Skip to content

Romb Lava Earthcache EarthCache

Hidden : 10/12/2004
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Velkommen til Norges første Earthcache.

Rombeporfyr
Rombeporfyr er en av Oslofeltets mest typiske bergarter. Det er en svært sjelden bergart og den finnes bare tre steder i verden: Det er her i Oslofeltet, i Øst-Afrika og i Antarktis.




De store krystallene, rombene, består av en spesiell feltspat som kalles anortoklas, men er sonert med plagioklas i kjernen og kalifeltspat ytterst. Den finkornige grunnmassen består for det meste av alkalifeltspat, jern-titanoksider og apatitt.

Hvordan dannes rombeporfyr?
Bergarten ble dannet av lava for 280–290 millioner år siden. De store krystallene ble dannet i magmakamre nede i jordskorpen. Feltspatkrystallene vokste seg langsomt større og større inntil det plutselig ble et vulkanutbrudd. Flytende lava med harde krystaller rant da ut over overflaten. Lavaen ble brått avkjølt og størknet til en finkornet bergart med store krystaller fra dypet.
Krystallene vokser sakte, og størrelsen på disse kan ofte fortelle oss hvor lenge prosessen har vart.

Geologistien
På en vandring fra Gjettum til Kolsåstoppen vil du bevege deg gjennom et tidsrom på mer enn 400 millioner år. Det er satt opp 10 ulike opplysningsskilt langs stien de vil gi deg nyttig informasjon om geologien på stedet. Fra oppgitte koordinater kan du finne 4 skilt hvis du går nedover, og 6 skilt hvis du går oppover mot toppen.

For å komme til Rombeporfyren og for å finne informasjon du trenger for å logge cachen må du velge ruten oppover mot toppen.

På veien opp vil du bl.a. se Konglomerat med kvartsboller fra Telemark, basalt lava som rant ut over vide områder, noen steder med mineralfylte blærerom. Etter hvert kommer du til Rombeporfyren og til slutt til toppen av Kolsås, hvor du kan nyte en fantastisk utsikt.

Velger du å gå nedover fra angitte koordinater vil du få se silursandstein og løs, rød permisk skifer. Du passerer kalkstein og rød silurisk sandstein. Du passerer et gammelt kalksteinsbrudd og et felt med fredede fossiler fra den gang Bærum lå på de tropiske breddegrader.

Oppgaven du må svare på
Logging av earthcachen krever at du svarer på noen spørsmål om cachens tema. Send dine svar på de følgende 4 spørsmålene til cacheeier via min profil på geocaching.com. Du trenger ikke å vente på svar for å logge online, jeg tar kontakt om oppgaven ikke er tilfredsstillende besvart.

Spørsmål:
Etter hvert som du nærmer deg toppen vil du se store områder med rombeporfyr.

1: Hvor tykt er laget med rombeporfyrlava, den såkalte RP-1 strømmen, på toppen av Kolsås?

2: De rombeformede feltspatkornene ligger i all hovedsak i en felles retning i fjellet. Hvorfor ligger de i samme retning?

3: Hvem ga navnet til denne spesielle bergarten?

4: Umiddelbart nedenfor info-skilt nr. 4 og et stykke videre nedover i lia så har bakken du går på en spesiell farge. Kan du beskrive den, både med typisk farge og navn?

Lykke til og god tur!

Additional Hints (No hints available.)