Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Archiving cache.

More
<

Railway Station of Harviala

A cache by Goldminer55 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/30/2007
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö kuuluu suomen rautatieasemat kätkösarjaan. Tämä on Railway Station of Hämeenlinna kätkön toukkakätkö.

Harvialan asema ja ratavartijoiden asuinrakennukset piharakennuksineen edustavat rautateiden tyyppirakentamista Suomen vanhimman rautatien varressa. Rakennukset ajoittuvat 1870-luvulle ja 1920-luvulle. Harvialan alueen vanhimpia rakennuksia ovat Nyrkkiälän ja aseman luona sijaitsevat ratavartijan asuinrakennukset vuodelta 1874. Ratavartijoiden asuntoja rakennettiin ratojen varteen 1800-luvulla jopa 2-4 km:n välein. Tästä huolimatta niitä ei enää juurikaan ole säilynyt.
Harvialaan rakennettiin asemarakennus 1920-luvulla. Thure Hellströmin suunnittelemassa tyyppiasemarakennuksessa oli alun perin odotussali, toimistohuoneet ja asemapäällikön asunto sekä yleistilat. Nykyään asema on yksityisomistuksessa.
Harviala toimi oikeastaan risteysasemana. Valtion rautateiden asemapaikan lisäksi Harvialaan päättyi Rosenlewin oma pikkurata, jota pitkin kuljetettiin suuria määriä puutavaraa sekä Harvialan puutarhan tuotteita. Pituutta tällä radalla oli noin 20 km. Alun perin pikkurata tehtiin puutavaran kuljetuksiin. Rosenlewillä oli Harvialan aseman tuntumassa myös sahalaitos, joten VR:n vaunuihin puuta kuormattiin pikkuradalta sekä sahatavarana, että tukkeina tai propseina. Pikkurata meni Leppälammille saakka ja sillä oli Lammintien suuntaan pistoraide, jota kutsuttiin Muurmanskin radaksi. Lisäksi radalle oli vielä pieniä pistoja, joilla hevoset ja miehetkin vetivät kuormia. Niitä sanottiin rilliradaksi. Rosenlewillä oli Harvialassa kaksi veturia, Pikkupässiä. Veturinkuljettajia oli myös kaksi ja kyläläisten keskuudessa halutuin paikka oli päästä veturin lämmittäjäksi. Tukkivaunujen lisäksi junaan kuului katettu konnarin vaunu, johon sopi ihmisiä kyytiin.
Kätkö lienee löydettävissä myös talvella. Takuuta en siitä anna, mutta uskon kuitenkin niin.

Kätkössä ei ole kynää, sen sijaan tärkeä työväline, älä hukkaa


Jos syystä tai toisesta eksyt radan väärälle puolelle, on radan ylittäminen aseman kohdalta ehdottomasti kielletty. Pendolinot kulkevat näillämain 200 km/h. Etelästä päin tultaessa on n. 200m ennen asemaa kaarre, minkä taakse ei näe ja junat pääsevät yllättämään.Additional Hints (No hints available.) 

Find...

277 Logged Visits

Found it 213     Didn't find it 43     Write note 8     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 6     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.