Skip to content

Sanitääri Ida Savolainen Traditional Geocache

Hidden : 12/24/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö Keravanjoen varressa. Koordinaatit johdattavat sinut selkeästi erottuvaan kohteeseen, joka sijaitsee joen ja pellon välissä. Pellolle ei siis ole tarvis tai suotavakaan mennä.


SANITÄÄRI IDA SAVOLAINEN

Keravan rautatieasemalla käytiin Suomen sisällissodan ensimmäisiä taisteluita 31.1.1918. Tähän taisteluun, jossa paikalliset punaiset miehittivät asemaa ja Porvoosta sekä Sipoosta tulleet valkoiset yrittivät vallata tämän aseman, osallistui myös 21-vuotias sanitääri Ida Savolainen.

Sanitäärinä Savolaisen tehtävänä oli toimia sairaanhoitajana ja tätä tehtävää hän myös hoiti näiden taisteluiden aikana punaisten puolella. Perimätiedon mukaan Savolainen oli sitomassa punaista haavoittunutta, kun hänet ammuttiin valkoisten puolelta. Samassa yhteydessä myös toinen naispuolinen sanitääri (Olga Salin, myöh. Lindqvist) haavoittui, mutta hän selvisi tästä taistelusta hengissä.

Miksi Ida Savolainen surmattiin, ei ole tiedossa. Asetta Savolainen ei käsitellyt tai kantanut. Yksi selittävä tekijä voisi olla Savolaisen käsivarsinauha, joka oli punaisella pohjalla ollut valkoinen risti. Tämän taistelun jälkeen punaisten sanitäärien käsivarsinauhat muutettiinkin nykyiseen ”valkoinen pohja ja punainen risti”-muotoon. Todennäköisin syy Savolaisen ampumiseen oli halu surmata nainen, joka auttoi vastapuolen haavoittuneita.

Suomen sisällissotaan osallistuneiden naisten lukumäärää ei tiedetä. Naispuolisia kaatuneita, joista lähes kaikki olivat punaisia, tässä sodassa oli 882. Osa näistä naisista kuoli ase kädessä taistellessaan valkoisia vastaan, mutta suurin osa kuoli taisteluiden jälkeisissä kostotoimenpiteissä tai vankileirillä tauteihin, aliravitsemukseen tai väkivaltaisesti. Sukupuoli ei todennäköisesti ollut eduksi näille naisille heidän kohtaloaan päätettäessä, sillä mm. Ilmari Kianto vaati surmaamaan nämä ”punaiset susinartut”, jotta he eivät voisi lisääntyä.

Suomen sisällissodassa kaatui 219 tuusulalaista, järvenpääläistä tai keravalaista. Näistä naisia oli 8, nuorimmaisena juuri 14 vuotta täyttänyt Naima Kari. Ida Savolainen oli taas tämän sodan ensimmäinen naispuolinen uhri. Savolainen on haudattu Tuusulassa sijaitsevalle Paijalan hautausmaalle neljän tämän kätkön läheisyydessä teloitetun miehen kanssa.

Kun Ida Savolainen kuoli Keravan rautatieaseman läheisyydessä, olisi tietenkin tämänkin kätkön oikeampi sijainti jossain siellä. Toisaalta jos katsot joen toiselle puolelle, näet pellon takana junaradan. Likimain näille paikkeille valkoiset jättivät junansa rientäessään kohti rautatieasemaa ja siellä käytyä taistelua, jossa Ida Savolainen kaatui 16 muun ihmisen ohella.

Lähteet: Uusi Suomi 31.1.2012; Pia Lohikosken blogi 27.1.2011; ”Sisällissodan pikkujättiläinen”; "Minun Keravani" (2000) sekä ”Suomen vapaussota 1918. Kartasto ja tutkimusopas

Additional Hints (No hints available.)