Skip to content

Gottes Glück Virtual Cache

Hidden : 6/6/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Gottes Glück

På gården Vold i Meldal bodde en mann ved navn Oluf Jonsøn. Han har tre sønner, Jon, Lars og Arent. Den mellomste, som av håndtverk var skredder, hadde i 1646 en bestilling med klær å sy på gården Lien. Etter jobben tenkte han med det samme å begi seg ut til neste oppdrag, på gården Snøraasen. På turen mellom gårdene ble han trøtt og la seg ned på bakken for å sove. 

Da han våknet etter søvnen oppdaget han at steinen eller berget ga fra seg et usedvanlig skinn. Dette vakte oppmerksomhet hos han, slik at han betraktet stedet nærmere. Han kikket også på hvordan han skulle finne igjen stedet. Videre gikk han sin vei uten å snakke med noen om funnet, foruten brødrene. 

En tid etter dette ble Lars og Arent innkalt til dugnad på gården Snean i Meldal. Utpå kvelden ble det seg som hør og bør litt festligheter. I de sene nattetimer oppsto det en uenighet, og for å redde livet trakk Arent opp en kniv, og drepte en av de tre de hadde kranglet med. For å unnslippe straff rømte han over til Sverige. 
Drapet ble registrert i Trondhjems lens regnskaper og sagefallslister i 1646-47. Historien forteller videre at Arent i all hemmelighet snek seg over til Norge igjen for å skaffe prøver fra funnstedet, for å ta de med tilbake til Sverige for undersøkelser. Ved undersøkelsene ble det funnet rik og edel kobbererts. De sa seg villig til å oppgi funnstedet, dersom han ble frikjent og tilgitt for mordet. 

Historien vet man ikke om er sann, men om den stemmer tror man funnstedet har vært ved Bergugla. Det kommer frem av offentlige dokumenter angående Løkkenverkets rettsgrunnlag, at beretningen om ertsfunnet trolig ikke stemmer. Et annet faktum er at Lars så et usedvanlig skinn i berget, men dette stemmer heller ikke med berggrunnen i området. Den består av vasskis, som har en matt overflate. I tillegg er det som regel slik at vasskisen ikke opptrer sammen med kobberkis. Dette gjør at det er lite troverdig at Arent dro tilbake å hentet en prøve, som viste rik kobbermalm. Det kan derimot tenkes at funnstedet lå på en annen plass, for eksempel ved "overgruven" for her var malmen kobberholdig. Dette er en historie fra 1600-tallet, og det finnes svært lite dokumentasjon. Dette gjør det utfordrende å vurdere om den er sann eller ikke, det er uansett slik at både plassen og historien har blitt kjent som starten av gruvedriften på Løkken Verk.

Det kommer frem at malmen ved Berguggelåsen ble funnet i 1652, men tidsregningen for gruvevirksomheten starter to år senere med den første skjerpingen. På Berguggelåsen ble malmforekomsten kalt Gottes Glück (Guds Lykke). Det viste seg å være en av Europas største sulfid malmforekomster. 

 

 

Parkering ved infotavle (se veipunkt). Herrifra går det en sti over haugen og bort til Gottes Glück. Stien er 100-200 meter, så det er en kort tur. 

Når man kommer frem til dette skiltet er man nesten fremme. Følg så stien langs rekkverket bort til nullpunktet. Området her var et dagbrudd, det vil si at de hentet ut mineraler under åpen himmel.

Bilde over viser området ved nullpunktet. Til venstre for denne hulen er det en stripe i berget som inneholder svovelkis, som består av jern og svovel. Denne vises delvis til venstre i bildet.

 

Dette er en Virtual cache og for at den skal kunne logges må man legge ved eller sende meg et bilde med et "helmaks" tegn foran stripa i berget. Se eksempel nedenfor. 

 

Geocaching HQ beskriver:

Denne cachen er en del av Virtual Rewards 2.0.
Cachen er en del av en begrenset mengde Virtuale cacher, som kommer mellom 4.juni 2019 og 4. juni 2020. Det er kun 4 000 cache-eiere som er tildelt muligheten til å "gjemme" en slik Virtual cache. For å lære mer om Virtual Rewards, gå inn på: 

Geocaching Blog

 

Additional Hints (No hints available.)