Skip to content

Clasonsborg Traditional Cache

This cache has been archived.

Panduro: The Cache is remove today

Mvh. Panduro

More
Hidden : 4/16/2004
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Clasonborg.

The cache are a tiny canister  diameter 6 cm. and  height 12 cm. wrapped in a plastic bag.

Original content:

- Logbook and pencil
- First-Finder Certificate (will you receive by e-mail)

below here is a description of the place in Danish.


Nis Clason:

Nis Clason blev født 26. april 1806 i Tyskland. 21 år gammel grundlagde han firmaet N. Clason & Co. i Altona. Han drev handel med tyske, franske og engelske manufakturvarer. På et tidspunkt optog han Frederich Vles fra Rensborg i firmaet, der ændrede navn til Clason & Vles. Det var vanskeligt at drive denne form for forretning og firmaet blev opløst. I 1834 blev Nis Clason gift med en af Frederich Vles søstre, Margrethe Henriette.

Nis Clason slog sig nu på handel med amerikansk bomuld. Han oprettede en indkøbsorganisation for rå bomuld i New Orleans, New York etc. og et salgsbureau i Manchester i England. Handlen med bomuld gjorde Nis Clason til en velhavende mand. På dette tidspunkt havde han i New Orleans et af de største handelshuse i sydstaterne, og han opholdt sig 6 måneder om året i England, hvorfra han ledede sine forretninger.

Clason familien kom til Skarrild i 1840. Nis Clason købte gården Skave ved Karstoft Å og opførte her de fabriksanlæg, der blev til Clasonsborg. Familien rejste i 1850 derfra til Bonn i Tyskland, hvor Nis Clason døde den 30. marts 1881.

Clasonsborg og Kosack:
Det var en særdeles bekostelig affære at bygge en fabrik så langt ude på heden, men i løbet af få år opstod der et imponerende fabriksanlæg. Ved folketællingen i 1845 boede der 86 personer og året efter var der 139 arbejdere på fabrikken. Det svarede til mere end 1/4 af sognets beboere i Classonsborg.

I 1845 var hovedbygning, valkeri, farveri m.v. færdige og Clason begyndte at spinde og farve uld – en ikke ubetinget vellykket forretning. Derfor udvidedes fabrikken allerede i 1846 til at være en regulær klædefabrik.

Syd for åen opførtes 14 arbejderboliger med haver. Et af disse var ”Kosack´s hus”. 

Medens folketællingen i 1845 omfatter knap 80 personer af dansk herkomst, ud over Clason familien med dens tyende og guvernanter, skifter billedet bare 3 år senere. Det er de nye maskiner - wolfer, drousitter, vatsvalker m.v. - som kræver faguddannet personale, oftest englændere og tyskere.

I skattelisten fra 1848 finder man navnet Kosack. En dame, Maren Edeling i Høgild, født i 1852 i Skarrild har fortalt, at hendes fader, der var væver, kom til Clasonsborg i treårskrigen 1845-1848 sammen med fem andre tyske rømningsmænd, heriblandt Kosack. Præcis hvornår Jürgen August Kosack kom til Clasonsborg vides pt. ikke. Omkring 1861 arbejdede han som spindemester, men var ikke nogen særlig god spindemester. Derimod anså man ham for at være en dygtig snedker. Han lavede blandt andet den gamle fabriksport med udskæringer. Egentlig ville en senere forpagter, Gläsel, have en anden spindemester, men han havde lovet Nis Clason, at Jürgen August Kosack skulle bestride posten som spindemester, så længe Kosack levede.
Jürgen August Kosack´s søn, snedker Carl August Kosack arbejdede meget på Clasonsborg.


Danmarks Lærerforening købte Clasonsborg i 60-erne og anvender og udlejer det under navnet Skarildhus. I dag ses af selve fabriksbygningerne ikke andet end en stump mur og porthvælving.

Kilde: H. P. Hansen´s bog "Nis Clason og Clasonsborg 1840 - 1940".


The accurate of measurements on the spot was 10m.


Permissions Special
Equipment
 Conditions and
Recommendations
 Hazards Facilities and
Conveniences
Dogs are allowedBicycles are allowed  Recommended for kids and the entire familyCan be completed in less than one hour  Parking is available nearby
    
    
  Available every day and at all hoursAvailable during all seasons, including winter  
Created by the Geocaching Icons Generator.

Good hunt
And May The satellites be with you.

Additional Hints (No hints available.)