Skip to content

Scholen in Haarlem Multi-Cache

This cache has been archived.

SPOED: Cache vanwege verhuizing gearchiveerd. Dank voor alle logjes.

More
Hidden : 5/2/2021
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Op Bovenstaande coordinaten is geen cache te vinden!

Met deze multi neem ik je mee langs een groot aantal middelbare scholen in Haarlem. Er zijn 15 scholen geselecteerd en dus ook 15 waypoints met in totaal een lengte van 16 km. Lopend ben je ongeveer 4 uur onderweg en met de fiets 3 uur. Met de auto is deze multi lastig te doen. Bij de waypoints staat wel een coordinaat van een openbare parkeerplaats vlakbij waypoint 1.

Let op: Deze multi is geen ronde maar loopt van Haarlem Zuid naar Haarlem Noord. Mocht je wel een redelijke ronde ervan willen maken dan kun je het beste de waypoint in de volgende volgorde aanvliegen: 11,9,8,6,2,1,3,4,5,7,10,12,13,14,15

Bij alle waypoints dien je informatie te verzamelen waardoor je uiteindelijk de letters A t/m V kan bepalen.

Checksom: alle getallen bij elkaar opgeteld zijn samen 97.

Pen en papier meenemen is niet geheel onverstandig!

Informatie waypoints

Waypoint 1: Het Coornhert Lyceum (N 52° 21.785' E 4° 36.838')

Het Coornhert Lyceum is een openbare voor voortgezet onderwijs in Nederland in de provincie Noord-Holland. Het lyceum is gevestigd in Haarlem aan de Lyceumlaan. De school is vernoemd naar de Haarlemse humanist Dirk Volkertsz Coornhert.

Het lyceum werd in 1948 opgericht. De school omvat de schooltypen mavo, havo, atheneum en gymnasium. Het Coornhert Lyceum hoort bij de Dunamare onderwijsgroep en de school staat onder leiding van rector N. Groen en rector a.i. B.P. Boensma. Zij zijn tevens lid van de directieraad van de Dunamare onderwijsgroep. De school kenmerkt zich door prestatiegericht onderwijs en veel aandacht voor cultuur. De school is sinds 2015 een erkende cultuur profiel school.

Leuk weetje: Op zaterdag geeft de Algemene Chinese School Haarlem er les aan kinderen van Chinezen in Nederland.

Vraag waypoint 1: Tel het aantal kleine vierkante raampjes BOVEN de docenten fietsenstalling. (Kies uit: 10, 14, 18 of 22.) Tel hierbij de laatste twee cijfers van het lantaarnpaalnummer van de lantaarnpaal die het dichtst bij deze fietsenstalling staat op. De uitkomst van deze optelling is AB.

Waypoint 2: Het Sancta Maria (N 52° 21.963' E 4° 36.998')

Lyceum Sancta Maria is een school voor havo, atheneum en gymnasium in het zuidwesten van Haarlem.

Lyceum Sancta Maria werd opgericht in 1931. Aanvankelijk was het een gymnasium voor meisjes, maar vanaf eind jaren zestig werden ook jongens toegelaten. In het schooljaar 2010/2011 werd het schoolgebouw uitgebreid en gerenoveerd. In deze periode was de school tijdelijk gehuisvest in Schalkwijk, waarna het in de zomer van 2011 terugkeerde naar het vernieuwde schoolgebouw.

Leuk weetje: In 2015 heeft de school zich aangesloten bij het netwerk van Unesco-scholen, daardoor hebben de thema’s duurzaamheid, intercultureel leren, wereldburgerschap en vrede en mensenrechten, een centrale plaats in het onderwijs gekregen. Dit krijgt o.a. vorm door uitwisselingen met (buitenlandse) scholen.

Vraag waypoint 2: Zoek hier de putdeksel met opschrift: EN124 B125 K?00?0. Eerste vraagteken is C en het tweede vraagteken is D.

Waypoint 3: Praktijkschool Oost ter Hout (N 52° 22.042' E 4° 38.099')

Praktijkschool Oost ter Hout is gelegen op een unieke plek langs de rivier het Spaarne en op een van de mooiste locaties van Haarlem, namelijk “De Haarlemmerhout”. De rustieke hofstede werd omstreeks 1632 gesticht door de Amsterdamse burgemeester Jan Corneliszoon Geelvinck (1579 - 1651), wat hij als buitenverblijf gebruikte. Dit geeft aan dat het huidige pand van de school wat op de lijst van monumentenzorg staat, 388 jaar oud is.

Leuk weetje: Na diverse eigenaren gehad te hebben, werd het pand in 1948 een school en wel het Coornhert Lyceum.  Na het vertrek van het Coornhert Lyceum hebben een aantal andere scholen gebruik gemaakt van de locatie, waarna de Praktijkschool Oost ter Hout  in 1978 haar  intrek nam.

Vraag waypoint 3: Tel het huisnummer exact tegenover de ingang van de school op bij de letterwaarde van de letter, binnen het rode vierkant, op het hek (rechts van de ingang). Dit antwoord stapeltellen geeft E.

Waypoint 4: Rudolf Steiner College (N 52° 21.875' E 4° 38.643')

De Haarlemse vrijeschool startte in 1947 op de Wouwermanstraat in Haarlem-Noord met een gemengde eerste en tweede klas (basisschool). Er zaten tien kinderen in! In zeven jaar tijd groeide de school uit tot een volledige basisschool. Reden om op zoek te gaan naar een grotere locatie en te verhuizen naar de Wilhelminastraat en de Prins Hendrikstraat.

In de zeventiger jaren ging de Rudolf Steiner School naar de Engelandlaan. Inmiddels konden leerlingen ook voor voortgezet onderwijs bij de school terecht. Het hoofdgebouw werd in 1990 en in 2009 uitgebreid en aangepast. Er kwamen ruimtes voor ambachtelijke vakken, een eigen gymzaal, een toneelruimte/aula en lokalen voor peuters en basisonderwijs. Het eindresultaat was een nieuw, licht gebouw met twee verdiepingen dat zich kenmerkt door de vele afgeschuinde vormen, het ruime gebruik van hout, veel daglicht en bijzondere kleurstellingen. Kortom, een geschikte plek om leerlingen alle ruimte te geven om zich zo compleet mogelijk te ontwikkelen.

Leuk weetje: Rudolf Steiner school is een opleidingsschool. Docenten in opleiding kunnen hier onder de juiste begeleiding beginnen in het onderwijs.

Vraag waypoint 4: Laatste nummer lantaarnpaal waar bus bewijzering aan vast zit en haal hierbij de letterwaarde van de eerste letter van de naam van deze bushalte vanaf. Dit antwoord minus 1 geeft F.

Waypoint 5: Haarlem College (N 52° 22.196' E 4° 38.965')

Haarlem College is een school voor vmbo (lwoo, basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg en theoretische leerweg).

De school komt voort uit de samenvoeging van een aantal vmbo-locaties in Haarlem die sinds 2006 deels onder de overkoepelende naam 'Laurens Janszoon Coster College' (LJC2) samenwerkten. Dit LJC2 is weer ontstaan uit een samenwerking tussen het voormalige Damiate College en het Linnaeus College Haarlem. Sinds het bestaan van het LJC2 heeft een groot aantal verplaatsingen van leerlingstromen, splitsingen van leerlingstromen en wijzigingen van gebouwen plaatsgevonden. De verschillende locaties zijn met ingang van 1 augustus 2010 samengebracht in één nieuwbouwlocatie.

Leuk weetje: De school heet officieus het Haarlem College en functioneert als één school, maar officieel is er sprake van twee aparte scholen. Het ministerie van OCW heeft bij brief van 27 juli 2010 aan de voorzitter van het college van bestuur dit ook kenbaar gemaakt: het zijn officieel twee aparte scholengemeenschappen.

Vraag waypoint 5: Stapeltel de laatste 3 cijfers van het lantaarnpaalnummer van de lantaarnpaal recht onder het logo van de school. Dit geeft G.

Waypoint 6: Het Eerste Christelijk Lyceum (N 52° 22.347' E 4° 37.204')

Het Eerste Christelijk Lyceum Haarlem (ECL of ECLH) is een school voor havo, atheneum en gymnasium. Het ECL is officieel opgericht in 1918. Na de bouw van het huidig onderkomen aan de Leidsevaart verhuisde het lyceum in 1925 naar de huidige locatie: Zuider Emmakade 43 te Haarlem. 

Het gebouw is ontworpen door Andries de Maaker en gebouwd in 1924 en 1925. Het is ontworpen in de lijn van de bouwstijl van de Amsterdamse school. In de Tweede Wereldoorlog werd het gevorderd en gebruikt door de Duitse bezettingsautoriteiten.

Tussen 1958 en 1960 werd de noordvleugel verbouwd en uitgebreid naar een ontwerp van H.W van Kempen uit Bloemendaal. Hierdoor kwamen er 5 lokalen bij en in de vernieuwde noordvleugel kwamen, net als in het hoofdgebouw, glas-in-loodramen. Ter ere van de toenmalige rector werd de vleugel genoemd: Dieperink-vleugel. In 2010 kwam een nieuwe kantine in gebruik en een zogenoemd sciencelab; drie practicumlokalen, een kabinet scheikunde en een kabinet biologie. De beta-lokalen werden voorzien van practicum-mogelijkheden en digitale schoolborden.

Leuk weetje: Schuin rechts aan de overkant van het water staat sinds 2011 de locatie ECL-Vaart. De brugklassen zijn hier ondergebracht, zij beschikken over elf lokalen. De brugklassen hebben dus een apart gebouw om rustig te wennen aan de middelbare school. De locatie is in 2016 gerenoveerd voor 3,5 miljoen euro. Daarbij is vooral het interieur onder handen genomen. Tevens heeft op deze school een oud president les gehad namelijk Barend Biesheuvel (minister president van 1971-1973).

Vraag waypoint 6: Aan de linkerkant van de trap staat een groene kast met daarop een gele driehoek. De woordwaarde van het woord binnen deze gele driehoek geeft HI.

Waypoint 7: Het Stedelijk Gymnasium (N 52° 22.875' E 4° 38.009')

Het Stedelijk Gymnasium Haarlem is een zelfstandig gymnasium in haarlem. De school is opgericht in 1389 en daarmee een van de oudste scholen van Nederland. Het Stedelijk Gymnasium Haarlem is midden in de binnenstad gevestigd in twee gebouwen achter het stadhuis van Haarlem. Het hoofdgebouw is gevestigd op Prinsenhof 3, met daar tegenover een dependance aan de Jacobijnestraat 24. Beide gebouwen zijn een rijksmonument. Tussen de gebouwen ligt de Hortus Medicus (voormalig medische kruidentuin van Haarlem).

Leuk weetje: Op het Stedelijk wordt ieder jaar Haarlem Model United Nations georganiseerd. Dat is een conferentie georganiseerd door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium voor leerlingen over de hele wereld. Tijdens het weekend debatteren zij in de vorm van de Verenigde Naties over actuele wereldproblemen.

Vraag waypoint 7: Op het bordje bij de ingang staan twee jaartallen tussen haakjes. Stapeltel het grootste jaartal. Dit geeft J.

Waypoint 8: Luzac (N 52° 23.144' E 4° 37.201')

Luzac Onderwijs is een keten van particuliere scholen voor voortgezet onderwijs en hoger beroepsonderwijs in Nederland. Leerlingen kunnen er versneld of gefaseerd een diploma halen. Ook kan er voor deelcertificaten worden gewerkt. Luzac biedt ook examentrainingen aan. 

De scholen verzorgen een versneld examentraject. De structuur van het vavo maakt het mogelijk om de laatste twee jaar van zowel vmbo-tl, havo als vwo in één jaar te volgen. Ook kunnen leerlingen een deelpakket volgen of van profiel wisselen. Naast Luzac College is er Luzac Lyceum voor voortgezet onderwijs van brugklas tot diploma, zonder vavo-structuur.

Luzac heeft 18 vestigingen in Nederland. De klassen zijn klein, gemiddeld twaalf leerlingen of studenten. De scholen zelf zijn eveneens kleinschalig (tot 180 leerlingen). Het Luzac heeft twee vestigingen in Amsterdam. Daarnaast heeft het bedrijf een vestiging in Den Haag, Rotterdam, Leiden, Hilversum, Amersfoort, Zwolle, Groningen, Heerenveen, 's-Hertogenbosch, Goes, Eindhoven, Haarlem, Alkmaar, Arnhem, Utrecht en Breda. Tot 2020 had het Luzac ook een vestiging in Enschede.

Leuk weetje: De organisatie krijgt geen subsidie van de overheid. Een jaar naar school bij Luzac kost tussen de € 21.900 en € 35.000, afhankelijk waar de leerling instroomt en het gekozen pakket.

Vraag waypoint 8: Het waypoint ligt, op openbaar terrein, na de slagboom rechts. Tel het lantaarnpaalnummer op bij het aantal zonnepanelen aan de linkerkant (met je rug naar de ingang van de school). Dit stapeltellen geeft K. (Kies bij het aantal zonnepanelen uit 13, 16, 18, 24 of 28.)

Waypoint 9: Het Kennemer Lyceum (N 52 23.450' E 4 37.266')

Het Kennemer Lyceum, in 1920 opgericht, behoort tot een van de oudste lycea van ons land. De oprichters van de school werkten aan vernieuwing van het onderwijs, opvoeding en stelden de leerling centraal.
Door de jaren heen zijn de structuur en het karakter van de school  veranderd, dit neemt niet weg dat onderwijsvernieuwing en persoonlijke ontwikkeling nog steeds centraal staan binnen het Kennemer Lyceum.

Sinds 1925 is de school gevestigd op een fraaie locatie in een monumentaal, sfeervol gebouw aan het Adriaan Stoopplein te Overveen.

Leuk weetje: Sinds 1935 ontmoeten een aantal oude middelbare scholen elkaar in de Interlyceale, die eind maart wordt georganiseerd. Tegenwoordig doen hieraan mee het Amsterdams Lyceum, het Baarnsch Lyceum en het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven. Ieder jaar organiseren deze vier scholen een sport Interlyceale en een artistieke Interlyceale.

Vraag waypoint 9: De woordwaarde stapeltellen van de wiskundige vorm (kies uit cirkel, rechthoek of vierkant) van het grasveld voor de voordeur van de school minus 2 geeft L. Aan de rechterkant van de hoofdingang staat een monument ter nagedachtenis aan een verzetsheld die ook op deze school heeft gezeten. Zijn voornaam stapeltellen geeft M.

Waypoint 10: Praktijkschool de Schakel (N 52° 23.560' E 4° 37.432')

Praktijkcollege De Schakel is een school voor praktijkonderwijs en leidt leerlingen op tot burgers, die er toe doen in de maatschappij. Hun talent, kwaliteit, praktisch handelen, staat voorop. De theorie staat in dienst van de praktijk en de doorstroommogelijkheden van de leerling. Het motto van deze school is: “Leren door Doen!”. De school is opgericht in 2016 en geeft nu onderwijs aan 140 leerlingen.

Leuk weetje: Een aantal keer per jaar organiseert de school een etentje voor betrokken vrijwilligers/ouders. De leerlingen die de uitstroomrichting horeca gekozen hebben gaan al het geleerde dan in de praktijk brengen.

Vraag waypoint 10: Tel het aantal parkeerplaatsen buiten het schoolplein op bij het cijfer dat het meeste voorkomt in het telefoonnummer op het hek bij de ingang van de school. Dit stapeltellen geeft N.

Waypoint 11: Het Spaarne College (N 52° 23.737' E 4° 37.531')

Haarlem heeft er sinds augustus 2020 een nieuwe vmbo school bij. Het Spaarne College. De school is ontstaat uit een fusie van drie andere scholen te weten het Sterrencollege, de Paulus Mavo en een deel van de Daaf Gelukschool. Ter zijnde tijd zal deze listing worden aangevuld met nieuwe informatie. 

Leuk weetje: Suggesties zijn welkom. :)

Vraag waypoint 11: Stapeltel de laatste drie cijfers van het lantaarnpaalnummer. Dit geeft O.

Waypoint 12: Mendel College (N 52° 24.406' E 4° 37.977')

Het Mendelcollege is een interconfessionele (d.w.z. op verschillende geloofsovertuigingen gebaseerde) middelbare school in Haarlem.

De naar Gregor Mendel vernoemde middelbare school is gesticht in 1953 door de paters Augustijnen vanuit een dependance van het Triniteitslyceum. Het was oorspronkelijk een katholieke HBS. Na verschillende fusies is het een interconfessionele (katholieke/protestantse) school voor vwo, havo en mavo. Tevens heeft het tweetalig onderwijs. (Nederlands/Engels).

Leuk weetje: Er zijn een hoop ‘bekende nederlanders’ waaronder de gebroeders Marten en Pim Fortuyn die hier hun schooltijd hebben doorgebracht. Tevens heeft de school een collectief zonnestroomdak waarbij de nabije buurtbewoners de zonnepanelen plus installatie exploiteert.

Vraag waypoint 12: Naast de groene kast staat aan de rechterkant een klein Liander paaltje met een groene langwerpige sticker op het gele gedeelte van het paaltje. De laatste twee cijfers op deze groene sticker vormen PQ.

Waypoint 13: Daaf Gelukschool (N 52° 24.539' E 4° 38.321')

De Daaf Gelukschool bestond jarenlang uit twee verschillende scholen onder één naam. Er was een gedeelte met regulier onderwijs voor leerlingen met een taal of rekenachterstand en een gedeelte voor LWOO onderwijs. Het reguliere gedeelte is meegegaan in de fusie eerder beschreven in de listing bij waypoint 11. De leerlingen van het LWOO onderwijs zijn hier achter gebleven en volgen in dit gebouw onderwijs onder de naam Daaf Gelukschool. Leerlingen binnen het LWOO onderwijs hebben meer ondersteuning en begeleiding nodig waardoor hier op school de klassen niet groter zijn dan 16 leerlingen. Tevens is in iedere klas een pedagogisch medewerker aanwezig om de docenten en leerlingen de gehele dag te ondersteunen tijdens de lessen.

Leuk weetje: De school is gespecialiseerd in het onderwijs aanbieden aan leerlingen met een stoornis in het Autistisch Spectrum. Het is één van de toonaangevende scholen op dit gebied. Een groot aantal leerlingen worden iedere ochtend door heel Noord-Holland opgehaald met schoolbusjes om ze het beste onderwijs aan te bieden die ze nodig hebben.

Vraag waypoint 13: Stapeltel tot twee cijfers de nummers achter de B op het bordje (hoog geplaatst) op de muur aan de rechterkant als je met je neus naar de school staat. Dit geeft RS.

Waypoint 14: Prof. Dr. Gunningschool (N 52° 24.474' E 4° 38.627')

De Prof. Dr. Gunningschool-VSO is een school in Haarlem voor kinderen die wegens gedrags-, opvoedings- en/of ontwikkelingsproblemen zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs. Professor doctor Jan Gunning was een groot voorvechter voor het onderwijs zoals we dat tot op heden kennen. Hij was mede oprichter van de onderwijsraad en schreef diverse onderwijs gerelateerde pedagogische werken die vandaag nog steeds worden toegepast. 

Professor doctor Gunning heeft zich erg ingezet voor speciaal onderwijs in Nederland. Hij was van mening dat opvoeden niet moest gebeuren door kinderen standaard preken te geven (over hoe het eigenlijk allemaal hoort), maar vond dat volwassenen het goede voorbeeld moesten laten zien.

Als specialist in onderwijszaken legde hij de nadruk op de zelfstandigheid van het kind, maar vond wel dat het belangrijk is dat kinderen bepaalde waarden en normen werden bij gebracht. Als eerbetoon voor wat prof. dr. Gunning voor het Nederlandse onderwijs heeft betekend kreeg deze school in 1950 zijn naam. Een jaar later, in 1951, overleed Johannes Hermanus Gunning op 91 jarige leeftijd in Hilversum. Alles wat hij overbracht en geschreven heeft vormt de basis voor deze school.

Leuk weetje: Ieder jaar organiseert de school een reunie voor oud leerlingen en docenten. Deze dagen worden altijd druk bezocht.

Vraag waypoint 14: Nummer op het metalen plakkaat (boven O.E.V) op het elektriciteitshuisje stapeltellen geeft T. Aan de overkant zijn 5 garages. Het nummer van de middelste garage stapeltellen geeft U.

Waypoint 15: Het Schoter (N 52° 24.537' E 4° 38.912')

Het Schoter is een school voor vmbo, havo en vwo in de Nederlandse stad Haarlem. Alle opleidingen worden ook tweetalig aangeboden. 

Op 28 mei 1919 werd besloten tot de oprichting van een tweede HBS-S ter aanvulling op de HBS-B aan de Zijlweg, omdat deze uit zijn voegen dreigde te barsten. Deze school vond dat jaar nog zijn onderdak in een villa aan de Prinsen Bolwerken. Deze villa was het voormalige Instituut Prins waar voor de Eerste Wereldoorlog onderwijs werd onderwezen aan Duitse en Engelse kinderen, tegenwoordig zou zo'n instituut een Europese School heten.

Het tweede HBS-B groeide in leerlingenaantal, zelfs zoveel dat er een dependance in gebruik werd genomen aan het Frans Halsplein nr.9.

Echter vanaf 1927 werd er plannen gemaakt voor een geheel nieuw schoolgebouw aan het Santpoortplein. In 1929 nam de school haar intrek in het nieuwe gebouw. Vlak na de verhuizing werd onder bestuur van rector Dr A.J. Thie de HBS een Lyceum en het ging vanaf dat moment verder onder de naam Lorentzlyceum. vernoemd naar Hendrik Lorentz, Nederlands meest beroemde natuurkundige. Vanaf de jaren 50 tot de jaren 70 groeide het leerlingaantal explosief, mede doordat meer leerlingen uit de "lagere" milieus konden deelnemen aan het onderwijs. Daarom werd er in 1954 al gesproken over een nieuwe locatie. Wethouder D. Geluk sprak zelfs de wens uit: “dat het veertigste jubileum gevierd zal kunnen worden, met de ingebruikneming van een nieuw, aan alle moderne eisen voldoend gebouw aan de Orionweg”.

Van deze woorden kwam echter op korte termijn niks terecht, pas in 1970 ging de eerste paal de grond in van het nieuwe schoolgebouw. Echter niet aan de Orionweg maar aan de Planetenlaan, wat eerder als locatie was afgewezen, maar door aanleg van de Westelijk Randweg toch de voorkeur kreeg.

In 1984 fuseerde het Lorentzlyceum met de Klaas de Vries MAVO. Ten gevolge van de fusie diende er opnieuw een naamswijziging op te treden. Er werd een commissie opgesteld. in deze commissie zaten ex-wethouder D. Geluk (die eerder de naam voor het Lorentzlyceum had bedacht), Theo Kooijman en Fries de Vries (docent Nederlands). Zij kwamen met de volgende namen: Lorentz Scholengemeenschap en het A.D. Donk College (naar de oprichter van de school in 1919). Na een lange discussie werd bekendgemaakt dat de nieuw-gefuseerde school verder ging onder de naam Schoter Lyceum, ondanks dat de school geen gymnasium meer had, en dus eigenlijk geen lyceum was. Daarom werd onder fel protest van onder andere het Stedelijk Gymnasium de naam gewijzigd in de Schoter Scholengemeenschap.

Doordat in het begin van de 21e eeuw het leerlingaantal groeide zijn er in het schooljaar 2014-2015 noodlokalen in gebruik genomen. Twee jaar later is er nog een extra aantal noodlokalen geplaatst achter de school op het terrein van de fietsenstalling naast de gymlokalen.

Leuk weetje: Het Schoter is momenteel de middelbare school is Haarlem met de meest explosieve groei qua leerlingenaantallen.

Vraag waypoint 15: Tel het aantal vlaggenmasten op de hoek van het schoolplein. Dit antwoord geeft V.

 

Eindberekening cache: (De cache graag weer met het magneet vast terugplaatsen!)

Noord: N52 2. ...

(S x C x H x O x L x E x N) - (I x N) + (H x A x A x R x L x E x M) - (B x D x F) - 47 =

Oost: E4 3. ...

(G x E x O x C x A x C x H x E) - (M x U x L x T x I) + (V x A x N) - 2 x (S x P x O x E x D) - (J x K) - 80 =

​​​​​​Noteer voor de eindberekening alle getallen afzonderlijk van elkaar dus A=. B=. C=. etc.

Checksom: alle getallen bij elkaar opgeteld zijn samen 97.

Veel plezier en succes :)

Additional Hints (Decrypt)

Qbc, zntarrg.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)