Skip to Content

<

Hanak Kolos

A cache by amancsics Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 5/28/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

It's a traditional cache in the Middle-Matra.

The cache is in the Matra, near the Hanak Kolos look-out tower and a recultivated stone-pit with a newly built bob-line. The cache is under a stone.

It’s easy to approach the cache, so you can take there your family. Have a nice day!

Amancsics

The original Hungarian description:

“WAP: Kilátóhely a Mátra középso részén, jól megközelítheto helyen, egy felhagyott és rekultivált kobánya mellett. Jelszó az emlékoszlop apróbetus szövegébol az ötödik sor elso szava (9 karakter) + a ládában lévo jelszó.

A Mátra középso részének egyik kedvelt turistacélpontja a Hanák Kolos kilátó, N 47° 50,7940' E 19° 58,1450' 593 m [GCHAKI-1] ahonnan szép idoben a hegység megkapó panorámája tárul a kiránduló elé. Sokáig romos állapotban leledzett, csak egy korakás volt. Néhány éve azonban a korakásra egy esovédo tetot emeltek és néhány padot is elhelyeztek. A panoráma megtekintése után érdemes elsétálni nyugati irányba, ahol egy felhagyott és a térkép szerint rekultivált, elég jelentos méretu kobánya van. A bányaudvart keríto sziklafal tetejérol is szép a kilátás, bár az utóbbi idoben valamiféle építkezés folyik itt, ami miatt a bányát körbekerítették.

A láda a kilátótól nem messze a N 47° 50,7910' E 19° 58,1750' 588 m [GCHAKI-2] ponton található, két egymáshoz közel álló, de nem összeéro fa melletti nagy ko alatt.

A kilátó célszeruen a MÁV-üdülo buszmegállójától a sárga jelzésen közelítheto meg. Kocsival is lehet erre jönni, ilyenkor az autót a Bérc Hotel parkolójában lehet hagyni.

És végül Hanák Kolosról:
(1851. augusztus 23., Szurdokpüpöki - 1923. december 8., Gyöngyös)
Magyar királyi kúriai bíró, Gyöngyösön ügyvédi irodája, a város díszpolgára volt. 1887. május 15-én megelozve a budapestit megalakítja a Mátra Egyletet 287 taggal. Az egylet nagyon aktívan dolgozott, utakat jelzett, kilátót épített. Téry Ödönnel és Thirring Gusztávval az MTE egyik fo alapítója. Fo muve a "Mátra Kalauz" többször is megjelent, a Mátra feltárásában egyedülállót alkotott. A Mátra Kalauz 1888 és 1889-ben jelent meg, átdolgozva 1897-ben, majd "Mátra és Gyöngyösi kalauz" címmel 1909-ben Gyöngyösön. A Mátraegyletnek, mint az MTE Gyöngyösi Osztályának 1897-tol elnöke. 1898-tól az MTE központi választmányának tagja, 1913-tól tiszteletbeli tagja. A Mátra újság szerkesztoje. Nevét a Mátrában kilátó és menedékház orizte. Ma egy teljesítménytúra névadója.
(a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapjáról)”

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

162 Logged Visits

Found it 158     Write note 3     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 47 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.