Skip to Content

This cache has been archived.

Bitte ein Bit: Het is mooi geweest, er moet maar iets nieuws komen.

More
<

Halifax LV905

A cache by Bitte ein Bit Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/26/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Op 25 mei 1944, om half twee ’s nachts stortte de Britse Halifax LV 905 MK III neer in de Oranjepolder bij het Noord-Brabantse Hank. Deze bommenwerper maakte onderdeel uit van een armada van 432 vliegtuigen, die op de terugweg waren van een bombardement op een spoorwegemplacement bij de Duitse stad Aken. De Halifax kwam terecht naast een dijklichaam in de Oranjepolder. Het staartstuk is indertijd al geborgen. De rest van het vliegtuig bleef achter en zonk met de jaren in de moerasgrond.
De zeven bemanningsleden van de Halifax kwamen bij de crash om het leven. Eén van hen kon geïdentificeerd worden als Sergeant Butler, de Mid-Upper Air gunner. Maar ook bleven er stoffelijke resten samen met het wrak in de moerasgrond van de ‘Kromme Holle’ achter.
De bemanning van de Halifax LV905 bestond uit oorlogsvrijwilligers afkomstig uit Engeland en Canada. Het waren goede vrienden die al de nodige ervaring hadden opgedaan. Hun toestel doopten zij om tot "Willy". Dit kan de bijnaam zijn van de piloot Wilson. Ook kan deze bijnaam een afgeleide zijn van de code EY-W, de toestelcode. Voor deze crew was dit haar 21ste missie
Ruim 60 jaar heeft het wrak van de Halifax in de grond van de Oranjepolder gelegen. Aan de berging van het vliegtuig, september 2005, ging een lange periode van voorbereiding en intensief overleg vooraf. De gemeenteraad van Werkendam had tot de berging besloten, naar aanleiding van een initiatief van de Stichting Berging Halifax 1944. De berging is uitgevoerd door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Piëteit met de slachtoffers was de belangrijkste drijfveer achter het besluit.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

532 Logged Visits

Found it 519     Didn't find it 1     Write note 5     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     Update Coordinates 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 93 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.