Skip to content

Juho Kustaa Pietilän surma Traditional Geocache

Hidden : 4/12/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geokätkö on isäntä Juho Kustaa Pietilän surmapaikan lähistöllä.


Vuonna 1918 valtaosa Hauhon Kokkilan kylän mökeistä oli vanhan ja vauraan Pietilän talon mäkitupia. Se merkitsi ahtautta, puutetta ja alamaisuutta. Tuvan ja kamarin kokoisissa mökeissä kituutti suuria perheitä. Pietilän talolla oli mäkitupia eniten koko pitäjässä, eikä sillä ollut todellakaan puutetta sesonkityövoimasta. Yhdessä näistä mäkituvista syntyi ja varttui Evert Allonen.

Kun kapina alkoi, Pietilän talon vanha isäntä Juho Kustaa Pietilä pakeni monien isäntien tapaan kotoaan. Turvapaikka löytyi naapurikunnan puolelta Tuuloksesta. Huhtikuun alkupuolella hän päätti kuitenkin uskaltautua käymään kotonaan.

Juho Kustaa Pietilä oli jo kolme vuotta aikaisemmin luovuttanut isännyyden pojalleen Jannelle, joka oli silloin vain 23 vuotias. Yleisesti tiedettiin, että syynä oli vanhan isännän persous viinalle. Pahapäiseksi tai hankalaksi häntä ei kuitenkaan moitittu.

Kotireissullaan Juho Kustaa Pietilä uskaltautui varoituksista huolimatta asioille Hauhon kirkonkylälle, vaikka se olikin punakaartin vallassa. Kävi kuten pelättiin, punakaartilaiset pidättivät vanhan isännän. Ehkä häntä syytettiin vakoilusta, ehkä aseiden kätkemisestä tai ehkä mitään erityistä syytä ei edes tarvittu. Punaiset myös takavarikoivat Pietilän hevosen ja reen.

Seuraavana päivänä määrättiin, että Pietilä on vietävä Hämeenlinnaan, jonne valkoisia vankeja koottiin. Samaan rekeen komennettiin myös Hahkialan kartanon taloudenhoitaja.

Tie kaupunkiin kulki Kokkilan kylän läpi. Se pujotteli Pietilän talon mäkitupien ja perunapeltotilkkujen lomassa. Hevoskyydillä pieni kylä jäi hetkessä taakse. Reki pysäytettiin paikassa, jossa nyt näkyy kuusikko, peltoa ja pieni heinittynyt sivutie. Juho Kustaa Pietilä ja Hahkialan kartanon taloudenhoitaja komennettiin ylös reestä ja ammuttiin läheiseen kuoppaan. Päivä oli perjantai 12. huhtikuuta 1918.

Kylällä levisi pian tieto siitä, kuka oli syyllinen: mäkituvan poika Evert Allonen. Jos hän ei itse ampunut, niin ainakin ammutti. Näin kerrottiin. Allonen oli riehunut pitäjässä aikaisemminkin. Hän oli ollut veljensä kanssa töissä Helsingissä. siellä pojat olivat oppineet kovaäänisiksi ja liittyneet Metallityöväen liittoon. Evert Allosen kävi myöhemmin huonosti, valkoiset ampuivat hänet 30.4. Hämeen läänin Koskella. Häntä pidettiin syypäänä Pietilän surmaamisen lisäksi hauholaisen opettajan Eemeli Keskitalon murhayritykseen. Kerrottiin, että Allonen oli ampunut opettajaa pistoolilla kolme kertaa.

Juho Kustaa Pietilän poika, Janne, oli liittynyt valkokaartiin helmikuussa. Hän oli mukana pahamaineisessa Hans Kalmin pataljoonassa. Tuo pataljoona teurasti 10.3. Kuhmoisten Harmoisten kylän sairaalassa kolmetoista haavoittunutta punaista sairasvuoteisiinsa. Tuosta tapauksesta punainen lehdistö kirjoitti niin, että se tunnettiin varmasti myös Hauholla. Olisiko käynyt niin, että Pietilän vanhalle isännälle kostettiin hänen poikansa tekoja?

Kokkilan kylässä elämä jatkui myös veritekojen jälkeen. Allosen veljesten äiti Manta oli kylän kätilö. Neljätoista vuotta sisällissodan jälkeen hän oli auttamassa maailmaan Pentti Pietilää, jonka isoisän surmaamisesta hänen poikansa oli tapettu.

Geokätkö on piilotettu 90 vuotta sisällissodan ja Juho Kustaa Pietilän surman jälkeen.

Surmapaikan maisemia

This geocache is near the place where Reds killed old master Juho Kustaa Pietilä at the Finnish Civil War.


Osoite: Hauhontie ~785, Hauho
Jos käytät Internet Explorer'ia, tulosta kätkökuvaus vaakasivulle tai käytä Print PDF -linkkejä.


Lähteitä, lisätietoja:

Pekka Elomaa, Jouni K. Kemppainen: Paha maisema
Suomi 80

Tutustu myös näihin geokätköihin:

Syrjäntaan taistelu
The Battle of Syrjäntaka
Valkeakosken naiskomppania 1918
Suosikkikätkö

Additional Hints (No hints available.)