Skip to Content

This cache has been archived.

Masterchef: Persbericht

Masterchef’s voorjaars schoonmaak

Ik ga op 31 maart mijn grote voorjaarsschoonmaak houden.
Dat betekend dat er een aantal caches gaan verdwijnen en een aantal caches zullen worden geadopteerd. En een aantal caches zullen in een andere vorm terug komen.

Deze schoonmaak actie is het gevolg van het beginnen met een nieuwe baan op 1 april 2009

Voor de volgende caches is het over en uit;

 • De dit wil ik niet zien serie (1 t/m 6)
  Voor deze serie is het echt leuk geweest met binnen 3 maanden tussen de 75 en 125 founds, blijkt dat cachend Nederland deze plekjes wel wil zien. En ik echt niet, maar ja dat weet je pas als je er geweest bent.

 • Rondje Swifterbant (1 t/m 11)
  Het rondje is erg leuk maar door dat de plaatselijke jeugd diverse kokers gevonden heeft en ik deze bijna weekelijks moet vervangen houd het gewoon op.
  #7 en #11 komen terug in een andere vorm.

 • Kunst op straat serie
  Voor deze serie ga ik een andere opzet kiezen, en zal dus in een nieuw jasje te doen zijn na 1 april 2009

 • Een puzzel voor tussendoor serie
  Van deze serie zullen de volgende puzzels gaan verdwijnen, #3, #4, #5, #6, #8
  De rest van de serie krijgt een andere naam.

 • Losse caches die er uit gaan;
  Bowlingscore, Vissen vanuit de rolstoel, kijk op de sluis, kijk op de ijsselmond, scheepswrak op het droge #1, Eenzame paal. (of er moet iemand zijn die ze wil adopteren hoor ik dat graag)

 • De nachtcaches (Struinen in het donker 1 t/m 3)
  Die gaan er tijdelijk uit. En zullen in het najaar weer online gaan komen

 • Caches die geadopteerd gaan worden;
  Kijk op serie bij Lelystad, colombine huis en snert koken.

Bij elke cache zal ik ook een note plaatsen wat er mee gaat gebeuren.

Einde persbericht

Masterchef

More
<

.: Masterchef's :. Kijk op de IJsselmond

A cache by .: Masterchef :. Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/23/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:.: Masterchef's :. Kijk op de IJsselmond


De ijsselmond

De rivier de IJssel (of Geldersche IJssel, ter onderscheiding van de Hollandse IJssel, Nedersaksisch: Iessel) is een Nederlandse aftakking van de Rijn. Zij takt bij Westervoort ten oosten van Arnhem af van de Rijn en stroomt in noordoostelijke en later in noordelijke richting naar het Ketelmeer resp. het IJsselmeer. De lengte van de IJssel is ongeveer 125 km.

Stroomgebied en geografie

Van Deventer tot voorbij Hattem vormt de rivier de grens tussen Gelderland en Overijssel. Echter, doordat gedeelten van dat traject geheel op Overijssels grondgebied liggen (bij Deventer, Olst en Wijhe), is er ook enig Overijssels grondgebied aan de linkeroever. Het traject vanaf Hattem is geheel Overijssels. Voorbij Kampen en het ertegenover gelegen IJsselmuiden vormde de rivier een kleine delta, maar behalve het Keteldiep, de hoofdtak, zijn de andere armen afgedamd.

De voornaamste plaatsen aan de IJssel zijn Zutphen, Deventer en Kampen. Zwolle ligt strikt genomen niet aan de IJssel (maar aan het Zwarte Water), maar wordt doorgaans toch als IJsselstad gezien. Historische stadjes aan de IJssel zijn ook Doesburg en Hattem.

Overijssel is (via de Heerlijkheid Overijssel) vernoemd naar de IJssel en plaatste in 1948 een symbolische weergave van de rivier in de Overijsselse provincievlag.

Geschiedenis

De IJssel is een aftakking van de Rijn die tussen 1000 en 2000 jaar geleden is ontstaan. Zij is een betrekkelijk jonge rivier, maar volgt een al veel langer bestaand dal tussen Veluwe en Salland. De Oude IJssel is een zijrivier die bij Doesburg in de IJssel uitmondt. Andere zijrivieren zijn de Berkel en de Schipbeek. Ten noorden van Kampen (Kampereiland) takt het Ganzediep van de IJssel af.

Historische bronnen suggereren dat de IJssel in de Romeinse tijd nog niet bestond. Romeinse geschiedschrijvers tekenden op dat de veldheer Drusus in het jaar 12 v.Chr. een kanaal groef van de Rijn naar het Lacus Flevo (meer op de plaats van Flevoland, huidige IJsselmeer. Dit was onderdeel van een veldtocht naar het huidige Noord Duitsland, met als doen het Romeinse rijk tot aan de Elbe te vergroten. Troepentransport en bevoorrading zou dan met boten via het Lacus Flevo en verder door Friesland hebben kunnen plaatsvinden. Het kanaal werd met succes voltooid, maar het vervolg van de veldtocht mislukte. De Rijn bleef de noordgrens (Limes) van het Romeinse Rijk. Mogelijk heeft Drusus' kanaal (Fossa Drusiana) wel het ontstaan van de huidige bovenloop van de IJssel bevorderd of zelfs veroorzaakt. In ieder geval ontstond in de eeuwen na de Romeinse tijd de Gelderse IJssel en was zij een natuurlijk meanderende rivier.

Een oude naam van de IJssel is "Isala", wat net als de streek "Salland" is afgeleid van de Salische Franken of Saliërs. Dit was een belangrijk stammenverbond van Germanen in het IJsseldal en Salland, dat zich in reactie op de macht van het Romeinse Rijk gevormd had. Later waren zij onderdeel van het Frankische Rijk. De naam Isala/IJssel zou ook refereren aan het Latijnse woord voor 'stroom'. In een schenkingsakte uit 797 na Chr. is er sprake van bossen langs de Hisla. Het noordelijk deel van de Gelderse IJssel wordt in 814/815 ook aangeduid als Salahon, hetgeen betekent daar waar de IJssel uitmondt.

Reeds in de vroegste middeleeuwen kwamen de steden Zutphen, Deventer en Zwolle dankzij hun ligging nabij de IJssel tot grote bloei, al ruim voor het jaar 1000. Ook de vikingen konden de nederzettingen via de IJssel bereiken en plunderen. Met de toetreding van dertien Nederlandse steden tot de Hanze in de 15e eeuw, werd de IJssel een belangrijke handelsroute.


De cache

De cache kunt u vinden op:

 N 52°34.776’ - E 005°47.409’


Houd u er rekening mee

 • Dat u de cache een Micro is.
 • Dat u zelf een pen mee moet nemen.
 • Dat u probeert de cache ongezien te loggen.

Uw wandeling is ca. 10 - 100 meter. Als u een goede parkeerplaats kunt vinden.

Zou u zo vriendelijk willen zijn om geen spoiler's in uw log te vermelden.


trash bag Succes en veel plezier met deze cache

Help Nederland schoon houden  "Cache In Trash Out"
Als u aan het Geocachen bent neem dan het zwerfaval wat u op uw tocht tegenkomt even mee.

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.