Skip to Content

<

De Walsberg

A cache by Limbowalker & Fryslanwalker Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/6/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Walsberg is een wandeling van ca. 8 km in de gemeente Beesel (L).
De wandeling start bij het natuurgebied De Walsberg, gaat via De Lommerbergen naar het Maasveld,
vervolgens via de Ohe Bergen en via Landgoed Roozendael weer terug naar De Walsberg.


De WalsbergDit gebied vormt, samen met de Lommerbergen, het voormalige stuifzandencomplex tussen Beesel en Reuver. De benaming houdt mogelijk verband met het Germaanse woord 'walzan': rollen, draaien. De zandduinen ontstonden waarschijnlijk zo'n tienduizend jaar geleden, maar behielden tot ver na de middeleeuwen hun wisselende karakter. De topograaf Maurits Gysseling vermoedt een verband met het Germaanse woord 'wal' of 'walha': de doden van het slagveld. Deze gesneuvelden verzamelden zich volgens de Noordgermaanse mythologie in het Walhalla, de hal van de overledenen. Behalve een Romeinse begraafplaats ten noorden van de HEYACKERSTRAAT is in het oorspronkelijke gebied van de Walsberg echter nooit een pre- of protohistorisch kerkhof gevonden.
Landmeter Smabers (1781) noemde het zuidelijk gedeelte van de Walsberg, bij Beesel, vliegende santberghen of drijvende santberghen mit den wint. Alleen het hoogste punt, tegenwoordig ca. 37 m boven N.A.P., werd door hem aangeduid als den Walsbergh.
Tegenwoordig wordt vrijwel het hele stuifzandencomplex, met uitzondering van de Lommerbergen, aangeduid als Walsberg.

Lommerbergen

Tijdens de wandeling kom je regelmatig het hekwerk tegen van het vakantiepark Landal De Lommerbergen.
In 1981 werd bij de Lommerbergen tijdens het bouwen van een aantal vakantiebungalows niet ver van de receptie een middeleeuwse nederzetting (een zogenaamde Wüstung) ontdekt uit de periode eind 11e tot midden 13e eeuw. De oude maasduinen, die deel uitmaken van de Walsberg, ontlenen hun naam aan de Roermondse familie Van Lom, die in de 17e eeuw eigenaar was van de boerderijen de Spieker (naar hen ook wel Lommerhof genoemd) en (vanaf 1666) de Kamp. Het bungalowpark (lange tijd van CenterParcs, voorheen Sporthuis Centrum en nu van Landal Greenparks) is een van de oudste in zijn soort in Nederland. Sinds de aanleg is het park vele malen uitgebreid en verbouwd, waardoor het omliggende bosgebied werd gereduceerd tot een smalle strook rond het park. Landal De Lommerbergen te Reuver is één van de allereerste grote bungalowparken van Nederland. Het park bestaat uit 502 bungalows, een indoor-speelparadijs, een subtropisch waterparadijs en een overdekte Park Plaza met restaurants, winkeltjes en vermaak. Meer informatie vind je bij Landal De Lommerbergen

Maasveld

Pas tegen het eind van de 18e eeuw komen we deze benaming tegen. Daarvóór werd vrijwel het gehele Maasveld aangeduid als Oe of Ohe. Deze oude benaming voor het Maasveld treffen we ook in andere plaatsen aan, waarvan Ohé en Laak misschien wel de bekendste is. De benaming werd reeds in de 15e eeuw gebezigd. In het midden van de 18e eeuw komen we de benaming Ohe Veldt (1756) nog tegen.Op dit Maasterras heb je een mooi uitzicht over de skyline van Kessel met het Veerpond, de kerk en het kasteel.  

Landgoed Roozendael

Het landgoed bestaat uit een grote hoeve temidden van wijngaard, boomgaarden, tuinen, bos en natuur ten oosten van De Walsberg.
De wijngaard is aangeplant met ongeveer 5000 druivenstokken van diverse druivenrassen. Hier komt de bekende Roozendaelse wijn vandaan. Meer informatie over deze hoeve vind je bij Landgoed Roozendael.


De Cache.

Parkeer de auto bij de bovengenoemde coördinaten. Tijdens de wandeling krijgt je enkele opdrachten welke je uit moet voeren. Weet je de oplossing niet, geen nood. Je hoeft geen hulplijnen te bellen, je hoeft ook niet onverricht ter zake naar huis toe. We weten hoe erg dit is, dus er is een creatieve oplossing bedacht. De cache kan je pas vinden als je alle opdrachten (met of zonder extra rondje) tot een succesvol einde hebt gebracht. Nadat je alle opdrachten hebt uitgevoerd krijg je automatisch bericht waar je de cache kunt vinden, zet de GPS dus niet uit voordat je bij de auto bent!

Veel plezier.

Limbowalker en Fryslânwalker

De cartridge.

De Wherigo-builder zit nog vol met bugs. Een garantie voor een succesvolle tocht kunnen wij niet geven. We hebben de Wherigo meerdere keren met een Garmin Oregon en een HTC TYnT I getest en dit verliep vlekkeloos. Sla de cartridge regelmatig op, als de player vastloopt heb je nog een backup.
De cartridge kan je hier downloaden. Let wel op of je de versie voor de PDA of voor de Colorado download. Als dit je eerste Wherigo is kan ik je aanraden om eerst de "Wherigo tutorial" af te spelen, zodat je al wat wegwijs bent met Wherigo. Kijk voor meer informatie op Wherigo.Additional Hints (No hints available.) 

Find...

289 Logged Visits

Found it 262     Didn't find it 8     Write note 16     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 118 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.