Skip to Content

This cache has been archived.

Enrico: gearchiveerd

More
<

Buitengaats (Meer zien van Almere 6)

A cache by Enrico Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/24/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is een van de Micro's uit het rondje
MEER ZIEN VAN ALMERE
Natuurlijk hoef je niet alle micro's te doen maar of je dan de eindcache kan vinden is de vraag.
De codes op de logrolletjes kunnen je verder op weg helpenAan de overkant zien je hier het gemaal De Blocq van Kuffeler, genoemd naar dr. ir. V.J.P. de Blocq van Kuffeler (1878-1963). Hij heeft belangrijk werk verricht ten aanzien van de Zuiderzeewerken. Het dieselgemaal De Blocq van Kuffeler, is op 18 oktober 1967 in gebruik genomen. Het gemaal is in zijn soort één van de grootste ter wereld en was in z’n eentje verantwoordelijk voor het leegpompen van wat later Zuidelijk Flevoland zou worden. Na 7 maanden onophoudelijk pompen viel Zuidelijk Flevoland als laatste van de vier grote polders op 28 mei 1968 droog.

De pompinstallatie van het gemaal bestaat uit vier identieke door dieselmotoren aangedreven pompen. Het zijn centrifugaalpompen, met een verticale as en een in het beton uitgespaard slakkenhuis. De waaier heeft een diameter van 2.930 mm. en weegt inclusief de pompas 7.500 kg. Twee pompen bemalen de hoge afdeling (water uit de Hoge Vaart) en twee andere pompen bemalen de lage afdeling (water uit de Lage Vaart).

Het gemaal is overigens nog steeds in gebruik. Zou men namelijk stoppen met pompen, dan zou de polder door het kwelwater (water dat onder de dijk door sijpelt) en regenwater weer langzaam volstromen. Het is dus letterlijk pompen of verzuipen!

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.