Skip to Content

<

Tänt va det här

A cache by Fam. S Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/27/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


HUDDINGE GRUVA eller SUNDBYGRUVAN

En av Stockholm centralaste gruvor.

 

Gruvan ligger på gränsen mellan Svartlösa Härad (nuv. Huddinge kommun) och Tumba Härad (nuv. Botkyrka Kommun).

Inmutning 12:135 och vart inmätt 20/9 1913.

Malmen här innehöll 59-54,5% järn med 0,20-0,25% forfor och 0,4-0,5% svavel, alltså en rätt så prima malm. Brytningen påbörjades våren 1914 och pågick ganska regelbundet fram till slutet av 1926 och under dom här åren så bröt man närmare 6.000 ton av dom minst 30.000 ton som gruvan förväntades ge.

Det var en herre från Norberg vid namn Eric Nilsson som drog igång det hela och det var under mitten på 10-talet rena rama Klondyke i området då alla trodde att det fanns massor av järnmalm här!

Gruvan är inte djupare än 23 meter . Provborrningar gjordes dock ner till 50 meter där det ska finnas ännu bättre värden på malmen, men fyndigheten är relativt liten. Det talas i rullorna om gruvan att det finns ett västligt och ett östligt hål, det östra har vi dock aldrig hittat, men tror att det rör sig om en liten "grop" efter en provbrytning.

 

Till en början så kördes malmen i hästforor på vintrarna, ner till Tullinge (gamla stationen) för att gå vidare på järnväg. I slutet av driftsåren så kördes malmen på lastbil.

 

"VÄRMLANDSTYSK ÖPPNAR GRUVA I HUDDINGE!

Stockholm TT

Nu satsar AB Huddinge gruvor på järnmalmsbrytning i Stockholmsområdet! Två mil från Stockholms centrum mellan Huddinge och Botkyrka ligger gruvan. Om tre veckor går den första malmleveransen till Västtyskland. Bolaget ägs av tyskfödde Heinz Niessner, som är teckningslärare i Årjäng och sedan många år svensk medborgare. Malmen köps av hans bror Bruno Niessner, som bor i Frankfurt am Main och säljs sedan till Krupp-koncernen. Bolaget har undersökt malmfyndigheten i Huddinge i ca fyra år. För fyra månader sedan blev det klart att magnetitmalmen skulle kunna brytas med lönsamhet. Malmen innehåller ca 64 % järn och den är relativt fosforfri (0,4 %), vilket betyder att man inte behöver ta bort fosforn vid stålframställningen. Malmen skall förädlas till kvalitetsstål, bl. a. kullagerstål."

 

 

NCC Bygg AB i Borlänge äger marken för att i framtiden kunna bryta gråberg här! Idag finns en population av den sällsynta större vattensalamandern. Lokalen har av groddjursexperter bedömts ha mycket goda förutsättningar för arten.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

111 Logged Visits

Found it 99     Didn't find it 2     Write note 2     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 15 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.