Skip to content

Maurick: looking for ..... ? Multi-cache

This cache has been archived.

Geopatra: over en uit !

More
Hidden : 2/14/2004
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Project MW/DHH is a series of 4 caches in one close area and contains:

  1. Maurick: looking for ... ?
  2. Wilderness 6/ Dommeltje
  3. Nw. Herlaer
  4. Haanwijk, the incomplete...?




Geocaching is een stiekeme hobby die alleen kan voortbestaan indien de deelnemers zich dit realiseren en zich er naar gedragen: !! WEES STIEKEM !!



De geschiedenis van Kasteel Maurick


Het begon met een bergh, een verhoogd eiland aan alle zijden omgeven door water en gelegen tegenover de haven van Vught, tot de stichting van de stad 's-Hertogenbosch rond 1200 een van de belangrijkste handelsplaatsen van het noordelijk Brabant.
De heren van Vught bouwden hun huis met het hout uit de bossen rond het eiland.
Pas na 1300 is er sprake van een "bergh, daer een huys op staet"

Het waren Jan Liescap en zijn zoon Gijsbrecht die begonnen met de bouw van een stenen toren en een woning. Aan de noordzijde van het ommuurde eiland lag de toegangspoort, (naast de huidige orangerie) bereikbaar per boot via een klein haventje en per wagen via een aantal houten bruggen.
De Liescaps wisten hoe ze in een waterrijke omgeving moesten bouwen, ze waren ook nauw betrokken bij de aanleg van de vestigingsmuren rond de stad Den Bosch.
Ze behoorden tot de aanzienlijkste families van de stad Den Bosch en bezaten meerdere "stenen huysen" in de stad.
Naast hun functies in het stadsbestuur waren de Liescaps ook in het kerkelijk gebeuren geen onbekenden.

We vinden hen steeds vermeld bij de activiteiten rond de kathedraal St. Jan, ze waren lid van de Illustere onze lieve vrouw broederschap ( zwanenbroeders) en bestuurders van de tafels van de H. Geest, de organisatie van de armen- en ziekenzorg.Gijsbrecht vocht als leenman van de hertog van Brabant mee tegen de Geldersen.

In 1372, na de slag bij Baesweiler raakte hij in Gelderse gevangenschap en kon pas negen jaar later terugkeren naar zijn huys. Gijsbrecht overleed kinderloos.

 

Katherina van Aelst is de volgende belangrijke persoon in de geschiedenis van het kasteel.
Ze was een nicht van Gijsbrecht en erfde in 1400 het kasteel. Ze woonde er toen niet, want ze was gehuwd met Hendrik van Maurick, ridder, afkomstig uit het Gelderse Maurick, waar ook zijn bezittingen lagen. Als actief leenman van de hertog van Gelder kon hij geen belangrijke fucties bekleden in Brabant.
Pas in 1405, na het overlijden van haar man, gaat Katherina op het kasteel wonen.
Zij is het die het kasteel de naam gegeven heeft die het nu nog draagt: Kasteel Maurick. Naar haar man, maar ook om te tonen dat kasteel en landgoed riddermatig waren. Het wapen van Maurick, de schapenscheerdersschaar staat nu nog op de paal langs de dijk van Maurick tegenover de poortwachterswoning.

 

De zonen van Katherina kiezen voor Gelder, en het kasteel wordt in 1430 verkocht aan Godschalk Roesmond, de hoogschout van Den Bosch en de Meierij. In 1442 wordt Hendrik van Vladeracken eigenaar, die het kasteel in 1475 weer verkoopt aan Goossen Heyn, ridder. Met deze nieuwe bewoner begint een periode van ruim 200 jaar van grote bloei.

Goosen Heyn behoorde tot een van de belangrijkste geslachten uit de Noord Brabantse bovenlaag. Zelf was hij meer dan dertig jaar schepen en ook enige tijd presidentschepen van Den Bosch.Hertog Karel de Stoute benoemde hem tot rentmeester van de staten van Brabant voor het kwartier Den Bosch en tot hoogschout van de stad en de Meierij.

De grote, rode zespuntige ster op het zilveren veld het wapen van Heym's prijkt nu nog op de voorgevel van het kasteel.De snel op elkaar volgende verkopen maken het voor ons niet al te duidelijk hoe het kasteel in die tijd veranderd is.

In die jaren is de dijk van Maurick aangelegd en moet het poortgebouw met zijn bekende torentjes en zijn "valbrugge" gebouwd zijn.
Uit die tijd dateren ook de stenen ketel voor het brouwen van bier en de broodoven,beiden nog zichtbaar in het restaurant in de zijvleugel.

Goossen Heym zal bij zijn bouwactiviteiten zeker de hulp hebben gekregen van de vermaarde bouwmeester Allard Duhamel die de leiding had van de belangrijke uitbreidingen van de St. Jan's kathedraal.Meester Allard was gehuwd met Goessen, een dochter van de kasteelheer. De oudste zoon, Jonker Jan Heym, Hoogschout, werd de heer van Maurick in 1470.
Ook hij bouwde aan het kasteel met behulp van de nieuwe bouwmeester van de St. Jan's kathedraal, Jan Heyns, gehuwd met de dochter van meester Allard.
Goossen en Jan Heym waren beide Zwanenbroeders, een gezelschap dat zeer actief was in de armen en ziekenzorg.

Jan Heym stichtte zelf een eigen ziekenhuis in Den Bosch, het Jan Heymgasthuis.Jonker Aert Heym, zoon van Jan is de meest bekende bewoner van het kasteel. Hij was ook schepen van Den Bosch, werd spoedig hoofschout en later legeraanvoerder van de Bossche en Meierijse militie in de strijd tegen de Geldersen.

In 1527 viel hij Gelderland binnen en verwoestte het stamslot te Poederoyen van zijn beruchte tegenstander Maarten van Rossum.
Toen Maarten van Rossum in 1542 weer Brabant binnenviel met een grote troepenmacht verwoestte hij Vught en plunderde het dorp.
Maar "Aert Heym behielt syn huys"bericht de kroniekschrijver. Hij had zich goed verschanst achter zijn diepe gracht en zijn hoge muren.
De grafsteen van jonker Aert Heym is nog te zien tegen de muur, naast de ingang van het restaurant.

De jonkers Heym hielden een goed leven, ze ontvingen zeer vaak gasten en schonken hun eigen bier.Op de binnenplaats traden in de zomer acrobaten en muzikanten op en ook wel eens een berentemmer met zijn beer. Maar in de kelders onder het kasteel, daar waar nu de voortreffelijke wijnen van Maurick opgeslagen liggen was het minder prettig toeven.

De hoofschouten bewaarden er hun gevangenen, tot ze berecht konden worden in Den Bosch.

De grote opbloei van kasteel Maurick viel samen met de Brabants- Bourgondische tijd.

Jonker Arndt Heym, een neef van Aert, moet tweemaal zijn kasteel verlaten omdat Prins Maurits het zich toe-eigende tijdens de beide korte belegeringen van Den Bosch in 1601 in 1602.Jonker Hendrik Heym, de zoon van Arndt moet binnen de stad vluchten toen in 1629 Prins Frederick Hendrik het kasteel vorderde als zijn hoofdkwartier.
De Prins woonde in de toren boven de Aert Heym- zaal, welke toren eind 1600 is afgebroken en vanwaar hij een goed uitzicht had over de belegeringswerken van Den Bosch.

De Frederik Hendrikzaal, op de begane grond in het hoofdgebouw is door de Prins gebouwd en door hem en zijn aanvoerders gebruikt als kaartenkamer.
Toen de Prins daar op een dag zat te eten werd hij "over syn tafel met groff geschut gesalueerd".

De kanonskogel trof de tafel en veegde alle spijzen weg.

Er bleven alleen nog een paar pannenkoeken over.

De Prins, geergerd, zond een boodschapper naar de commandant van de stad en beklaagde zich over deze wandaad. Anthonie van Grobbendonck, commandant van de belegerde stad bood direct zijn excuses aan en gaf de boodschapper een voortreffelijke maaltijd mee voor de prins.
Den Bosch capituleerde in 1629 en jonker Hendrik kreeg zijn uitgewoonde kasteel terug. De muren rond het eiland waren gesloopt en de bijgebouwen werden hersteld met stenen muren.

Jonker Hendrik koos de katholieke zijde en kreeg geen functies meer in Den Bosch.

De zware belastingen en de geringe inkomsten uit zin boerderijen betekende het einde van de Heym's. Op 1 augustus 1680 wordt kasteel Maurick op last van de staten van Brabant publiek verkocht.

 

De nieuwe eigenaar was Jaqueline Brouart, de weduwe van Jhr Mr. Christiaan van Beresteyn, heer van Geffen en pensionaris van Den Bosch. Het wapen Beresteyn-Brouart is nog te zien op de toog boven de oude ingang in de toren op de binnenplaats.

De Beresteyn's hebben 200 jaar onafgebroken in kasteel Maurick gewoond.
De Beresteyn's waren landjonkers, ze bekleedden geen hoge bestuurspositie in Noord Brabant.
Jonkheer Thomas, de zoon, volgde op. Hij was kapitein geweest in het staatse leger en werd in 1679 rentmeester van de geestelijke goederen van Kemperland en Oisterwijk.
Jonkheer Thomas huwde eerst met Dina Tromp, een kleindochter van de bekende admiraal Tromp en daarna met Johanna de Groot, een kleindochter van de rechtsgeleerde Hugo de Groot. Jonkheer Gijsbrecht, een kleinzoon van Thomas was burgemeester van Vught, werd na 1795 maire van Vught en daarna weer burgemeester.
Zijn zoon jonkheer Jacob volgde zijn zoon op als burgemeester van Vught.

De laatste Beresteyn welke op kasteel Maurick gewoond heeft was ook een jonkheer Gijsbrecht. Hij werd in 1880 naast zijn jong overleden kinderen bijgezet in de grafkelder, gelegen in het bos van Maurick.
De overige kinderen hadden geen belangstelling voor het kasteel en helaas werd in 1884 de gehele boel geveild.

Twee portretten, geschilderd door Rembrandt bevinden zich nu in het Metropolitan museum te New York; het wapenbord van admiraal Tromp werd gekocht door de koning voor de verzameling van het koninklijk huis.

Augustines van Lanschot, koopman en bankier kocht het lege kasteel. Ook hij moest direct het kasteel laten opknappen, op verschillende plaatsen wijzen jaartallen op deze renovaties. Zijn zoon August, was burgemeester van Vught en gebruikte het kasteel tevens als gemeentehuis.

"Een groot en fraai dorp ,dat om zijn welvarend voorkomen en zijn talrijke buitenplaatsen een welverdiende vermaardheid geniet" zo beschreef de bekende wandelaar door Nederland Drs. Craandijk het dorp Vught in 1881.

Maar zijn reisdoel was niet Vught, hij wilde het "fraaie"nog welbewaarde "Kasteel Maurick" bezoeken en hij werd gastvrij op het huis ontvangen.




Kasteel Maurick houses a restaurant nowadays. Its parking is where the above coords will take you to, and where you best start the short walk towards the cache: about 1km up and around.

All you will have to do is find the hidden - 3-letterkey - in my part of the text and then go and locate it on the path, somewhere between the following coords:

  1. N 51 39,332 E 5 18,667
  2. N 51 39,382 E 5 18,628

Do believe that - within a 3 meters radius of that certain place- you will find the cache.

Please be carefull no one sees you, and leave the cache as you found it !


Enjoy !


Geopatra.





 

This cache is

  • located in       
  • part of                      
  • designed with respect for nature, its laws and its rules,
  • with the use of common sense,
  • not leaving the paths and
  • without digging or sticking .
  • to enjoy  geocaching forever !
  • by Geopatra.

 

   

 

CacheDorado

 

 

   

 

Deze cache is:

  • gelocaliseerd in
  • deeluitmakend van
  • ontworpen met respect voor de wetten en regels van de natuur,
  • gebruikmakend van het gezonde verstand,
  • zonder de paden te verlaten,
  • en altijd zonder graven of hanteren van prikstok.
  • om altijd van het geocachen te blijven genieten!
  • door Geopatra.

Additional Hints (Decrypt)

vafvqr/ reva

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)