Skip to content

#153 [OzndE] Lucht in Rucphen Mystery Cache

This cache has been archived.

Team Molshoopje: I.v.m. tijdgebrek kan ik caches niet meer onderhouden.

More
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Cache geplaatst in het kader van een initiatief van Geocaching Westbrabant: Op zoek naar de elementen. Een serie van vier caches, allemaal mysteries, waarin kennis gemaakt wordt met de elementen in Rucphen.

Let op: De cache ligt niet op deze plaats verstopt. U bevind zich hier midden in de 'De Dood' van Rucphen. Om de juiste coördinaten te vinden moet onderstaande puzzel worden opgelost. Succes!

Lucht is niets anders dan een mengsel van allerlei gassen, het bestaat voor ongeveer 78% uit  stikstof en voor 21% uit  zuurstof. Het kleine gedeelte dat nog overblijft bestaat uit koolstofdioxide, waterdamp, argon, neon etc. Hoger in onze dampkring zit ook nog veel ozon,  helium en  waterstof.

Normaal gesproken kun je lucht niet voelen. Zodra er echter een beetje wind staan voel je de lucht(moleculen). Wind is dus bewegende lucht. Dit is het gevolg van verschillende soorten  luchtdruk op aarde. De windrichting en de windkracht kunnen veranderen. De windrichting wordt vaak uitgedrukt in windstreken, de windkracht wordt vaak in een nummer weergegeven. Dit wordt een Beaufortnummer genoemd. Sir Francis Beaufort, een Ierse officier bij de Royal Navy, was de bedenker deze schaal. Naast het Beaufortnummer bestaat er een Beaufortcijfer voor encryptie doeleinden. Dit oude poly alfabetische cijfer vindt zijn oorsprong in de vroege 1700 jaren en is opnieuw “ uitgevonden”  in door diezelfde Sir Francis Beaufort.

In de loop der jaren is er veel veranderd aan de windmetingen. Windgegevens uit de eerste helft van de twintigste eeuw zijn niet vergelijkbaar met die van een latere datum. De verschillen in meetinstrumenten die vroeger en tegenwoordig gebruikt worden zijn de oorzaak hiervan. Daar waar Beaufort slechts de beschikking had over één uniek meetmiddel, gebruiken automatische weerstations tegenwoordig een hele set aan gegevens voor windmetingen, gebruik makend van o.a. anemometers, neerslagradar, weerballonnen of radiosondes.

cnxcs hrgat sgoxc rtpsj mmsab aegjq rdugv mfeu cplwh jgnxx ebcwg qaeet axlmn gjwnn myeyn rdaao nccna sdyzw ibfeg pnbaa ohtla acjqx zacnh rdwrp pvias opknr nwnbe wchps wettp mntco psytm ymmoa earyn womev dnnwt azlgn qkrrd satdr mopsy acnyr xbyua bwwtx pslet atoeq sjqkj vbwps onywa jnals poyic wgbla tutsr epmfn yrmpg lgjyw ccawc hxbna cnajn alspo wacpe unfywc

 photo Cito_zpsnqwklb3l.png Behandel de natuur met respect, ruim eventueel zwerfvuil in de omgeving van de cache mee. Veel cacheplezier.




Banner
Voor de liefhebbers die vier caches #152 [OzndE] Aarde in Rucphen, #153 [OzndE] Lucht in Rucphen, #154 [OzndE] Vuur in Rucphen en #155 [OzndE] Water in Rucphen succesvol gelogd hebben is deze banner beschikbaar.



Podiumplaatsen
Natuurlijk is het leuk om aan de eerste drie cacheteams die hun naam op de logrol weten te vermelden virtuele medailles toe te kennen. Van harte gefeliciteerd met jullie podiumplaatsen.

1e plaats: Cliff-Diver

2e plaats: H & M

3e plaats: Easy Rohler


*** Deze cache is onderdeel van het project "Op zoek naar de elementen in 2016"

Additional Hints (No hints available.)