Skip to content

Den Gamle Grænse og Mergelgraven Traditional Cache

This cache has been archived.

toan: Cachen nedlagt.

More
Hidden : 8/5/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Den gamle grænse og mergelgraven

Cachen er placeret præcis på den gamle grænse til Tyskland fra 1864-1920

Denne cache er placeret tæt på mit barndomshjem, og er placeret lige på den gamle grænse, som gik her fra 1864 – 1920. I dag er der ikke noget der indikerer at her har været en grænse, ud over læbæltet, som løber langs den gamle grænse.

Det første tyske toldsted, blev indrettet i den daværende Vesterbæk kro, (i dag kaldt Rødekro), som er den røde bygning på østsiden af vejen.(I dag privat beboelse). I 1882 blev der bygget en 3 etagers toldbygning på modsatte siden af vejen. Den blev revet ned efter 2. verdenskrig, men når marken er nypløjet, kan man på den ”tyske” side stadig se gamle mursten i jorden.
Det første danske toldsted blev indrettet på Klåbygård (ca. 1. km. mod NV) inden den danske toldbygning blev bygget, ved vejen til Høm, men den er også væk i dag.
Toldstedet blev i øvrigt nedlagt i 1914, og erstattet af en anmeldelsespost.

Under 1. Verdenskrig, var mange unge dansksindede sønderjyder indkaldt i tysk krigstjeneste. En del flygtede over grænsen, bla. her i området, for at undgå kristjeneste. På kirkegården i Roager står der en mindesten over de faldne fra Roager sogn – i alt 18 unge mænd.

På den ”danske” side, ligger der nogle store mergelgrave – Klåbygård Mergelleje. Allerede mens grænsen gik her blev der gravet mergel.
Mergellejet på østsiden af vejen, blev åbnet i 1910. Det var hovedsageligt polakker der arbejde der. Gendarmerne fik sommetider ekstra arbejde, når arbejderne i opløftet stemning efter besøg på Vesterbæk kro, glemte at melde sig ved toldkontrollen.

I 1918 blev der var anlagt en normalsporet jernbane fra Hviding station hertil, som fungerede frem til 1951. Merglen blev på den måde transporteret over stor afstande. I 1960 blev sporet taget op.
Desuden har der været en række små mergelbaner med udgangspunkt fra disse mergelgrave, der førte så langt væk som til Bramming og Holsted og ud i Ribe marsken.

Merglen var af god kvalitet. Den havde et kalkindhold på 45-50% af tørstoffet, hvilket nok har været årsagen til at der blev gravet mergel her helt frem til 1982 – så vidt jeg husker, - og var dermed den af de sidste aktive mergelgrave i Danmark. Jeg husker tydeligt lastbil på lastbil kørte af sted med mergel herfra.

Senere blev den store mergelgrav brugt som losseplads. Men i dag er skrænterne jævnet ud, og graven vandfyldt, så det er i dag en sø. Området er dog noget tilgroet.

Cachen er en lille plasticbøtte, og ligger nær vejen ,og giver ikke anledning til en større travetur, men i stedet kan du måske mærke historiens vingesus i form af grænsegendarmer og mergeltransporter…………

OBS! Området er ved at være meget tilgroet, og lange bukser er et must pga. brændenælder!! Undgå så vidt muligt at gå på marken på den ”tyske side”

Anvendte kilder:
Aage Emil Hansen: Kongeåen – Told- og statsgrænse 1864-1920
De danske Kalk- og Mergelselskaber – Kalk og Mergel gennem tiderne
Jens Bruun-Petersen: Klåbygård – Hviding – en normalsporet mergelbane

_________________________________________________________

Short english desription

The cache is placed exactly on the old border between Germany (Prussia) and Denmark from 1864 – 1920. Today only the windbreak belt shows you the old border.
The customhouses are gone for many years ago. But the read building was the first customhouse the German rent, before they build a house on the other side of the road.
On the “danish” side, you will see a big marl pit. This marl pit supplied very big areas with marl until about 1982. In the period from 1918 – 1951 there was a railway from here to Hviding station, and al lot of small marl railways to the neighbourhood.

The cache is placed close to the road, and will only give a short walk. But maybe you can feel the historical whirr of wings……..

Additional Hints (No hints available.)