Skip to content

Bunkers bij Marsum Traditional Geocache

This cache has been archived.

SN@G: Einde van de reis

More
Hidden : 3/15/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Navigatie Station Groningen

Tussen 1953 en 1958 werden ten noorden van Marsum zeven bunkers gebouwd die allen bewaard zijn gebleven. Hierin bevond zich van 1958 tot en met 1964 een Navigatiestation van de Koninklijke Luchtmacht. Daarna werd het complex ontmanteld en bleef tot 1992 in de "mottenballen".

Toen het Navigatiestation operationeel was, stonden op de bovengrondse bunkers radarapparatuur en antennes, waarmee informatie over de situatie in het luchtruim verzameld werd. De actieradius van de radar was groot: tot boven Berlijn konden vliegtuigen waargenomen worden! In de ondergrondse commandobunker waarvan alleen de ingang, ventilatiekokers en de nooduitgang te zien zijn verwerkten tientallen militairen de gegevens. Het gehele complex had een maximale bezetting van 378 man. De militairen waren gelegerd in de Pieter Bierema Kazerne en later in de Willem Lodewijk van Nassau kazerne te Appingedam.

De ondergrondse commandobunker heeft tientallen ruimtes, verdeeld over twee etages. De bunker is 12 meter diep, heeft wanden met een maximale dikte van 5,60 meter en is voorzien van gasdichte stalen deuren De buitenwanden zijn spouwmuren: mocht bij een atoomaanval de buitenste muur scheuren, dan kon binnengelopen grondwater weggepompt worden met een pompinstallatie. De ingangen van alle bunkers van het complex liggen minimaal 1,5 meter boven N.A.P. zodat bij een dijkdoorbraak de bunkers niet onder water kunnen lopen.

Het complex beschikte over eigen generatoren (3 x 250 kV) en een drinkwatervoorraad van 160.000 liter. luchtbehandelingsapparatuur koelde, verwarmde, droogde, bevochtigde en filterde de buitenlucht. 1800 telefoonlijnen zorgden voor verbinding met de buitenwereld.

Het Luchtmacht complex heeft slechts korte tijd dienst gedaan. De inventaris werd verwijderd en overgebracht naar Schöppingen in West Duitsland. Luchtbehandelingsapparatuur waterpompen, het elektrische systeem en de telefoonverbindingen bleven behouden zodat in noodgevallen het complex weer operationeel gemaakt kon worden

Additional Hints (No hints available.)