Skip to content

Zullen we Vechten? Mystery Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: As there's been no cache to find for months, I'm archiving it to keep it from continually showing up in search lists, and to prevent it from blocking other cache placements. If you wish to repair/replace the cache sometime in the future, just contact us (by email), and assuming it meets the guidelines, we'll be happy to unarchive it.

More
Hidden : 5/2/2005
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bovenstaand coördinaat is niet het coördinaat waar de cache is te vinden.
Deze cache ligt vlakbij het punt waar de rivier de Vecht en het Overijssels Kanaal elkaar kruisen.

INFO:
De Vecht is een regenwaterrivier. De oorsprong van de Vecht ligt in het Duitse Münsterland en zij mondt bij Zwolle in het Zwarte Water uit.
In 1908 werd de rivier de Vecht gekanaliseerd en werden er vele bochten afgesneden. Door deze en andere waterwerken daalde het water in de rivier naar een laag niveau en moest men in 1920 besluiten om stuwen te bouwen.
Dat werden er zeven: De Haandrik (vlakbij de cache gelegen), Ane (inmiddels afgebroken), Hardenberg, Diffelen, Junne, Vilsteren en Vechterweerd.

De stuw bij de Haandrik, de plaats waar de rivier de Vecht en het Overijssels Kanaal elkaar kruisen, heeft een kleine waterkrachtcentrale. Deze centrale levert per jaar 300.000 kilowattuur Groene Stroom. Dat is genoeg voor de elektriciteitsbehoefte van bijna 100 huishoudens.

De plaats waar de cache is verstopt ligt nabij het zogenaamde Retentiegebied Zuid Meene. Dit retentiegebied is gemaakt om te voorkomen dat bij extreem hoge waterstanden de dijk moet worden doorgebroken. In oktober 1998 is hier bijna sprake van geweest. Toen dreigden de plaatsen Ommen, Hardenberg, en Coevorden onder water te lopen. Het waterschap heeft de polder zo ingericht dat, zonder extreme schade te veroozaken, ruim 4 miljoen m3 water geborgen kan worden. Om het water de polder in te laten stromen, zijn twee grote inlaten in de dijk gebouwd. Door bij extreem hoog water de schotten in de dijk te verwijderen stroomt het water in de polder. Als in de polder de maximaal toelatbare waterstand is bereikt worden de schotten terug geplaatst. Voor de bewoners van de polder zijn diverse maatregelen getroffen om de boerderijen droog en bereikbaar te houden.

DE CACHE:
De cache is gelegen in de nabijheid van de Duitse grens. Hier zijn diverse grenspalen te vinden. De nummers van de benodigde grenspalen vind je door onderstaande problemen op te lossen.

Grenspaal 1: (De totale lengte van de Vecht in kilometers) – (De lengte van de Vecht in Nederland in kilometers) + 20 = grenspaal 1.
Grenspaal 2: Eén van de landelijke fietsroutes volgt de Vecht van monding tot de bron. Neem het nummer van deze fietsroute en vermenigvuldig dit met 8. Dit is grenspaal 2.
Grenspaal 3: Er bestaat een sage dat rond het jaar ??? prins Vechtan bij het oversteken van de rivier verdronken zou zijn. Zijn naam leeft voort in de naam van de rivier. (Neem dit jaar : 4) + 33 = grenspaal 3.

De cache is verstopt op 2428 meter van grenspaal 1, 2349 meter van grenspaal 2 en 1251 meter van grenspaal 3.

NB: Feitelijk is het niet nodig om de grenspalen fysiek te bezoeken!

Veel succes bij het vinden van de cache!
Surf naar: www.zinloosgeweld.nl
Groetjes,
Boober & Nikki
Fraggle Team

Additional Hints (No hints available.)