Skip to content

This cache has been archived.

Sjanten: Cachen er taget ind nu

More
<

Brøndums Hotel

A cache by Sjanten Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/08/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


DK:

Brøndums Hotel

Erik Brøndum tog som ung til københavn i 1836. I fire år stod han i lære hos silkehandler Høyer. Men Erik blev aldrig silkehandler eftersom der aldrig var brug for en silkehandler i Skagen. Imens havde hans mor Anne Kirstine giftet sig med en barnløs købmand,som hed Chresten Degn. Købmand Degn døde i 1839 og hun arvede købmandsgården og en anselig sum penge. Hun kaldte sin søn Erik hjem. Han var da igang med at uddanned sig til købmand. I 1850 overtog han så købmandsgården i Skagen og flyttede ind med sin familie. Det var begyndelsen til Brøndums hotel.

I maj 1858 ansøgte Erik Brøndum bevillingmyndigheden om tilladelse til at drive gæstgiveri. Rasmus Holst, hans svoger den ene af byens gæstgivere, var død og den anden skulle flytte fra byen. I løbet af efteråret påbegyndte Brøndum en ombygning af købmandsgården og i marts måned det føldend år fik han næringsbrev som købmand og værthusholder. Erik Brøndum var altså i begyndelsen af sit liv en driftig og initiativirg mand. Han var en meget veluddannet efter datidens forhold og blev hurtigt en betroet mand i byen. Men af en eller anden grund forsvinder han langsomt ud af billedet igen. Allerede inden Erik Brøndum selv var fyldt 60 år lader han sønnen Degn Brøndum overtager købmandsvirksomheden og gæstgiveriet og trækker sig helt tilbage. Degn Brødum var også meget betaget af kunst kunst så han åbnet sit hjem for de mange kunstner i Skagen. På den måde blev Brøndums hotel et kultursted.Brøndums Hotel historie:
Omkring 1840 giftede købmand og gæstgiver Erik Brøndum sig med Anna Hedevig Møller, som skulle vise sig at være et jern i arbejdet på gæstgivergården, der imidlertid nedbrændte i 1874.
Den havde ellers huset flere kendte gæster og derimellem digteren H.C. Andersen.

En ny bygning blev opført med en lang lav fløj i grå mursten.
Den er i dag hotellets ældste del, og med den klarede man sig, indtil arkitekten Ulrik Plesner omkring 1890 kom til Skagen for at tilse Højen fyr.
Ved den tid var gæstgivergården blevet for lille, og Erik Brøndums søn, Degn Brøndum, fik da Plesner til at stå for en udvidelse, som var færdig i 1892.
Men heller ikke det skulle vise sig tilstrækkeligt.

To gange mere, i 1897 og 1909 fik hotellet, som det nu kaldtes, et stort omfang, som Plesner udformede i de røde mursten, han foretrak.
Og sådan stod det, indtil branden i 1954 og 1959 reducerede hotellet kendeligt, dog med en enkelt bevaret tilføjelse undervejs: restaurationsfløjen med veranda ovenover.

Indedørs havde Degn Brøndum fået en anden af de betydeligste arkitekter, der dengang kom til Skagen, Thorvald Bindesbøll, til at forme spisesalen, så den blev til en madsal (1906) med Brøndumfamiliens malerier indfældet i vægpaneler.
Til sidst blev hele spisesalen i 1946 overført til Skagens Museum efter Degn Brøndum testamente.- Båndene mellem hotellet og museet har altid været stærke.
Indtil 1966 hørte begge institutioner sammen; siden har de levet adskilt, men i gensidig respekt og forståelse for den fælles arv, der helt igennem præger dem både ydre og indre.cachen:
Denne cache er udlagt i forbindelse med Skagen Meet-n-Greet Christmas Event 2007

Cachen er en small (En lille small).

Cachen indeholder fra starten:
Logbog
Blyant
Blyantspisser

Vær venligst omhyggelige ved genplaceringen.

EN:

Brondums Hotel

The cache:
This cache was put down regarding the Skagen Meet-n-Greet Christmas Event 2007.

The cache is a Small (a little small), there is not room for big exchanges in the container, but there is room for coins and small TBs.

The cache contains from the beginning:
Logbook
Pencil
Pencil sharpener

Please be careful when replacing the cache.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.