Skip to Content

This cache has been archived.

boxos: .

More
<

Houses of the holy

A cache by boxos Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/05/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Houses of the holy
This is a monument of the hermit, who gave the name for this town.

Vácon, a nagytemplom tér (Konstantin tér) ÉNY-i szomszédságában található a Kossuth tér, ahol a remete jelenlegi tartózkodási helye található. A ládát a barlang függoleges zöld övezeti részének tövében keresd! Kertészeti beavatkozás, tereprendezés, falmászás nem kívánatos a találathoz.

Megközelíthetoség

Autóval a "régi kettes" út a legszerencsésebb megoldás. Bp-rol Vácra érve a harmadik lámpánál balra, ellenkezo irányból (Balassagyarmat, Veroce) a harmadik lámpánál jobbra kell lefordulni. Érdekes, hogy mindkét esetben egy másik nevezetességet, a Vörös házat csodálhatjuk meg, amíg a lámpa zöldre nem vált.

Vonattal Vác "középson", vagy nagy Vácon kell leszállni, és a Széchenyi utcán egyenesen besétálni a szépen felújított fotérig, ahol balra kanyarodunk a nagytemplom felé.

Hajóval, matraccal folyásirányból érkezok a börtön épületét maguk mögött hagyva a komp kikötésnél menjenek fel a fotérre és jobbra folytassák az utat szintén a nagytemplom felé.

Aki ezek után gyalog, vagy biciklivel akar jönni, az szedje össze az elozoekbol magának, hogy melyik lehetoség számára a legszimpatikusabb, persze feldobhatja az egészet egy kis kerékpár út igénybevétellel is, amelynek több leágazásáról is el lehet jutni a célig.

Leírás

Vác városának névadója a legenda szerint Felso-Magyarországról vándorolt Vác irányába. Elsoként a visegrádi erdokben kereste a maga számára leginkább megfelelo "utat" a Szent életvitelhez, majd átkelt a Dunán és a "Vácz-környéki" erdokben telepedett le. A latin Vates, magyarul a jós jelentésu szó nyomán a remetét Vatusnak is hívták. Szent László király - akinek a mogyoródi csata elott, 1074-ben megjósolta gyozelmét - rendkívül kedvelte ot.
Utad célja a remete "házának" felkeresése Vác belvárosának egy nyugodt részén. A remete szobrát egy helyi muvész, Kapás Sándor alkotta meg. A mu - ihletojének állítólagos vándorlásaihoz huen - több alkalommal költözött a város határain belül. Eredetileg a Konstantin tér és a Káptalan utca keresztezodésénél lévo Emericana egyesületi ház oldalánál állt, mígnem a zeneiskola építésénél lebontották, majd ezt követoen a Géza király téri I. Géza király Közgazdasági Szakközépiskola kertjébe került. Jelenlegi helyére a Kossuth tér rendezése után került a szobor. A barlang és a román stílusú templom furcsa keveredését felidézo keretben lévo köztéri alkotás a remete mellett egy szarvast is ábrázol. Ez részben utalhat a remete erdolakó életmódjára, de emellett többen úgy vélték és vélik, hogy az agancsos állat szobra a Képes Krónika történetével szorosan összefüggo szimbólum. Géza és László királyok fogadalmára, a templomépítésre emlékeztet. A mogyoródi csata elott Lászlónak látomása volt. Képzeletében egy csodaszarvas futott át elotte, majd megállt egy helyen. Ekkor megfogadta László, hogy ha gyoztesen tér vissza a csatából embereivel, templomot épít. A viadal feltehetoen diadallal zárult, legalábbis erre utal a váci Székesegyház megépülése, de az nem a mostani helyén állt.
Boldog Vácz Remetérol, a város vélt névadójáról egyébként minden év novemberében emlékeznek meg.

U.i. A remetével, mint mítikus alakkal a Led Zeppelin zenekar IV. lemezének belso borítóján is találkozhatsz. Az általuk megálmodott figurának szobrot is emeltek a Hard Rock Parkban. A két "személy" közti külso hasonlóság okán a zenekar témához kapcsolható lemezének címérol neveztem el a ládát. Így alakult ki egy kis fogalomzavar a boldog és szent szavak körül.

A láda megtalálásához egy kis segítséget kaphatsz az említett zenekar IV. albumán található Stairway to heaven címu remekmuvének következo sorában:
"If there's a bustle in your hedgerow
Don't be alarmed now."
(Google fordító a barátod)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

313 Logged Visits

Found it 260     Didn't find it 27     Write note 14     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 4     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 57 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.