Skip to content

Hvissingestenen Multi-Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, men det er en betingelse for genåbning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption. <br>
<br>
For at få cachen genåbnet skal du skrive en mail til mig med cachen nummer, navn og et link til cachen. Du skal skrive til t.ignika@gmail.com<br>
<br>
Geohilsen<br>
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.<br>
Kontaktinformation: t.ignika@gmail.com eller via min profil<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link.<br>

More
Hidden : 3/27/2005
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Sjællands største sten.

I vinteren 1966-67 var Ballerup kommunes vandforsyningsvirksomhed beskæftiget med udførelse af et anlæg til sikring af forsyningens opretholdelse under alle omstændigheder og forøgelse af det samlede anlægs kapacitet. Det var bestemt til at ske ved oprettelse af en ledningsforbindelse, der gjorde det muligt at tilføre Ballerup Måløv vand fra Københavns Vandforsynings transportledninger til hovedstaden, denne gang fra vandværket ved Lejre. Ved oprettelse af denne forsyningsmulighed ville et maskinsvigt eller et ledningsbrud hvor det end skete i forsyningssystemet ikke vare til hinder for opretholdelse af vandforsyningen til Ballerup i fuldt omfang.

Under beskæftigelsen med at udføre ovennævnte anlæg stødte forsyningsvirksomhedens gravehold, da det gravede rende til ledningsanlægget igennem arealer i Glostrup kommune, på en sten, som gav de personer, der deltog i arbejdet, en af de til tider usædvanlige oplevelser, som markerede, at entreprenørarbejder kunne byde på andre værdier end de, der var indbygget i det tilstræbte formål.
Tillægsværdierne, der udgjorde de små glæder ved arbejdet, kunne eksempelvis være fund af oldsager, som stenøkser eller dele til eller udsmykning af dragter fra en fjern fortid, jernsager fra jernalderen. hustomter, rester af ovne til fremstilling af jern.
Østersskaller kunne dukke op på de mærkeligste steder osv. I Ballerup området fandt den lokale amatørarkæolog, Niels Friborg, der var ansat ved De kommunale Værker, af og til sådanne sager og sørgede for, at de blev behandlet på rette måde og/eller anbragt på rette sted. Han havde af kommunalbestyrelsen faet frihed til at gøre iagttagelser på områdets mange arbejdspladser og tage sig af de oldgamle sjældenheder, han fik øje på.

Så stor som et hus
Den omtalte sten blev dog ikke fundet ved Friborgs hjælp, men som omtalt af Ballerup kommunes gravehold. Det var ikke usædvanligt i gravefaget, at man stødte på store sten. Var de til hinder for fremføringen af ledningen, eller kunne de være til skade for den, blev de uden videre taget op eller bortsprængt. Men den, der blev fundet nord for Hvissinge i Glostrup kommune viste sig at være større end som så. »Lige så stor som et hus!« meldte ledningsmesteren, da han rapporterede fundet.

Sprængningsforberedelser, der var iværksat, blev standet. Gravearbejdet var standset. Det kunne efter omstændighederne ikke fortsættes. De relevante myndigheder herunder Danmarks geologiske Undersøgelser blev underrettet eller var blevet underrettet. Rygtet om fundet fløj hurtigere, end de ansvarshavendes muligheder for at reagere. Stenen blev fredet og af et specialfirma bugseret op af udgravningen. Dette var nødvendigt, fordi den lå i et fremtidigt vejareal, hvilket var årsagen til, at den overhovedet blev fundet.

Stenblokken, for en sådan er det i realiteten, blev anbragt på et areal af Gl. Krusegaard, et areal, der blev stillet til rådighed af gårdens ejer, lensgreve C. Lerche Lerchenborg. Blokken måler ca. 6x5x4 m og vejer ca. 270 t. Den blev registreret som den største granitblok, der nogensinde er fundet på Sjælland og den fjerdestørste i Danmark. Den står i dag tung og monumental, mærket af isen, som for tusinder at år siden transporterede den til Danmark, på det areal, nu tilhørende Vestskoven. Der i 1967 blev valgt til den.

Kilde: Byhornet 30. årgang nr. 2 juni 2001 der udgives af Ballerup Historisk Forening

Der er parkeringsmulighed ved N 55 º 41.215, E 12 º 25.257.

Startsted N 55 º 41.356, E 12 º 25.465.

For at finde frem til cachen, skal du tælle de sprænghuller uden cement, der er boret oven i stenen. Dette tal kalder vi A.

Der findes ligeledes et antal sprænghuller som er fyldt med cement. Dette tal kalder vi B.

En meget forelsket person har mejslet to forbogstaver ind i stenen. Hvis disse bogstaver er:
P og J så er C = 2
P og L så er C = 3
S og K så er C = 4

Cachen ligger på N 55 º 41. XYZ, E 12 º 25.RST

X = B + C
Y = A - 7
Z = C + C

R= B + B
S= A – 4
T = 3 – B

English
The ”stone” was found in 1966 67 while digging a hole for a waterpipe. The first plan was to blow the stone away, but it was saved and moved to the field where it is now standing. It’s weight is approximately 270 t.

Parking at N 55 º 41.215, E 12 º 25.257.

Start N 55 º 41.356, E 12 º 25.465.

To find the cache, you must count the drilled holes, without cement on top of the stone. The number = A.

There are a number of holes filled with concrete This number = B.

A person in love have written to letters in the stone. If these letters are:
P and J then C = 2
P and L then C = 3
S and K then C = 4

The cache is located at N 55 º 41. XYZ, E 12 º 25.RST

X = B + C
Y = A - 7
Z = C + C

R= B + B
S= A – 4
T = 3 – B

Additional Hints (Decrypt)

V wbequøwqr/tebhaqyriry

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)