Skip to content

Nørholm Fattighus & Bredkilde Multi-Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 1 måned siden, for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret, eller åbnet cachen, arkiverer jeg nu cachen.

Selvom cachen bliver arkiveret er det ikke noget problem at åbne den igen på et senere tidspunkt, hvis den stadig overholder Groundspeaks retningslinier. Du skal bare skrive til mig.

Med Venlig Hilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.
Kontaktinformation: Via min profil på geocaching.com.
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af mailens overskrift eller som som det første i beskeden, gerne med et link.

More
Hidden : 10/4/2005
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Parker ved cache koordinatet og gå til N57 02.322 E09 43.928
Fattighuset

Indtil først i 1800-tallet søgte landevejens folk natlogi på gårdene. Det var naturligvis ikke tilfredsstillende, for folk var utrygge ved at have disse fremmede mennesker til at overnatte. Om vinteren sov de i staldene for at holde varmen, og om sommeren opholdt de sig i laden. Når de så stod op næste morgen, fik de en madpakke med og fortsatte deres vandring til næste landsby.

I 1806 beordrede Kong Frederik d. VI kommunerne i Danmark til at sørge for husly til de fattige og hjemløse, som ikke kunne klare sig selv. Der blev derfor i mange landsbyer opført fattighuse. Det var dog stadig de enkelte gårde i kommunen, der skulle sørge for, at landevejens folk fik mad, men de kunne overnatte i fattighusene.
På denne egn har der været fattighuse i Øster Hornum, Nørholm, Sønderholm og Nibe. Fattighuset i Nørholm er det eneste, der er bevaret. Det ligger lige neden for præstens have.
Hvor gammelt huset er, vides ikke nøjagtigt, men der er sikkert opført i begyndelsen af 1800-tallet omkring 1805. Det hedder fattighus, men i Nørholm blev huset kaldt for Nødhuset, og der dækker vel mere den funktion huset havde. Her blev nemlig også anbragt de handicappede, som ikke kunne klare sig selv, og det gjaldt både fysisk og psykisk svage menesker. Desuden anbragte man ældre mennesker her, som ikke kunne få ophold hos- eller blive passet af familien. Men det var typisk, at huset beboerne skulle klare sig selv. Den hjælp de skulle have fra andre, måtte de ud og tigge om. Der er ingen tvivl om, at tiggeriet var betingelsen for, at de kunne klare sig.

Til tider var der mange beboere i huset. Der kunne være omkring 16 voksne foruden børn. Så det er ikke sært, at der var en bestemmelse om, at kvinder og mænd skulle sove med fødder modsat og med hovederne væk fra hinanden. Moralen skulle holdes i hævd.
I begyndelsen af 1970'erne flyttede den sidste kommunale lejer på plejehjem. Da var huset så medtaget, at man påtænkte en nedrivning. Men en nystiftet forening med formål "Bevarelse af Nørholm Fattighus" overtog driften af huset og i dag står det tilbage som et af de få fattighuse i Jylland. Huset er ikke et museum - det skal bare fortælle i al sin ydmyghed om en tid der engang var, om en fælles baggrund og historie.

Bredkilde

Nord for huset ligger kildevældet Bredkilde - et besøg værd. På engene ud mod fjorden nordvest for Bredkilde ligger endnu en kilde "Bleghuskilde". Ved Bredkilde lavede man en mølledam og omridset af denne kan endnu anes. I 1890'erne ansloges kilden til at give 80 tønder vand i timen. Fra mølledammen gik en rende ud mod fjorden - kaldet Møllerenden. Vest for denne rende lå Mølleengene. Høst på disse enge var såkaldt fællesbrug.
Bredkilde gav kraft til Nørholm Vandmølle som lå ved Møllerenden nogle hundrede meter nord for selve mølledammen. I 1689 benævnes den som "en liden skvatmølle", dog med en karl ansat til maling af korn.

Så sent som i 1974/75, hvor der var isvinter og total strømsvigt i Nørholm i en uges tid, lod gårdmændene Blegkilde udgrave. Kilden gav i denne uge frisk vand til bøndernes dyr og også menneskenes nødvendige vand.

Kast et blik ud over Limfjorden. Lige overfor Nørholm ligger Gjøl. Der er nøjagtig 4 km mellem de 2 byers kirketårne. Familierne på begge sider af fjorden kendte hinanden. Gårdene i de 2 landsbyer havde i mange år bytteordninger af tjenestefolk - både karle og piger.

Vest for fattighuset ses en af Nordjyllands mest markante kystskrænter fra Stenalderhavet. Landet har her hævet sig 5-6 meter siden bølgerne slog mod skræntens fod. Skrænter har fungeret som græsningsoverdrev for Nørholm By gennem århundreder. Et stykke af skræntern er blevet indhegnet og afgræsses nu med får. Afgræsningen forhindrer tilgroning, spredning af Bjørneklo og er med til at genskab tidligere tiders artsrige og specielle kalkbundsflora.

FOR AT FINDE CACHEN

Tæt på N57 02.320 E09 43.927 finder du en infotavle med en masse tekst (det meste har du lige læst) og nogle billeder. Nogle af disse billeder har et årstal på.

Årstallet på billeder i midten=X
Årstallet på billeder nederst=Y
Cachen ligger på N57 02.(X+Y)-3606 E09 43.(X-Y)+553



Park at the cache coordinate and walk to N57 02.322 E09 43.928

This cache is a tribute to a house that used to be the "poor people workhouse"

In the year 1806 the Danish King Frederik the 6th ordered the local authority in Denmark to build these kind of houses to the poor people.
This house is one of the last to be still extant in Jutland.

Go into the "garden" and around the house - here you will find a path that lead you to a spring called Bredkilde - Enjoy the view over the inlet Limfjorden.

TO FIND THE CACHE

Close to N57 02.320 E09 43.927 you will find a infoboard with some danish text and some picture with a year attach to each one.

The year on the picture center of infoboard=X
The year on the lowest picture=Y
Cachen is placed on N57 02.(X+Y)-3606 E09 43.(X-Y)+553

Additional Hints (Decrypt)

pbeare-haqre fgbar/uwøear-haqre fgra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)