Skip to content

Tour de Farum Multi-Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, du skal bare skrive til mig. Det er en betingelse for genåning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption.<br>
<br>
Geohilsen<br>
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.<br>
Kontaktinformation: t.ignika@gmail.com eller via min profil<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af som det første i beskeden, gerne med et link.<br>

More
Hidden : 12/25/2005
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Farum

Farum er en by der nok mest i øjeblikket er kendt for at have haft en kommunalbestyrelse med et ret stort forbrug af rødvin i den helt forkerte ende af prisskalaen.

Men det er en by med en del gamle smukke bygninger og en dejlig natur omkring sig.

Denne cache vil bringe dig rundt i den gamle del af byen, med start nede ved Farum Station.

Og måske kommer der senere en "Tour de Farum 2" med en tur i den nye by del (magnet-cache på Rustenborg er da fristende! ik'?)

Følger du/i ruten jeg har lagt ender du/i helt naturligt nede i nærheden af stedet hvor cachen er gemt, jeg har behændigt "sat" et bord op ved det sidste sted så du/i kan sidde bekvemt og beregne koordinaterne for slut cachen.

Det er ikke nødvendigt at plotte alle koordinaterne ind, bare følg hovedgaden gennem byen og ret dig efter anvisningerne i beskrivelsen og brug koordinaterne som vejledning.

Husk brød til de altid sultne ænder nede ved Farum Sø.

Helix Helios - Piet Hein - Solspiralen

Farums historie på godt og ondt:
Oldtid

Fra arkæologiske fund vides, at området i og omkring det nuværende Farum har været beboet i flere tusinde år, måske startende som en fiskeboplads, der udnyttede vandvejen i det dengang vandrige Mølleå-system. Fundene tyder på, at den oprindelige beboelse i stenalderen lå ved den vestlige ende af Farum sø. Her menes der at have været et vadested eller en overfart over Mølleåen som en del af en vigtig oldtidsvej, der gik vest om søen, og som forbandt Nordsjælland med resten af Sjælland – og måske senere endda Sverige med Europa. Vejen kendes som kong Valdemarsvej eller kong Volmers vej, altså knyttet til Valdemar 4. Atterdag. Vejens nærmere forløb er ikke kendt, men der er imponerende spor af hulveje på den sydlige side af Mølleåen (i Ryget i Værløse Kommune) og delvis også i skovområderne nord for Farum. Langs det formodede vejforløb findes 10 gravhøje næsten på række, og det er kendt fra andre egne af Danmark, at gravhøjene ligger tæt ved oldtidsvejene.

At der har været et overgangssted netop her, hvor passagen af Mølleå-dalen er ret bred, menes begrundet i, at området dengang havde lavere vandstand end nu.

Fra bronzealderen findes bopladser lidt længere mod nord – men stadig ved Valdemarsvejen - i overensstemmelse med, at man i slutningen af stenalderen begyndte at rydde moræneflader til landbrug.

Senest omkring vikingetiden menes byen at være flyttet mod øst til området omkring den nuværende Farumgård og den nærliggende Farum Kirke, idet de strategiske forhold især i de urolige 1100-år tilsagde en placering ved næsset midt for Farum sø frem for ved et vadested.

Arkæologiske fund taler iøvrigt for, at landsbyen Stavnsholt, hvis navn tyder på nybyggeri, har haft en lignende udvikling, således at dennes oprindelige beliggenhed har været ved Fiskebæk, dvs. ved overgangen mellem de to søer. Der er så af samme grunde sket en senere flytning mod øst til den nuværende placering længere henne langs bredden af Furesø.

Fra vikingetid til reformationen

Omkring år 1300 opførtes mølledæmning ved Fiskebæk, og denne har formentlig efterhånden hævet vandstanden ved Valdemarsvejen så meget, at den gamle overgang mod vest er forsvundet. Hermed forsvinder også Valdemar Atterdag ud af Farums historie, men hans navn er knyttet til Klavs Nars Holm i Farum sø, og hans datter Margrete 1.s navn til stednavnene Dronningholm, Grettesholm og Gretteshøj ved Farum søs vestende. De har nok været de sidste kongelige, som har kunnet benytte den gamle vej.

Derefter får overgangen ved Fiskebæk en afgørende betydning som vejen mellem Roskilde og kongeborgene Søborg og Gurre længere mod nord. Yderligere centraliseres landets administration i København fra omkring år 1400 og fremefter, hvorved Fiskebæk får betydning som en del af landevejen mellem København og Hillerød.

Farum sogn hører på dette tidspunkt under biskoppen i Roskilde, der har indtægterne fra sognets gårde.

Ruin og rest af voldgrav ved Farumgård.Navnet Farum nævnes første gang skriftligt i roskildebispens ’’jordebog’’ fra omkring år 1370 sammen med landsbyerne Bregnerød, Stavnsholt og Bodelstorp. Den sidstnævnte landsby, der lå tæt ved den nuværende amtsvej mellem Farum og Lynge i et skovområde, der nu hedder Lillevang, blev nedlagt i slutningen af 1600-tallet. Jordebogen bortførtes af svenskerne under besættelsen omkring midten af 1600-tallet og opbevares nu i Uppsala i Sverige.

Bispen lod Farumgård opføre som hovedgård, omend det var en mindre betydende af slagsen.

Efter reformationen

Reformationen medførte, at området blev lagt direkte under kronen.

Området blev hårdt ramt af hærgen under svenskekrigene i 1600-tallet, der medførte, at Bregnerød og Bodelstorp var næsten affolket, og kun den førstnævnte blev genopført efter år 1700.

Under enevælden helt frem til midten af det 19. århundrede benyttedes Farumgård som belønning til forskellige embedsmænd i mere sekundære stillinger.

21 gårde i Farum landsby blev gjort til arvefæstegårde på kongens fødselsdag i 1766. De hurtigt følgende landboreformers udskiftning af jordene genkendes tydeligt i Farums nuværende, stjerneformede vejnet, og der begyndte en økonomisk fremgangsperiode baseret på intens dyrkning af den frugtbare agerjord. I 1801 omfattede Farum sogn 125 husstande med godt 600 mennesker.

I år 1800 overførtes Farum til Frederiksborg Amt, efter hidtil administrativt - og kulturelt - at have hørt til København rytterdistrikt.

Byudviklingstiden fra ca. 1850

100 år senere, i 1901, var befolkningstallet vokset til 1.206 som udtryk for, at udviklingen tog fart omkring midten af 1800-tallet. Farum var stadig et landsogn, men øvede tiltrækning på Københavns middelklasse som et ”grønt område”. Der etableredes bådfart, hotel, busrute og til sidst – i 1906 – en jernbaneforbindelse i form af Slangerupbanen mellem København (Nørrebro station) og Slangerup.

Udviklingens næste skridt var etablering af bank, telefon, elektricitet, realskole mv. Byens udbygning skete stadig i retning mod øst, hvor stationen var placeret, således at den nu dækkede området langs ”bygaden” fra Farum kirke til stationen.

Frem til slutningen af 1950’erne voksede befolkningstallet til ca. 4.000.

Samfundets drivende kræfter var stadig gårdejerne, omend antallet af beskæftigede i landbruget var faldende. Den intensive landbrugsdrift skiftede i vid udstrækning over til gartneri i denne periode, hvor der i Farum var registreret omkring 20 selvstændige gartnerier.

Stationsby og forstad

Mellem 1960 og 1970 fordobledes befolkningstallet og nåede nu op på ca. 10.000 indbyggere. Denne udvikling var drevet af Københavns udbygning, der gjorde Farum til et egnet sted at bo, selvom man arbejdede i byen.

Der etableredes et industrikvarter nord for byen, og der byggedes boliger og institutioner i stor udstrækning.

Til betjening af Københavns nordlige opland påbegyndtes i 1969 en motorvejsforbindelse fra København til Farum, hvori indgik brobygning over Fiskebæk. Utilstrækkelig fundering bevirkede, at den ene bro inden motorvejens åbning styrtede sammen i 1972, hvorfor motorvejens ibrugttagning blev udskudt et par år.

De markante boligblokke Farum Midtpunkt (i daglig tale ofte omtalt som "Rustenborg" på grund af bygningernes udvendige beklædning med rustanløbne jernplader) stod færdige i 1975 og gav alene en tilvækst på 1.200 husstande og 5.000 mennesker. De fleste af de nye arbejdede i københavnsområdet og oprettede i utilfredshed med den offentlige trafikbetjening en privat busrute fra Farum til København. Denne blev dog standses af DSB via en højesteretsdom. Til gengæld var den nok medvirkende til, at S-togsnettet i 1977 blev udvidet med en ny linie med Farum som endestation.

Til styrkelse af den lokale handel åbnedes Akacietorvet i 1977 og butikscentret Farum bytorv i 1978.

Ved indgangen til 1980 havde Farum nået ca. 16.500 indbyggere og begyndte at stabilisere sig befolkningsmæssigt. En ret stor andel af indvandrere og flygtninge fra tredielande fik også bopæl i Farum, så ca. 10% af befolkningen var af udenlandsk herkomst eller anden generation af indvandrere.

Byen strakte sig nu så langt mod øst, at sammenbygningen med Stavnsholt var ved at være en realitet.

Byen har til gengæld økonomiske problemer i starten af 1980-erne og er sat under administration af Indenrigsministeriet.

Nyeste tid

Borgmesterposten tilfaldt i 1985 Peter Brixtofte, der blev valgt på et program om økonomisk genopretning og årlige skattenedsættelser, hvilket skulle opnås ved en kombination af effektivisering, nedskæring af den kommunale administration, nedbringelse af ledigheden samt udlicitering af opgaver, som hidtil har været varetaget af kommunen..

Disse initiativer blev i almindelighed opfattet som en succes – ikke kun blandt flertallet af Farums borgere. Økonomien blev genoprettet, og der iværksattes både projekter til byforskønnelse (torve og pladser) og til trafikforbedringer. En stor indsats blev rettet mod at integrere indvandrere på arbejdsmarkedet, og Farum blev et forbillede på dette punkt.

Farum Midtpunkt byggeriet blev renoveret, der blev opført nyt rådhus, og i 1992 indviedes kulturhuset.

Fremgangen blev også bemærket uden for landets grænser, og Farum fik i 1993 Carl Bertelsmann prisen som en af de 10 bedste kommuner i verden og indgik senere i et netværk med de øvrige 9 kommuner.

Ved kommunalvalget i 1993 besatte venstre 10 af de 15 pladser i byrådet, og Peter Brixtofte, der i 1992 havde haft orlov i en kortere periode for at virke som skatte- og afgiftsminister, genvalgtes som borgmester. Hans tendens til at "bøje reglerne" i relation til bla. tilsynsrådet for kommunen medfører en del sager og offentlig omtale.

I anden halvdel af 1990-erne udvikledes den såkaldte Farum-model, som var en salgs- og lejeaftale (sale and lease-back), der indebar, at kommunale bygninger og anlæg blev solgt til finansielle institutioner, som derefter udlejede dem til kommunen i en længere årrække. Ved lejeperiodens udløb har kommunen ret til overtage dem igen for 10% af købesummen.

Disse aftaler indbragte på kort sigt kommunekassen ganske betragtelige beløb, som man investerede, først og fremmest i sportsanlæg. Omkring århundredskiftet rejser der sig derfor en række imponerende anlæg: Farum Park, Farum Arena, tennishal, marina ved Furesøbad etc.

En del af pengene kom direkte borgerne til gode, idet byens pensionister fik ret til en gratis ferierejse til det sydlige udland, alle skolebørn fik tildelt en pc, der byggedes ældreboliger og blev givet pladsgaranti i børneinstitutionerne etc. Alt sammen meget udgiftskrævende foranstaltninger, der – som det viste sig – medførte årlige kommunale driftsunderskud, der oversteg kommunens indtægter.

Borgmesteren var også formand for Farum Boldklub A/S (det senere FC Nordsjælland A/S), hvilket viste sig at være katastrofalt, da det konstateredes, at han i strid med reglerne har ladet kommunen betale for udgifter, som retteligt skulle afholdes af det private selskab. Det drejer sig f.eks. om kommunens aflønning af ansatte, der reelt arbejdede for boldklubben, og om udgifter til udlandsrejser for sponsorer af klubben.

En særlig metode var at lade kommunens leverandører og entrepenører opkræve en overpris for varer og tjenester til kommunen mod at indbetale det for meget opkrævede som sponsorbidrag til boldklubben.

For danske kommuner var der indført lovgivning til forhindring af overophedning af økonomien, ifølge hvilken en kommune skulle deponere et beløb, der svarede til byggesummen for kommunens nybyggerier. Borgmesteren hævdede imidlertid, at Farum-modellen betød, at kommunen ikke var bygherre og derfor ikke skulle deponere i henhold til disse regler. Deponeringskravet udgjorde over 600 mill. kr. og var derfor ganske væsentligt for kommunens økonomisk stilling.

Borgmesteren, der var stadig mere trængt af den dårlige økonomi, greb til at optage lån uden den forhåndsgodkendelse fra kommunalbestyrelsen, som kræves i henhold til lov om kommunernes styrelse.

Samtidig henlagde han i stigende grad møder til restauranter i og udenfor kommunen, hvorved opstod et misbrug af repræsentationskontoen til dyre middage og rødvin, som ikke altid havde kommunalt formål, og for hvilke han attesterede regningerne uden at anføre den krævede specifikation af mødedeltagere mv. I en del tilfælde var der tale om direkte vildledning, når særligt store repræsentationsbeløb blev omregnet til et antal deltagere i "dagmøder", som ikke var afholdt.

Disse forhold er ikke kendt af offentligheden ved kommunalvalget i 2001, hvor Peter Brixtofte genvælges og igen får absolut majoritet i byrådet.

I februar 2002 bryder den såkaldte Brixtofte-sag imidlertid ud i de danske medier, og borgmesteren træder tilbage umiddelbart inden, han ville være blevet suspenderet for embedsmisbrug. Kommunen bliver sat under administration af Indenrigsministeriet og der udarbejdes en genopretningsplan, som fra 2003 betyder voldsomme skatteforhøjelser og nedskæringer på det kommunale budget og ydelserne til borgerne.

I 2005 besluttes det, at Farum og Værløse kommuner skal slås sammen til én kommune i forbindelse med den kommende strukturreform.

Fra 2005 og fremefter opføres en ny bydel i nordvest på Farum kasernes tidligere areal. Byggeriet, der har navnet Garnisonsparken, omfatter 220 boliger (ejerlejligheder). Det opføres i etaper, hvor første etape påbegyndes juli 2005 med 73 lejligheder, der forventes at kunne tages i brug september 2006. Helhedsplanen for kaserneområdet giver mulighed for at bygge ialt 1.200 boliger, fortrinsvis tæt-lavt byggeri.


Om Cachen:

Cachen er en plastikæske (13.5 * 5.5 * 18.5 cm) i en plastikpose.

Kørestol kan komme med hele vejen rundt, dog er der 20-25 meter hen til cachen til slut, men man skulle kunne se når den bliver fundet fra stien.

N 55° 48.762 E 012° 22.359

Vi starter ved stationen hvor der står et solur af Piet Hein.

På soluret er der en tavle, her er der nogle tal (ciffer) hvilket tal står kun een gang? (lige)

N 55° 48.739 E 012° 22.204

Her er et monument for cykelrytter, lavet af Monika Ritterband.

Hvor mange lag/skiver er monumentet lavet i? (ulige)

(Læg mærke til stråtaget på det gamle hus skråt over for, mon der stadig står årstal i/på det næste gang der skal skiftes tag?)

N 55° 48.648 E 012° 22.012

Her er en gammel bank (danske bank).

Hvad er det sidste ciffer i årstallet midt på bygningen? (lige)

N 55° 48.584 E 012° 21.912

Her er der en væg med en udsmykning

Hvor mange svaler (fugle?) er der på væggen?

N 55° 48.536 E 012° 21.769

Degnegaarden fra ????

Hvad er det sidste ciffer i årstallet efter ordet Degnegaarden? (ulige)

N 55° 48.511 E 012° 21.635

Her står en obelisk over "Danskeren Peter Lassen" som udvandrede til Californien.

Hvor mange årstal står der på de polerede flader af obelisken ? (lige)

Her skal du/i til venstre ned i den ældre bydel.

N 55° 48.412 E 012° 21.583

Nu står du ved indgangen til Farumgaard, man må gerne gå inden for i parken, men se lige efter skiltene, der fortæller dig at her må du ikke gå ind.

Hvor mange hvide søjler er der til venstre for indgangen (selve indgangen)? (lige)

Du/i skal ikke gå der ind for at finde cachen, men fortsætte til højre ved porten op til kirken.

N 55° 48.425 E 012° 21.451

Nu er du/i ved Farum kirke

Hvor mange nedløbsrør er der fra taget af kirken og ned til jorden (de rør ikke jorden men slutter 10 - 20 cm over jorden)? (lige)

N 55° 48.517 E 012° 21.942

Nu skal du tilbage gennem byen til Farum Skulpturpark, hvis du er interesseret i kunst er det en god ide at gå en tur rundt og se på skulpturene i parken.

Det nemmeste er at gå tilbagee til "Svalerne" og der gå over græsset til højre for "Svalerne" ind i parken.

Koordinaterne bringer dig til "Tankens Rum".

Hvor mange stole er der om bordet i dette "Rum"? (lige)

Sæt dig/jer ned og regn så ud hvor cachen er gemt og find den!


Cifferne i tallene du har fundet skal sorteres i stigene rækkefølge, f.eks.:
Hvis tallene er 6, 17, 9 og 6 stilles tallene således op:
16679 så fuldendes rækken således med de tal der mangler 16679023458 nu er:
a=1, b=6, c=6, d=7, e=9, f=0, g=2, h=3, i=4, j=5 og k=8
Dette var bare et eksempel.

Nu skal du gøre det samme med de tal du har fundet:

Cachen finder du så her på:

N 55° 4j.gel E 012°2c.knj

Er der en der kunne tænke sig at oversætte cachens tekst til engelsk?

Teksten om Farum må gerne koges meget ned!

-------------
Gade

Additional Hints (Decrypt)

Qrg qre fgåe gvyontr aåe rg geæ re oyrirg sæyqrg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)