Skip to Content

This cache has been archived.

ermilala: Haikein mielin laitamme tämän kätkön arkistoon. Riittävän ripeä huoltaminen on täältä matkan päästä kovin vaikeaa. Kiitokset kaikille kävijöille :) !

More
<

Wanha Raahe

A cache by ermilala Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/24/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Wanha Raahe

Tämä multi vie sinut hieman yli 3 kilometrin pituiselle matkalle Raaheen. Multi esittelee muutaman kiinnostavan paikan vanhasta Raahesta.

Raahen historia ulottuu kauas. Meren rannalla elettiin kansainvälistä elämää. Pitkän historiansa aikana vilkas kaupunki asukkaineen koki monia vaiheita ja kaupunki toki jatkaa tarinaansa uusin kujein tänä päivänä. Lue lisää historiasta Wikipediasta tai uusista kujeista Hikipediasta.

Vanhoista ajoista meille jälkipolville jäi kuultavaksi ja kerrottavaksi monia tarinoita. Surullisimpia lienee Catharinan ja Johanin lemmentarina: serkukset eivät saaneet naimalupaa ja ikäväänsä osoittaakseen he polttivat kynttilöitä kadun vastakkaisten puolten ikkunoissa. Mustinta huumoria edustanee varmalta hukkumiskuolemalta pelastuneen Sokeri-Jussin tarina, mutta naurun kirvoittaa kyllä Perkisten perhe S:llä leimattuine saunapuineen.. Tarinoita on loputon määrä! Monia juttuja on kirjattuna osoitteessa: http://edu.raahe.fi/yhdistykset/matkailuoppaat/tarinat.html.

Tarinoiden kautta selkenevät myös jotkin multin vaiheille antamistamme nimistä.

Multin reitille suosittelemme kenties polkupyörää tai muuta soveliasta välinettä helpottamaan matkaamista. Reitti kiertelee pääosin vanhan Raahen alueella. Voit toki suunnitella omankin reittivaihtoehtosi, alla kuvaamamme järjestys on vain yksi tapa liikkua pisteestä toiseen. Autolla multin ratkoo alle tunnissa.

Tehtävänäsi on selvittää luvut A-G alla oleviin koordinaatteihin, joista löytyy multin päätepiste, small-kokoluokan kätkö:

N B° 41.AG
E F° A7.6DC

Huomaa, että E on jätetty multin vaiheista pois selkeyden vuoksi. Niinpä N on N ja E on E. Muiden kirjainten sijalle tulevat luvut ratkaistaan alla kuvattujen tehtävien kautta.

Mainittakoon myös, että multi on mahdollista ratkaista lähes täysin kotoa käsin netin avulla annettuja linkkejä seuraillen. Tämä ratkaisutapa vaatii myös hitusen päättelyä.

Mukavaa matkaa vanhaan Raaheen!

Vaihe 1, "Kruununpuoji"

Mene aluksi koordinaatteihin N 64° 40.878 ja E 024° 28.111. Näet ison tiilisen rakennuksen, Kruununmakasiinin eli Kruununpuojin.

Kruununmakasiini korvasi valmistuessaan puisen makasiinin, joka tarinan mukaan säästyi palolta Krimin sodan aikana neuvokkaan laivatimpuri Puskalan kielitaidon ansiosta.

Laivatimpurin kunniaksi nimettiin hänen kotikatunsa Puusepänkaduksi. Nykyisin kadun nimi on Laivurinkatu. Puinen makasiini purettiin vasta 1920-luvulla.

Katso Kruununmakasiinin seinästä Merikadun puolelta nelinumeroinen lukusarja. Lukusarjan viimeinen numero = A.

Vaihe 2, "Paikkakunnan pojille hyvä yleissivistys, muttei latinaa"

Seuraavana setvitään B:n arvo. Koordinaattien N 64° 40.948 ja E 024° 28.298 tuntumassa on Raahen Porvari- ja Kauppakoulun erään rakennuksen pääovi. Oppilaitoksen tuli perustajiensa Fellmanin veljesten mukaan antaa oman paikkakunnan pojille hyvä yleissivistys ja ohjata heitä kohti kauppiaan ammattia. Johan Fellman kuitenkin toivoi, että pojat säästyisivät latinan lukemiselta.

Oven yläpuolella on vaakuna. Vähennä vaakunan oikealla puolella olevasta numeroparista vasemmalla oleva lukupari. Erotus on luku B. (Esimerkiksi 12[vaakuna]34 --> laske 34-12=B.)

Vaihe 3, "Naimisiin yhdellä ehdolla"

Seuraavaksi selvitetään C:n ja D:n arvot tutustumalla erään toisen oppilaitoksen historiaan. Siirry koordinaatteihin N 64° 41.146 ja E 24° 28.873. Rakennuksen seinässä olevassa laatassa on tietoja tyttökoulusta.

Naiskäsityökoulun perustaminen oli erään morsiamen haave ja puolisoksi kelpasi ainoastaan se kosija, joka ei estänyt unelmaa toteutumasta.

Selvitä, minä vuonna koulu aloitti toimintansa. C:n arvo on toiseksi viimeisen ja viimeisen numeron summa. D:n arvo on vuosiluvun viimeinen numero. (Esimerkiksi 1945 --> C=4+5=9, D=5.)

Vaihe 4, "Puolesta Espanjan, Kreikan ja Puolan"

Vieraile Maximiliam Myhrbergin syntymäkodilla koordinaateissa N 64° 41.272 ja E 024° 28.363.

Tämä sotilas ilmoitti itse nimekseen ja syntymäpäiväkseen jotain muuta kuin kirkonkirjat. Katso laatasta, mitä siinä ilmoitetaan syntymävuodeksi. Laske laatasta syntymävuoden kaikki neljä numeroa yhteen. Summa on luku F. (Esimerkiksi 1+9+6+7=23.)

Talo tunnetaan Soveliuksen talona. Kuuluisan suvun jäsenistä on lukuisia kertomuksia. Tunnetuin niistä on kenties alussa mainittu Johanin surullinen rakkaustarina. Muistahan vilkaista, palaako ikkunassa kynttilä.

Myhrbergin patsas seisoo talon vierellä.

Vaihe 5, "Tupakkienkelit"

Multin kierroksen viimeinen välivaihe on visiteeraus entisellä tupakkatehtaalla. Täällä ratkeaa G:n arvo.

Tupakkienkeleiksi kutsuttiin nuoria poikia, jotka kipaisivat tehtaalta ruokatauolle valkoiset työtakit hulmuten.

Rakennuksen koordinaatit ovat N 64°41.310 ja E 024°28.379. Katso rakennuksen seinään kiinnitetystä taulusta tupakkafaprikööri Leufstadiuksen syntymä- ja kuolinvuodet. Katso edelleen tupakkatehtaan kylttiä: monellako ruuvilla kyltti on kiinnitetty seinään?

Laske: kuolinvuosi-syntymävuosi+ruuvien määrä=G. (Esimerkiksi 2000-1910+2=G)

Vaihe 6 eli final, "Katse Katinhäntään"

Sijoita kaikki selvittämäsi numerot paikoilleen, siis:

N B° 41.AG
E F° A7.6DC

Huomaa, että N on N ja E on E. Muut kirjaimet korvataan edellä kuvattujen tehtävien tuotoksilla.

Katinhännän sijainnista on käyty kautta aikain melkoista kissanhännän vetoa, sillä kukaan ei oikein halunnut kertoa asuvansa Katinhännässä. Alueella asuvia katsottiin hieman pitkin nenänvartta, sillä Katinhännän asukkaat olivat "rahvasta".

Alueen nimellä ei ole mitään tekemistä kissojen kanssa, vaan kyse on laitakaupungista, kadun loppupäästä: gatans ända vääntyi katinhännäksi.

Vielä lopuksi: muistathan asettaa kätköpurkin huolellisesti takaisin "omalle" paikalleen. Lisäksi on syytä huomata, että kätkön läheisyydessä liikkuu usein lenkkeilijöitä ja muita ulkoilijoita.

Additional Hints (Decrypt)

Fvyyna nyyn

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

79 Logged Visits

Found it 68     Didn't find it 5     Write note 2     Archive 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.