Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: As there's been no cache to find for months, I'm archiving it to keep it from continually showing up in search lists, and to prevent it from blocking other cache placements. If you wish to repair/replace the cache sometime in the future, just contact us (by email), and assuming it meets the guidelines, we'll be happy to unarchive it.

More
<

Monnikspad [Dr]

A cache by T-Bones Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/20/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Laatste controle cache: 14 april 2010. Cache goed bereikbaar.

Let op!
In het gebied waarin de cache ligt wordt een 'waterberging' aan gelegd met de naam 'Onlanden'. Zandwagens en ander groot verkeer maakt gebruik van de wegen bij de cache. Ook kunnen er wegen afgesloten zijn. De weg vanuit het westen is nu voor auto's afgesloten. In het weekend is er geen werkverkeer. De cache blijft voorlopig liggen.


[NL]
De plek waar je nu staat was ooit een veenmoeras. In de verte lag op het einde van de Hondsrug een kleine stad: -Groningen. Lawaai was er niet en als de zon onderging was het hier letterlijk aardedonker. Hoe anders is het nu! Je ziet de skyline van de stad Groningen dichtbij. Als het niet waait hoor je het geraas van de vooruitgang om je heen. De oprukkende bebouwing kruipt als onkruid door het gras. Niets lijkt de vooruitgang te kunnen stoppen... Je kunt deze cache in donker doen, dan snap je wat we bedoelen.In de middeleeuwen waren er veel kloosters en één van de bekendere in het noorden was het klooster van Aduard. De monniken hadden connecties met andere kloosters, waaronder die van Ter Apel. Om door de drassige streek te komen legden ze een pad aan. Dat deden ze door met de aanwezige rivierklei van het huidige Eelderdiep een smalle dijk aan te leggen. Zo ontstond er een droge route door het veenmoeras.


Op deze luchtfoto uit de 50er jaren is het pad op de plek van de cache nog goed te zien. Het pad loopt hier vanaf de rechter T-kruising (onderaan op de foto) noordwaarts en buigt mee met het Eelderdiep, waarvan de loop vroeger ongetwijfeld anders was. De verharde weg uit het zuiden loopt deels over het oude tracé van het pad.

In de jaren 60 en 70 vinden er in deze streek grootschalige ruilverkavelingen plaats. Het veengebied tussen de stad Groningen en Peize wordt grondig aangepakt en daarmee wordt het steeds moeilijker om dit pad terug te vinden. De weg naar het zuiden loopt nu meer westelijk. Met Google Earth zijn de sporen van deze weg en loop van het Monnikspad nog heel vaag in het landschap te zien. Vooral noordwaarts is het spoor van het pad nog te volgen.

Het gebied is nog steeds erg nat. Maar als je de cache vindt, sta je droog -net als de monniken in de middeleeuwen!

Met dank aan de Historische Vereniging 'Pezie-Peize' voor de informatie.

[GB]
The cache is called 'Monnikpad' (Monk's path) for it is situated on this ancient path. At your location used to be a peat-swamp. The path connected the monastry of Aduard (in the North) with the one of Ter Apel (in the south-east) and was situated on a small dike, made from clay of the river nearby. The land is still very wet. On the photo (1950's) the old path is still vaguely visible from the air, way up from the road coming in from the south. This road is situated more to the west now.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.