Skip to Content

This cache has been archived.

Avvil: Laitetaan tälle hyvin suositulle kätkölle loppupiste. Kiitos ketterille puussa käviöille!

More
<

Kookospalmu

A cache by Avvil Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/20/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
4.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vaikeahko peruskätkö Skanssin alueella Moottoritien ja tulevan kauppakeskuksen välissä! Kätköpurkki on reilu 2 kertaa filmipurkin kokoluokkaa.

Kookospalmu (Cocos nucifera) on palmukasveihin (Arecaceae) kuuluva kasvi. Se on suvun Cocos ainoa jäsen. Kookospalmu on suuri, jopa 30 metrin pituiseksi kasvava trooppisten seutujen puu, joka on tunnettu hedelmästään – kookospähkinästä.

Kookospalmu on trooppisten alueiden tärkeä ravintokasvi. Kookospalmun hedelmää kutsutaan kookospähkinäksi. Kookospähkinän sisällä on valkoista hedelmälihaa eli maltoa ja kirkasta nestettä, jota kasvitietelijät kutsuvat kookosmaidoksi. Yleisesti elintarvikkeena tunnettu kookosmaito on kuitenkin hedelmän lihasta jauhamalla, puristamalla ja uuttamalla saatua valkoista nestettä. Tuotteen viskositeetti voi vaihdella hyvin maitomaisesta lähes jähmeään, jota myydäänkin jo nimellä kookoskerma. Kookosmaitoa ja -kermaa käytetään paljon etenkin thaimaalaisessa ruuassa hyvin samaan tapaan kuin kermaa ja maitoa länsimaisessa keittiössä. Hedelmän lihaa voidaan myös raastaa, jolloin siitä saadaan kookoshiutaleita. Niitä käytetään pääasiassa jälkiruokiin ja makeisiin. Sen sijaan kookoksen sisällä olevaa kirkasta nestettä käytetään usein sellaisenaan janojuomana.

Valkoinen pähkinäinen kookoksen malto sisältää n. 35 % kookosöljyä, joksi se voidaan myös jalostaa eri menetelmillä. Vaikka kookosöljy on kasviperäinen öljy, se poikkeaa olennaisesti useimmista muista kasviöljyistä siksi, että se sisältää noin 90 % tyydyttyneitä, lyhytketjuisia rasvahappoja.

Kookospähkinä on tuore, kun ravistettaessa neste hölskyy hedelmän sisällä. Kun hedelmä vanhenee, neste imeytyy hedelmälihaan.

Kookos on myös kuituraaka-aineen lähde. Hedelmien karkeasta, punaruskeasta kuidusta voidaan valmistaa naruja ja mattoja.

Historiaa
Kookospalmu on mainittu intialaisissa dokumenteissa jo ennen ajanlaskumme alkua, mutta länsimaissa se pysyi kuitenkin pitkään tuntemattomana. Marco Polo kuvailee tämän faaraonpähkinäksi nimeämänsä kasvin hedelmäksi, joka on täyteläisen makuinen, makeaa kuin sokeri ja valkoinen kuin maito kohdatessaan sen Jaavalla 1200-luvulla. Vasco da Gama mainitsee kookoksen matkakertomuksessaan 1497 Mosambikin saarella. Luultavasti arabit toivat kookoksen Afrikan pohjoisosiin jo paljon ennen kuin se kotiutui Eurooppaan. Vuodelta 1580 on peräisin kookospähkinäpikari, jossa tyhjäksi koverrettuun kookospähkinän kuoreen on laitettu hopeiset vanteet ympärille sekä koristeellinen hopeinen jalka.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

33 Logged Visits

Found it 15     Didn't find it 8     Write note 8     Archive 1     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.