Skip to Content

<

De Kiekenberg(en) en Tolheksbos

A cache by de trije susters Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/27/2009
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Kiekenberg(en) en Tolheksbos


In de nabijheid van Oudehorne ligt het Tolheksbos en de Grote en de Kleine Kiekenberg. De Grote Kiekenberg is de grootste hoogte van de heuvelrug, die uitstrekt van Mildam tot Hoornsterzwaag. Deze heuvelrug is een rivierduin, dat is ontstaan tijdens de laatste ijstijd.

De omgeving van de Grote Kiekenberg, het hoogste punt in de omgeving, was voor de toenmalige bewoners (nomaden) waarschijnlijk een aantrekkelijke locatie vanwege het soms wassende water in de Tjongervallei. De eerste sporen van menselijke bewoning in deze omgeving dateren van rond 11.000 v. Chr.

Ook Romeinen zijn hier aanwezig geweest. Het bewijs daarvan vormt de Romeinse schatvonst aan de Tjonger. Deze vondst, die bij het ploegen tevoorschijn kwam, omvatte een 14-tal Romeinse munten, die thans in het Fries Museum worden bewaard. De oudste munt dateert van ongeveer 100 jaar voor Christus. De oorzaak van het verbergen van de munten is waarschijnlijk oorlog of onrust geweest.
Naar de volksmond zegt, heeft de Grote Kiekenberg haar naam te danken aan de beide reuzen Manke Meine en Kromme Knilles (GC1J7JV)die eertijds de Boorne groeven. Op een gegeven moment wierp één van de reuzen enkele handen vol zand in zuidelijke richting. “kiek ’n berg” zei hij tot z’n makker.
Ook wordt de naam wel in verband gebracht met het feit, dat de heuvel in vroeger tijden dienst deed als uitkijkpost voor vriend en vijand.

De naam Tolheksbos verwijst naar het woord ‘tolhek’. Ooit moesten passanten hier namelijk tol betalen om de Tjonger over te steken.

Dit natuurgebied is in eigendom van Staatsbosbeheer. Deze heeft toestemming gegeven voor het maken van deze route. Houd je, net zoals altijd, ook in dit gebied aan de daar geldende regels.

Tijdens deze wandeling kun je de gegevens verzamelen voor een aantal andere caches; De Kiekenbergen; rivierduinen (GC1RY3C) en Kiekenbergje (GC18NZP). Ook de eindlocatie van de Tjongervallei-cache (GC5984) bevindt zich ergens in dit gebied. Tezamen geven deze caches je een compleet beeld van deze omgeving.

De cachewandeling

De route voert je langs 12 punten en bij elk punt moet je een aantal gegevens verzamelen. Met de gegevens maak je een volgend waypoint en kun je uiteindelijk de verstopplek van de cache berekenen. Daarnaast zijn de onderweg verzamelde gegevens benodigd bij het kunnen vinden van Kiekenbergje (GC18NZP).

De route start bij de parkeerplaats waar het coördinaat van deze cache je heeft gebracht. Verzamel daar in de buurt de eerste informatie en bepaal waypoint 1.

In de buurt van de parkeerplaats vind je een informatiebordje over de Kiekenberg. Op dit bordje worden een aantal voorbeelden genoemd van dieren(soorten) die niet blij zijn met los rondlopende huisdieren.
Hoeveel voorbeelden (dieren(soorten) worden genoemd? Antwoord A=

Even verderop staat een bordje met de titel BOMMENGAT. Op dit bordje worden een gewicht en een jaartal vermeld. Gewicht minus jaartal? Antwoord B=

Aantal letters M op dit bordje? Antwoord C=


Waypoint 1;    N 52°57.019  E 006°04.(B)(C)2

Hier (wp 1) ziet u een paal met twee bordjes.
Het aantal schroeven waarmee het bovenste bord aan de paal vastzit? Antwoord D=
Het aantal voeten op dit bovenste bord? Antwoord E=

Waypoint 2;    N 52°5(C).(3*D)54  E 006°05.(E)05

Vanaf wp 2 heb je een mooi uitzicht over de Tjongervallei.
In de directe nabijheid van dit punt staan een aantal forse bomen.
Welke boomsoort (enkelvoud!) betreft het? Woordwaarde van deze boomsoort? Antwoord F=


Waypoint 3;    N 52°57.063  E 006°05.(F+3)0

Hier (wp 3) ziet u een bordje.
Op dat bordje staat een getal. Welk getal? Antwoord G=

Waypoint 4;    N 52°57.126  E 006°05.(G+88)

Hier (wp 4) op deze plek vind je een cijfercombinatie die er als volgt uitziet: ???/??. De waarden van H en I zijn vervolgens H/I.
Antwoord H=
Antwoord I=

Je komt uit op een kruising. Kijk rechts. Daar zie je op ongeveer 30 meter afstand een paaltje met een cijfer Welk cijfer? Antwoord J=


Waypoint 5;    N 52°57.(J*5-1)4  E 006°05.(I-23)1

Op dit waypoint vind je meerdere bordjes. Daarop komen ook "wielen" voor. Hoeveel spaken heeft een "wiel"? Antwoord K=

Ook staan hier twee fietsroutenummers. Neem het hoogste fietsroutenummer. Fietsroutenummer - (minus) 2 is: Antwoord L=

Op deze plek heb ik meerdere malen reeën gezien.

Waypoint 6;    (L-16)° en (3*H-8) meter

Hier (wp 6) vind je een bankje Daarop staat gekrast dat Henk van iemand houdt. Van wie houdt Henk? Woordwaarde van die naam. Antwoord M=
Opgelet. De liefde van Henk is inmiddels dusdanig verbleekt dat ik wat anders moest verzinnen. Op het bankje vind je een bedrijfsnaam (6 letters). Neem de woordwaarde van die bedrijfsnaam. Woordwaarde - (minus) 17 is: Antwoord M=

Waypoint 7;    N 52°57.(E)83  E 006°05.(2*M-16)3

Hier tref je een informatiebord aan. Daarop staat o.a. vermeld wat er op deze plek zoal is gevonden. Hoeveel dingen worden genoemd? Antwoord N=
Er zijn in elk geval ook potten gevonden hier. Het aantal letters van de pot met de langste naam? Antwoord O=
Je kunt hier een rondje lopen. Meet met je GPS de afstand/lengte van dat rondje. Het cijfer van het honderdtal is? Antwoord P=
Tenslotte staat op dit bordje ook nog een 10-cijferig telefoonnummer.
Q=8ste cijfer; Q=
R=7de cijfer; R=

Waypoint 8;    N 52°57.(O)4  E 006°06.(Q)(R-4)1

Op dit waypoint vind je een paal met een routebord. Hierop staat een getal. Stapeltel dit getal en trek er dan 6 vanaf. Antwoord S=
Links van het pad bij de paal met het routebord in de buurt zie je een mierenhoop. Als je nog ongeveer 20 meter doorloopt zie je aan de linkerkant van het pad nog een mierenhoop.

Waypoint 9;    N 52°57.128  E 006°05.(N)26

Ga vanaf dit punt links en volg de route met de paaltjes (zie foto). Bij een van de paaltjes hangt schoeisel in de boom. Wat voor nummer heeft dat paaltje? Antwoord T=
De woordwaarde van de kleur van dat schoeisel is Antwoord U=

Vanaf dit punt tot paaltje 8 is het pad mij tweemaal versperd door een adder.

Volg de route tot paaltje 8. Hier ga je zometeen linksaf naar Wp 10, maar bezoek eerst de gedenksteen die je vanaf dit punt kunt zien liggen (+/- 50 meter in noordelijke richting).
Welk jaartal staat o.a. achter Joh. en Eva? Antwoord V=


Waypoint 10;    N 52°5(3*V+1000) E 006°05.(U-4)9

Op dit waypoint staat een bankje. Hoeveel schroeven/bouten bevinden zich aan dit bankje die aan te draaien zijn met een schroevendraaier? Antwoord W=
Je kijkt hier uit op een aantal huizen/boerderijen. Hoeveel ramen zitten er in de voorgevel van het meest rechtse huis (inclusief ramen garage)? Het aantal ramen + (plus) 1 is: Antwoord X=


Waypoint 11;    N 52°57.(2*X+1)1 E 006°05.(4*W-1)9

Op deze plek vind je een getal. Welk getal? Antwoord Y=
Paaltje schijnt te zijn verdwenen. Y=37.

Waypoint 12;    N 52°57.(4*Y+17) E 006°04.(X+2)92

Hier moet je oppassen. Waarvoor? De woordwaarde hiervan is? Antwoord Z=
Op dit punt kun je (vanaf het bankje rechts naar voren) in de verte een dassenburcht zien.A B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
.. ..
..
.. ..
..
.. ..
..
.. ..
..
..


N O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
.. ..
..
.. ..
..
.. ..
..
.. ..
..
..


Nu nog even wat rekenen en je kan op zoek naar de schat.

NOORD = (((T*U*W*X) + (V) + (5*(Y+Z))) -30) - (A*B*C*D*E*F)

OOST = ((G+H+I+J+K+L+M+N+O+P+Q+R+S) + (4*F))

De cache is verstopt op coördinaat: N 52°5(Noord)' - E 006°04.(Oost)'


Additional Hints (Decrypt)

Mbrx va qr ohheg ina qr pnpur Fcbvyresbgb 1. Qbr (zrg wr eht anne urg cnq) mrf fgnccra (rra xyrva orrgwr erpugf) ibbehvg. Qnne yvtg qr pnpur.

Bc Fcbvyresbgb 2 mvr wr qr irefgbccyrx ina qr pnpur.
Orvqr sbgb'f mvwa trabzra bc 4 wnahnev 2018.

Fvghngvr vf cre sroehnev 2013 fgrex irenaqreq. Urg greerva vf ah ievwjry bcra, qhf urg mny urry ynfgvt mvwa bz batrmvra gr ybttra, mrxre nyf urg qehx vf. Jrrf qhf ibbemvpugvt.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

254 Logged Visits

Found it 210     Didn't find it 18     Write note 8     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 9     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 137 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.