Er is net een nieuw souvenir geland

De Perseverance Rover is geland op Mars en met een nieuw souvenir! De rover bevat een geocachetrackable die, als je hem logt, een souvenir oplevert voor je profiel. Naast dit nieuwe souvenir kondigen we graag een eigen lancering aan: de Geocaching HQ Mars rover landingspagina! Bekijk de rover, lees over de geschiedenis van geocachen in de ruimte en lees hoe je de trackable kunt loggen op deze interactieve pagina.

Lees verder om meer te weten te komen over de eerste interplanetaire trackable en hoe je hem kunt loggen in de komende weken!

Op 18 februari landde de Mars Perseverance Rover van NASA op de rode planeet. Hij gaat nu beginnen aan de missie van het verzamelen van oppervlaktemonsters en het testen van nieuwe technologieën om toekomstige robotachtige en menselijke ontdekkingsreizen te informeren. Eén van de stappen die de Perseverance zal nemen is het kalibreren van zijn camera’s en daar komt geocaching om de hoek kijken!

De trackablecode is speciaal geprint op een glazen schijf van ongeveer 2,5 cm dikte die deel uitmaakt van het kalibratiedoel van de rover. Camera’s en andere werktuigen op de rover gebruiken kalibratiedoelen om accuraat kleuren, helderheid, focus en andere informatie vast te leggen. Dit kalibratiedoel is specifiek voor de WATSON-camera van de SHERLOC. Het SHERLOC-instrument is een spectrometer op de arm van de rover die laserlicht gebruikt om mineralen te classificeren en te zoeken naar organische materialen. WATSON, het ermee samenwerkende camerasysteem, wordt gebruikt voor techniek, bewerkingen en wetenschappelijke beeldvorming op het oppervlak van Mars.

Omdat de trackablecode op het kalibratiedoelwit van de WATSON-camera zit, zal de camera, als Perseverance eenmaal landt op Mars, een foto maken van de trackablecode en die foto terugsturen naar de Aarde. Je kunt de trackable van de Mars Perseverance Rover loggen door de code op die foto te vinden.

Als je de trackable eenmaal gelogd hebt, verdien je een nieuw souvenir voor je profiel om de eerste interplanetaire trackable te vieren!

Ruimtereizen kunnen uitdagend zijn en missies lopen niet altijd helemaal volgens plan; daarom is de exacte datum van de camerakalibratie nog niet vastgesteld. Dus zorg ervoor dat je het nieuws volgt via onze nieuwsbrief, Facebook en Instagram om als eerste te weten wanneer de trackable live is!