Skip to content

Appeldijk autisme cache 2 Multi-cache

This cache has been archived.

FF Dump: Gearchiveerd.

More
Hidden : 5/13/2002
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is een thema cache gelegen aan het riviertje de Linge, tussen Leerdam en het kleine stadje Heukelum in het westelijk gedeelte van de Betuwe. Het thema is: 'hoe ga je om met kinderen met een aan autisme verwante contactstoornis'. Deze cache is verstopt door ons oudste zoontje, die PDD-NOS heeft. De cache is onderdeel van een serie caches over autisme. Deze mooie cache lokatie is door ons geadopteerd van Stefanne, waarvoor onze bijzondere dank!

Het stadje Heukelum aan de Linge.

De Gelderse gemeente Lingewaal is gelegen in het centrum van het land, in het prachtige rivierengebied tussen de Linge en de Waal. De gemeente Lingewaal omvat de dorpskernen Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren.

Asperen is een oud stadje, waarvan de eerste schriftelijke vermelding dateert uit het jaar 893. De middeleeuwse ommuring, de waterpoort en de kerktoren bepalen het karakteristieke beeld van dit plaatsje. In de vorige eeuw zijn in het landelijke gebied rond Asperen als onderdeel van de Hollandse Waterlinie een aantal forten gebouwd.

Herwijnen is een typisch dijkdorp. De oudere bebouwing, met fraaie monumentale panden, strekt zich voornamelijk uit langs de ongeveer 5 kilometer lange dijk aan de Waal.


Het vroegmiddeleeuwse stadje Heukelum is gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge. Het stadje met zijn uit begin 16e eeuw daterend kasteel 'Merckenburg', doet door zijn hoge ligging en compacte bouwwijze nog denken aan vervlogen tijden. De oude stadsmuren liggen onder de met gras bedekte taluds, omringd door een gracht. Vanuit Heukelum en Spijk is het gedurende de zomermaanden mogelijk om gebruik te maken van een fiets- en voetveer naar respectievelijk Kedichem en Arkel.

Een aan autisme verwante contactstoornis.

PDD-NOS is een afkorting van 'Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified'. In het Nederlands wordt vaak de term POS-NAO gebruikt, dit betekent 'Pervasieve Ontwikkelingsstoornis - Niet Anders Omschreven'. Bij deze groep kinderen is het contact met anderen wel een probleem, maar niet het probleem dat het meest op de voorgrond staat. Het kind is wel tot contact in staat, er is wel een band tussen ouder en kind, maar met andere mensen gaat het al moeilijker. Wat kinderen betreft lukt het contact met leeftijdsgenoten vaak niet goed.

Er zijn een aantal gebieden waar kinderen met PDD-NOS problemen mee kunnen hebben:

De taalontwikkeling.

Kinderen leren heel moeilijk op hun beurt wachten en afgeven. Ze nemen taal vaak letterlijk, hebben juist moeite omtrent woorden met een dubbele boodschap. Houden weinig rekening met de sociale spelregels van de taal.

De motorische ontwikkeling.

De motorische ontwikkeling is niet slecht maar anders. De balancering van de motoriek is moeilijk voor ze. Ze vinden het moeilijk om hun aandacht bij bepaalde handelingen te houden waar ze geen zin in hebben. Samenwerking van handen en/of voeten gaat vaak moeilijk.

De denkontwikkeling.

Kinderen met PDD-NOS voorspellen niet, maken geen gebruik van hun kennis om vooruit te lopen op wat komen gaat. Kinderen doen iets en zijn vaak verbijsterd dat een ander het niet goed vindt of er anders over denkt. Ze hebben moeite met verbeeldend denken.


De sociale ontwikkeling.

Kinderen met PDD-NOS melden weinig terug naar anderen, ze zien het belang niet in. De omgang met volwassenen is vaak makkelijker, volwassenen zijn vaak voorspelbaar in hun gedrag. Ze kunnen zich slecht inleven in een ander. Ze schatten onvoldoende in hoe ze bij een ander overkomen. Ze willen vanwege de sociale druk niet graag in de belangstelling staan.

Omgaan met kinderen met een autistische handicap.

Zorg ervoor dat het kind niet teveel de omgeving bepaalt. Hou zelf de regie in handen. Andere kinderen moeten ook de ruimte krijgen. Is er sprake van samenspelen, dan mag ieder een inbreng hebben.

Wees voorzichtig met het uiten van gevoelens. Het uiten van vijandigheid, kritiek of overbetrokkenheid is slecht voor het kind. Zulke emoties benauwen en worden niet begrepen.

Zorg voor orde, regelmaat en structuur.

Accepteer nooit agressie.

Nieuwe dingen moet je stap voor stap invoeren of trainen.

Nieuwe dingen moet je voorspelbaar maken. Gebruik desnoods visueel materiaal.

Ongewenst gedrag bijtijds stoppen. Hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker het wordt.

Gedrag voorschrijven, bijvoorbeeld wanneer het gaat om sociale vaardigheden. bezoekjes, samenspelen met andere kinderen, boodschapjes doen.

Wanneer nieuwe zaken aangeleerd moeten worden: doorzetten, je niet laten afschrikken door tegenstand. Wel de situatie veilig maken voor het kind.


Dagindeling maken: bijvoorbeeld `s avonds afspreken wat er de volgende dag voor het ontbijt gedaan wordt, vooral in de weekeinden. Wanneer je zeker weet dat de kinderen onderling ruzie of strubbelingen krijgen, afspreken dat ieder iets voor zichzelf gaat doen: alleen dus. Tijdens de schooldagen, na schooltijd tot de avondmaaltijd, afspreken wat je kind gaat doen. Voor de avondmaaltijd afspreken wat het kind na het eten gaat doen. Niet altijd alles hetzelfde indelen, in verband met het onvermogen tot aanpassing aan nieuwe omstandigheden.

Geef altijd korte, maar duidelijke boodschappen. Ga na of het begrepen is door het kind. Het kind niet vanuit de verte bedienen. Ga niet in op eindeloze discussies: dit is alleen maar een manier om je van je plan af te brengen.

Wanneer er sprake is van bepaalde emoties, zoals vrolijk, spannend, eng, zenuwachtig, dit voor het kind benoemen. Zo leert het kind gevoelens te onderscheiden. Verwacht geen bevestiging of een emotionele uiting. Op den duur kan je kind leren zaken zelf te benoemen.

Organiseer voldoende hulp van buitenaf (oma's, ooms, tantes, gastgezin, buren, clubjes), want dan alleen hou je het vol.

Trainen in zelfstandigheid is belangrijk. Vanzelf gaat het namelijk niet.

Taakjes in huis laten doen (opnemen in de dagindeling).

Let erop dat het kind door structuur en veiligheid zoveel mogelijk bij de werkelijkheid blijft. Fantaseren loopt vaak uit op angst en chaos.

De route naar de cache.

De cache is te bereiken na een leuke wandeling van ca. 1.5 km langs de Linge vanaf Leerdam richting Heukelum. Vanaf de A15 gezien ga je op de provinciale weg bij N51°53.236' - E005°05.433 linksaf. Dit is een smal dijkweggetje. Het is het beste de auto te parkeren op N51°53.180' - E005°05.403. Verderop is namelijk geen parkeergelegenheid! Je gaat dan te voet verder naar N51°52.946' - E005°05.335. Het aantal spijlen van het hekwerk aan de zijkant van de dijk plus drie is A.


Vervolgens loop je verder en komt op N51°52.884' - E005°05.333 een betonnen paaltje tegen. De hoeveelste letter in het alfabet is de tweede letter van de bovenste kleur? De uitkomst hiervan is B. Loop dan verder naar N51°52.631' - E005°05.256. Hoeveel leeuwen bevinden zich op dit punt? Het aantal plus 6 is C.

De uiteindelijke cache bevindt zich op N51°52.BB0' - E005°04.CAB. Vanaf de maand mei is de omgeving van de cache sterk begroeid met brandnetels. Hou dus rekening met het aantrekken van de juiste kleding!

Aangezien deze cache na een cache-rip door ons is herplaatst verzoeken we alle bezoekers het kistje weer goed te verstoppen!!

Andere thema caches over autisme.

'Weekendopvang' in Coevorden.
'Onze verzameling' in Emmen.
'Leo Kannercache' in Oosterbeek.
'Ik ben speciaal' in de gemeente Overbetuwe.
'Met picto's lukt het ook' in Schoonebeek.
'De stepkesberg' in Valkenswaard.
'Brusje' in Weiteveen.

Hebben jullie ook een cache over het onderwerp 'autisme' dan willen wij hier graag een link naar jullie cache-pagina opnemen!

Additional Hints (Decrypt)

ynnt ra qebbt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)