Skip to Content

<

Amsterdamse School

A cache by Furcas Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/22/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Datum laatste cache-controle: 8 september 2019.


Amsterdamse School is de naam die wordt gegeven aan een expressionistische stijl van architectuur die tussen 1910 en 1940 met name in Amsterdam tot bloei kwam. Ook buiten Amsterdam zijn op enkele plaatsen in Nederland nog steeds sporen van de Amsterdamse School aanwezig. In Delfzijl is dit het geval in de Zeeheldenbuurt, tegenwoordig Oud-West genoemd, binnen de driehoek Vestingsgracht, Damsterdiep en Koningin Julianalaan. Het meest in het oog springende voorbeeld is het huidige IVAK-gebouw, de voormalige Zeevaartschool Abel Tasman (zie foto). De overige coördinaten verwijzen naar twee fraaie woningen in Amsterdamse schoolstijl in de wijk.

Onder de noemer Amsterdamse School vallen architecten die het nieuwe zochten in de decoratieve versiering van de gevels. Uitbundig metselwerk langs schoorstenen, daklijsten, kozijnen en vooral de vormgeving van de hoeken moesten de gevels reliëf geven. Ook accenten die gegeven werden bij de deuren, portieken en doorgangen zijn kenmerkend voor het werk van de Amsterdamse School. Cruciaal is het gebruik baksteen. Voor de Amsterdamse School is dit het bouwmateriaal bij uitstek, omdat baksteen zich leent om variatie en creatieve uitspattingen in de bebouwing aan te brengen. Een lust voor het oog, maar een ware beproeving voor de metselaar en de timmerman.

Cache

De cache is op de opgegeven coördinaten te vinden en er is parkeergelegenheid nabij. Vertrouw op je GPS, maar benader de cache uitsluitend vanaf het trottoir. Hoewel er doornen in de buurt van de cache aanwezig zijn kan de cache gelogd worden zonder hier last van te hebben. Neem wel zelf een pen mee, deze zit niet in de cache.

N.B. Op de logrol staat een codewoord voor een toekomstig te plaatsen bonus-cache.

FTF : Tuutjefloiter
STF : Team Van Stoffelen
TTF : Fire Pierre

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.