Skip to Content

This cache has been archived.

Sus Antigoon: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het uitblijven van onderhoud.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
Sus Antigoon
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
<

De Timpel

A cache by Clever Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/04/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


In 1993 kwam ‘De Tempel’ van Ids Willemsma (1949) tot stand: een opdracht van Waterschap Fryslan in samenwerking met Keunstwurk. Aanleiding voor deze opdracht was de voltooiing van de verhoging van de Friese zeedijken in het kader van de landelijke Deltawerken. Bovenop twaalf palen – die de twaalf provincies symboliseren - ligt een dak dat uit een stuk oude zeedijk bestaat. Het dak is begroeid met hetzelfde gras als de zeedijk. Het werk, dat in de volsmond bekend staat als 'de tempel van Ids' heeft de hoogte van de oude zeedijk. Het tempeltje heeft spits toelopende zuilen en een bolvormig dak, maar de verwijzing naar de klassieke Griekse bouwkunst, met het Parthenon op de Akropolis als bekendste voorbeeld, is onweerlegbaar. Daarnaast maakt de grasmat die het dak bekleedt 'De Tempel' tot een postmodern kunstwerk. Het uiterlijk mag dan aangepast zijn aan de moderne tijd, ook de andere kenmerken van de tempel lijken rechtstreeks uit de oudheid overgenomen. Zo werd de Griekse tempel altijd in de vrije natuur geplaatst (in tegenstelling tot de Romeinse die in de stad is te vinden), op een plek waar het bouwwerk op natuurlijke wijze opgaat in zijn weidse omgeving. Dat geldt ook voor ‘De Tempel’ op de Zeedijk bij Marrum. In zijn bolle dak wordt de omgeving en de glooiing van de dijk weerspiegeld en door de grasmat loopt die omgeving als het ware zelfs door in het tempeltje. (AvdB)

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.