Skip to Content

<

Sant Beado

A cache by josepsar Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/11/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Notícies històriques


Sense un estudi arqueològic de l’entorn d’aquesta capella, no podem pensar de considerar-la com un centre parroquial. En realitat, en inclinem a creure que era una capella amb culte temporal, a l’època d’estiu, en què els ramats de Cerbi, Gavàs i Unarre pasturaven als prats de la Serra Mitjana , que no hem pogut escatir si eren comunals d’aquests tres municipis.
Amb tot, ens sobta aquesta advocació en una capella situada en una contrada tan llunyana dels nuclis de població més pròxims. El Beat de Liébana estava lluny del coneixement que podien tenir els eclesiàstics de la vall d’Àneu.
Segons Joaquim Morelló, que recull una tradició popular, sant Beat era «Un pelegrí francés [que] se trobà detingut per un temporal de neu a l’empendre’l pas del port. Assistit pels del poble, restà en ell llarga temporada, durant la qual feu alguns miracles.» Joan Camp, basant-se en els gois que es canten al sant, que segueixen la tradició erudita, el considera asturià.


Descripció de l’edifici


L’església de Sant Beado de Cerbi és una construcció molt rústica d’una sola nau amb un absis semicircular grollerament insinuat, el qual ha estat sobrealçat fins a nivell de la coberta de pissarra. Al costat del presbiteri hi ha una petita finestra orientada al sud. La porta oberta a migjorn presenta la llinda de fusta. No té campanar.
Al seu interior, la coberta és resolta amb embigat de fusta i un banc de pedra recorre els laterals de la nau. A l’absis hi trobem un altar de pedra.
La rusticitat d’aquest edifici queda palesa en el tipus de parament, format còdols i lloses de llicorella tot just desbastats i disposats de forma irregular.
L’aparença constructiva d’aquest edifici i el fet de conservar encara els bancs adossats en els murs de la nau ens fan pensar que es tracta d’una edificació que hauríem de situar cronològicament a la primera meitat del segle xi i potser agosarar dir que en l’actual edificació s’aprofitaren elements d’una construcció més antiga.

Podeu aparcar a l'entrada del poble de Cerbi a N42º 38.810' E001º 08.961' i seguir per un carrer al costat de l'esglesia que puja fins a sortir del poble i trobar un cami, que es la canal d'aigua que va fins a la central d'Esterri, i seguir-lo cap a la dreta tot seguint les senyals.
El cache esta a N42º 39.586' E001º 09.353' a un 30m de l'ermita cami de la Gola La caminada es de uns 45 minuts en un entorn tranquil i agradable.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

36 Logged Visits

Found it 31     Didn't find it 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 14 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.