Skip to Content

Traditional Geocache

Heinz Buchholz/ Unos djur

A cache by DonDanne Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/15/2008
In Västra Götaland, Sweden
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Heinz Buchholz

Det är Tyskland och andra världskriget börjar ta fart ordentligt. En man med underlig mustasch skulle snart pryda stora flaggor på Berlins ståtliga huskroppar. Heinz Buchholz föddes i Berlin och blev tidigt en omtalad duktig konstnär. Heinz träffade en kvinna vid namn Friedel, vilket senare skulle visa sig bli Heinzs fru. Det fanns inget som kunde skilja de två åt, men det nykära paret fick inte leva länge i sitt Tyskland förrän förakt och hat skulle förfölja dem.

Heinz var inte bara jude, han hade också socialistiska åsikter och därför dröjde det inte länge förrän paret tvingades till en desperat flykt. En natt 1935 satte sig paret i en kanot med sina id-handlingar och lite bröd och vatten som packning. De lyckades lyckligtvis komma till sjöss utan att någon tullpersonal fick syn på dem.

Då de hade förväntat sig Danmark på babords sida såg de istället land på styrbords sida. De blev bemötta med ett par korta men bestämda ord av en tulltjänsteman. Heinz och Friedel förstod då endast ett ord, Schweden!! De hade hamnat i en till synes trevlig svensk stad vid namn Göteborg. Men vad vi kanske idag inte talar speciellt högt om är att även Sverige under den här tiden var fegt påverkat av Hitler och hans styre. Heinz och Friedel fick ett boende och Heinz kunde återigen måla tavlor igen.

Då de hade fått upp lite hopp om livet gick de till tyska kyrkan för att gifta sig. De följde prästen till hans kontor där de blev bemötta med en blick från en man på en stor tavla, Hitler. De tittade sig omkring i rummet och där fanns flera tavlor som talade om vilken inställning prästen hade. Prästen vägrade viga en jude med en ”arisk” kvinna. Inte nog med det så beslagtog prästen deras id-handlingar. Först efter det tyska nederlaget återfick de sina id-handlingar och kunde år 1945 äntligen gifta sig.

Paret fick nog av de dryga stadsborna och tog sig ut mot landsbygden. År 1948 stannade de till i en by vid namn Bredared, vilket skulle visa sig bli en mycket lycklig tid i Heinz och Friedels liv. Här på landsbygden var människor öppna och de blev omhändertagna med både kärlek och omtanke. De trivdes från allra första stund och bestämde sig snabbt för att stanna. Heinz och Fridel fick hjälp av byborna att bygga sig ett litet torphus inne i skogen. Heinz satte igång att måla som aldrig förr och snart var deras väggar och tak prydda med vacker konst. En historia berättar om en grannkvinna som kom på besök för att talas vid. Grannen skänkte en vacker blomma till paret och de pratade en stund. Heinz som var känd för att ha ett väldigt gott hjärta blev så till sig av den snälla kvinnan att han redan samma kväll målade en akvarell som han skänkte dagen efter. Bredaredsborna blev goda vänner med Heinz.

En dag kom en man från bygden för att tala med Heinz. Han frågade då Heinz om han ville pryda väggarna i Bredareds hembygdsgård med vackra målningar. Kanske var det som ett tack för att de hjälpte Heinz att bygga sitt hus. Det var ju så det fungerade på landsbygden, man hjälptes åt med det man var bra på. Kanske var det för att byborna hade sett hans talang på hans egna hus väggar och tak. Heinz tvekade i vilket fall inte en sekund utan satte så snart som möjligt igång. Han målade den ena väggen efter den andra. Sedan målade han delar av taket. Det var ett projekt som inte varade över en natt. Vad hade då Heinz målat då han en dag återigen öppnade porten till bygdegården? Heinz hade målat sina grannar och de andra underbara byborna i deras vardagssysslor. Jo minsann, där stod den ena och högg ved i ett fantastiskt fint konstnärligt utförande. På en annan vägg längre bort plöjer en annan man åkern. Heinz hade målat överallt, väggar och tak och Bredareds vackraste ängsblommor förbinder allt sammans. Än idag finns dessa fina målningar i hembygdsgården och de kan numera skrivas in och tecknas av i kulturhistoriska böcker.

Heinz och Friedel var väldigt förtjusta i Spanien vilket de också besökte vid många tillfällen. I början av 70-talet valde paret att lämna Bredared för en större stad i Sverige, denna gång Landskrona. Här skaffar de sig en vindsvåning vilket också snart blir färgglatt inrett med vacker konst. Åren går och 1983 dör Friedel i magcancer vilket givetvis tar Heinz väldigt, väldigt, hårt. Heinz sätter igång att måla en stor tavla som senare skulle visa sig spegla hans eget liv. I ett hörn av tavlan ser man Berlins gator med de stora röda flaggorna med svarta hakkors på. Lite längre bort på tavlan ser man paret i en kanot över enorma vågor. I den vänstra delen av tavlan ser man ett litet hus mitt i skogen och lite längre ner skildras midsommarfirandet. Heinz klarade inte av livet utan Friedel och tog sitt eget liv med hjälp av repet 1984.

Unos djur

Sedan maj 2009 kan Bredareds hembygdsförening även stolt presentera en annan konstnärlig sevärdhet. I det nybyggda museet intill hembygdsgården kan man beskåda ett hantverk som inte lämnar någon oberörd. Uno Axelsson hade förmågan att se något i de felväxta kotor och stammar i skogen som ingen annan människa kunde se. Ur naturens misslyckande skapade Uno djurskulpturer av trä med en exakthet som gör djuret näst intill levande. Uno hann med att skapa runt 250 verk som har uppmärksammats av många genom åren. Kom hit och upplev djurlivet i en värld ni aldrig tidigare beskådat. Museet har även kaffeservering. För öppettider se www.unosdjur.com
Borås djurpark släng er i väggen

Den här cachegömman är tillägnad paret Heinz och Friedel Buchholz samt Uno och hans fantastiska djur.

Hembygdsgården som cachen är placerad vid byggdes år 1931. Idag används den flitigt för bl.a. fest och bröllopsfirande. I Bredared finns även en 18-håls golfbana sedan 1992 och en aktiv idrottsförening, Bredareds IF, som grundades redan 1937.

Ha en underbar utflykt!
Med de bästa hälsningar,
SD-United

Additional Hints (Decrypt)

[SWE:] Naqen fvqna ni U.W´f fgra
[ENG:] Bgure fvqr bs U.W´f fgbar

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

237 Logged Visits

Found it 227     Write note 3     Archive 1     Unarchive 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 11/15/2017 3:34:11 PM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (11:34 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page