Skip to content

This cache has been archived.

orion28: Det var så det

More
<

Thyholm - Hvidbjerg Kirke

A cache by orion28 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/09/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hvidbjerg er et stort sogn med flere landsbyer, der har været fælles om at bygge den store kirke midt i sognet. Det skete i sidste halvdel af 1100-tallet. Omkring år 1500 er tårnet og korsarmene bygget til. Til højre for indgangen til kirken, gennem det lille våbenhus på sydsiden, sidder i muren en billedkvader. Figuren forestiller en kriger med sværd i hånd. Det er rimeligvis en vikingehøvding, der kan have bragt den med sig hjem fra England. Den smukke egetræsdør fra 1660 bærer Jesu, sognepræstens og to kirkeværgers navnetræk. Midt på døren sidder et bronzehoved, der muligvis har siddet på kirkens første dør. Der har været en ring gennem munden, og det har været prydet af ædelstene. Inde i kirken hænger det gamle korbuekrucifiks på nordvæggen, de to figurer ved korsets fod er apostlen Johannes og Jesu mor, Maria. Til venstre for indgangen er der en hængefigur, der forestiller profeten Jonas i hvalfiskens gab. Den skal tjene som symbol for opstandelsen og er skænket af Ørsnæs-familien ca. 1750 sammen med det smukke kirkeskib, der hænger længere oppe i kirken.
Den sekssidede prædikestol bærer årstallet 1596. Det er bare 60 år efter reformationen, hvor Guds ord forkyndt på modersmålet blev en hovedbestanddel af gudstjenesten. De seks felter har malerier af de fire >>store>små>i sit ansigts svedKoret er stort og lyst. Her står døbefonten hvis tre dele maske er hugget af den samme store stenblok. Nürnberg fadet fra ca. 1575 har syndefaldet som motiv. Alteret er Hvidbjerg kirkes særlige pryd. De to store messingstager med løvefødderne er skænket af Ørsnæs på Helligkildegard. Alter tavlen er sammensat af dele fra flere perioder. Med den korsfæstede Jesus i midten er der foran en korsdragergruppe, hvor Jesus segnefærdig drives frem af rå soldaters slag. I sidefeltet til højre for Jesus er de gode; det er kvinderne ved korset, heriblandt Jesu mor, Maria, desuden disciplen Johannes, der skal være Marias søn i Jesu sted. I feltet til venstre for Jesus befinder de onde sig, forrest med opstrakt arm Pilatus, der dømmer Jesus til korsdøden. Disse tre grupper er fremstillet i brændt ler i Holland omkring 1500. De anses for at være de bedst bevarede nederlandske terracottaarbejder fra den tid. I feltet ovenover findes et træskærerarbejde af Jesus, der står op af graven påskemorgen. De fire evangelister med hver sit kendetegn flankerer altertavlens topstykke. Allerøverst stråler Jehovas navn i hebraisk skrift. På de to vinger ses navnetrækkene for ægteparret Hans Christensen Lautrup og Maren Billeskov, som har sørget for denne enestående udsmykning af altertavlen. Der knytter sig en voldsom historisk begivenhed til Hvidbjerg kirke. I 1260 blev biskop Oluf Glob fra Børglum dræbt foran alteret. Globslægten havde store jordbesiddelser, som biskoppen ved sin broders død fratog enken og hendes to børn. Det var sønnen, Jens, der som hævn myrdede sin farbror i Hvidbjerg kirke. Der opstod en rig sagntradition omkring mordet, som H.C. Andersen iøvrigt har skrevet et eventyr om.

Indhold fra start:
FFC
Logbog med blyant og spidser.
Mønter

Eng:

A classic / typical danish church from 12 th century

Contens from start:
FFC
Log with pencil and sharpener
Coins

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.