Skip to content

This cache has been archived.

De Zeeuwen: Helaas is de cachebox verdwenen. Tot ons spijt zullen wij de cachebox niet vervangen.

More
<

M(z)E 08 - De Kruistocht

A cache by De Zeeuwen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 01/27/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:  regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze cache is geplaatst als onderdeel van het Middel(z)eeuws Event 2008.


Deze cache loopt door de bossen tussen Oostkapelle en Domburg. Een deel van de route loopt door de duinen of over het strand! Het is een flinke wandeling (ongeveer 10 km) over kleine paadjes en zandweggetjes. De route voert door een mooi stukje natuur en veel verschillende soorten natuur.

Parkeer uw auto op de parkeerplaats nabij het startpunt. Let op: Van 1 april tot 31 oktober is het hier betaald parkeren!

Het eerste deel van de cache leidt u in de richting van het Kasteel Westhoven. Vervolgens loopt u richting het strand, waarna u weer een stuk door de bossen loopt.De Kruistocht

Het was ergens tussen 1035 en 1089 in het koude Zeeuwsche land. Lodewijk woonde samen met zijn vrouw Hadewych in het vredige kustplaatsje Domburgh. Lodewijk was hoefsmid en stond bekend als een goede en betrouwbare man. Iedereen in het dorp kende hem en veel mensen kwamen bij hem om hun paarden te laten beslaan. Lodewijk hield erg veel van zijn vrouw Hadewych. Zij was een hard werkende huisvrouw. Samen hadden ze 6 kinderen: één meisje en vijf jongens. Eigenlijk was het een dood gewoon gezin. Totdat op die ene dag de pest uitbrak en dit gezin als één van de eersten werd getroffen. Het begon met één van de jongens die ziek werd. Niet snel hierna kwam hij te overlijden. Dit was een grote schok in het hele dorp en de inwoners begonnen afstandelijk te worden naar Lodewijk en Hadewych. Waren zij het die de pest mee gebracht hadden. Waren ze werkelijk vervloekt?

Na verloop van tijd waren alle kinderen ziek geworden en uiteindelijk overleden. Toen besloten Lodewijk en Hadewych het dorp te verlaten, niet wetend wat ze te wachten zou staan.

Ze stegen te paard en reden in de richting van Oostkapel naar een kasteel niet ver van Domburgh. Nog voordat ze hier aangekomen waren merkten ze dat er iets gaande was… Ossenkarren, ridders te paard, voetvolk en menig ander burger was op de been. Het leek wel een grote stoet van mensen die van alles mee droegen op allerlei manieren. Kippen in kooien, tenten, wapens, eten en zelfs levende geiten en varkens werden meegevoerd aan touwen. Iedereen leek gehaast onderweg te zijn.

Lodewijk wist wel wat het was, hij had er al vaak over horen spreken in het dorp. De kruistocht van de Seltsjoekse Turken was aangekomen bij Domburgh. Nadat ze een aantal mensen in een vreemde taal hoorden spreken konden ze gelukkig met iemand in het Diets praten. Hij vertelde hun dat deze mensen op zoek waren naar een, volgens een oude mythe, begraven schat in de buurt van Domburgh. Op hun tocht moesten ze aanwijzingen zoeken en kilometers lange afstanden afleggen.

Hoe het verhaal van Lodewijk en Hadewych verder afgelopen is heeft niemand ooit kunnen achterhalen. Sommigen beweren dat ze zich hebben aangesloten bij de kruistocht en zijn gestorven tijdens het zoeken naar de schat. Anderen vertellen dat ze het geluk gevonden hebben.

Als u de afloop zelf wilt weten zult u in de voetsporen van Lodewijk en Hadewych moeten treden. Zoek naar aanwijzingen tijdens de barre tocht. Veel succes met de kruistocht.

De Cache


WP 0: KT 00
WP 1: KT 01
WP 2: KT 02
 • Zoek hier naar een nummer! Let-op: Dit is NIET 14!
 • A = (Antwoord)
WP 3: KT 03
WP 4: KT 04
WP 5: KT 05
WP 6: KT 06
WP 7: KT 07
WP 8: KT 08
 • Zoek hier naar een nummer!
 • B = (Antwoord)
WP 9: KT 09
WP 10: KT 10
WP 11: KT 11
 • Zoek hier naar een nummer!
 • C = (Antwoord)
WP 12: KT 12
WP 13: KT 13
WP 14: KT 14
WP 15: KT 15
 • Zoek hier naar een nummer!
 • D = (Antwoord)
WP 16: KT 16
WP 17: KT 17
WP 18: KT 18
WP 19: KT 19
 • Hier staat een infobordje. Zoek het jaartal van de Leenbrief. Dit is (WXYZ).
 • E = (X + Y)
WP 20: KT 20
 • Ga links af over het smalle bruggetje richting KT 21.
WP 21: KT 21
 • Zoek hier naar een nummer!
 • F = (Antwoord)
WP 22: KT 22
 • Houdt links aan richting KT 23.
WP 23: KT 23
WP 24: KT 24

N 51° 34. ABC E 003° 31. DEF

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.