Skip to Content

This cache has been archived.

marceling: Deze moet plaats maken voor een aantal nieuwe caches voor [url=http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=750575f6-037c-405d-aa5e-d53e60c238d9 ]GC event Brugse Beer[/url].

More
<

De Brugse stadspoorten - deel 8 - Final

A cache by marceling Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/7/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

If you are interested in an English summary of this series, please send me a mail

deel 1 (dampoort) is gearchiveerd. Het getal dat hierin stak was 2.
deel 2 (kruispoort) is gearchiveerd. Het getal dat hierin stak was 1.

De Brugse stadspoorten - deel 8

EINDCACHE

HISTORIE

Dankzij opgravingen op de Burg weten we dat het grafelijke castrum op de Burg beschermd werd met een houten omwalling. De vroegmiddeleeuwse stad ontwikkelde zich hier rond. In 1127 na de moord op Karel de Goede, versterken de Bruggelingen in een paniekreactie hun stad met grachten en paalwerk. Het tracé van deze eerste stadsomwalling valt grotendeels samen met de nog steeds bestaande ring van de zgn. binnenreien: in het oosten de Sint-Annarei, in het zuidwesten en het zuiden de Groene Rei en de Dijver, in het westen en het noorden de nu overwelfde Smedenrei (onder het Zand), de Speelmansrei, de Augustijnenrei en de Goudenhandrei.

De bouwers van de omwalling maken dankbaar gebruik van de natuurlijke waterlopen waar mogelijk. Dit bespaart hen immers heel wat graafwerk! In de volgende jaren wordt die eerste omwalling verder uitgebouwd en verstevigd. Een restant ervan is nog bewaard in een tuinmuur aan de Pottenmakersrei.

In de eerste omwalling zijn er 7 stadspoorten. Deze stadspoorten zijn de unieke toegangswegen tot de stad. Via de poorten kan men toezicht houden op al het in –en uitgaande verkeer. Men houdt niet alleen het personenverkeer in het oog, maar ook de goederen die de stad in- en uitgaan.

In de loop van de 13de eeuw wordt Brugge een open en onverdedigbare stad. Dit komt door de ontwikkeling van nieuwe wijken buiten de eerste omwalling en de aanleg van nieuwe en dus niet door de stadspoorten verdedigde bruggen over de walgrachten.

De politieke situatie is in die tijd ook niet rustig te noemen dus de nood aan een nieuwe omwalling is hoog. Het is de Franse koning -op dat ogenblik de bezetter van de stad- die in 1297 het bevel geeft een nieuwe omwalling te bouwen. In tegenstelling tot de eerste van 1127 wordt de nieuwe omwalling aangelegd door vaklui. De nieuwe omwalling is klaar in 1300. Ze is 6800 meter lang, bestaat uit een dubbele walgracht en telt negen stadspoorten. In oorlogstijd zijn de poorten verdedigings- en uitvalspost; in vredestijd zijn ze noodzakelijk voor de tolheffing. Hoe deze poortcomplexen eruitzagen is niet gekend want kort na voltooiing moesten ze op bevel van de Franse koning gesloopt worden. Tien jaar later zouden ze opnieuw opgetrokken worden en bijna allen in de periode 1361-1369 herbouwd. Mathias Saghen en Jan Slabbaerd, meester-metselaars van de Stad waren verantwoordelijk voor het project. De Gentpoort werd gebouwd door Mathias Saghen tussen 1361 en 1363. Bij de belegering van Brugge in 1382 door de Gentenaars onder leiding van Filips van Artevelde, werden de Gent-, Kruisen Katelijnepoort grondig vernield. Deze zijde van de stad werd naderhand op een meer efficiënte manier versterkt. Een contract voor een nieuwe Gentpoort (de Gentpoort die wij vandaag kennen) werd gesloten met twee grote Brugse aannemers, Maarten van Leuven en Jan van Oudenaerde. Aan hen werd gevraagd om de Gentpoort, Kruispoort en Katelijnepoort te bouwen, verbonden door verdedigingsmuren.

De Gentpoort bestond uit een voorpoort en twee valbruggen. In tegenstelling tot de Kruis- en Katelijnepoort die in witte natuursteen werden opgetrokken, is de Gentpoort volledig in baksteen gerealiseerd. De voorpoort van de Gentpoort verdwijnt in 1782.

De opkomst van krachtige vuurwapens en nieuwe belegeringstechnieken zorgen ervoor dat een aanpassing van de stadsversterkingen noodzakelijk is in alle Europese steden, ook in Brugge. Een echte gebastioneerde fortificatie wordt aangelegd in 1614.


De opgave

Bovenstaande coördinaten zijn louter fictief. Ze brngen U naar de Markt, waar je eventueel vanop een terrasje de horden Japanse toeristen kunt bewonderen, die met hun piepklein digitaal fototoestel proberen de Halletoren mee te nemen naar hun geboorteland. Een stash is er echter op die plaats niet te vinden.

Deze finale cache maakt deel uit van een reeks "De Brugse stadspoorten" waarbij je eerst deel 1 t.e.m. 7 moet afwerken alvorens je met deze gegevens aan de slag kunt.

Hier krijgt je 7 archief foto's van de stadspoorten of nabije omgeving.

Deze foto's dragen een letter welke je de waarde moet geven van het cijfer dat je bij de overeenkomstige poort gevonden hebt bij deel 1 - 7

Stel dat je (dit is fictief) bij de ezelpoort het cijfer 9 gevonden hebt en dat je denkt dat archieffoto A de ezelpoort is, dan stel je A = 9De FOTO's


DE STASH

De stash bevindt zich op de locatie

N 51° 13.UVW' E 3° 12.XYZ

waarbij

U = D - C - B - A + 1

V = E - G + 1

W = F + C - D + 1

X = A + E - G + 1

Y = F - ( 2 x B ) + 5

Z = C + D - A - F + 3


Door op onderstaande figuur te klikken kun je uw berekende stashcoördinaat kontroleren.

Click to verify coordinates


Additional Hints (Decrypt)

Sbgb'f urexraara? Zvffpuvra vagrearggra! -- "qra vwmrejrt" vf qnne arg jrt...


Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

273 Logged Visits

Found it 241     Didn't find it 9     Write note 16     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 31 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.