Skip to Content

This cache has been archived.

Tomthy: død og borte

More
<

Pumpehuset

A cache by tomthy Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/15/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Pumpehuset:
Man har i mange år afvandet et større område for at kunne opdyrke arealet. Det hører under
Lysabild-Skovby Landvindingslag
Lagets område dækker arealerne på Pøl og omkringliggende lave arealer, hvilket ligger så lavt, at de dårligt kan dyrkes, hvis ikke vandet pumpes ud i havet. Cirka halvdelen af sommerhusene i Skovmose-området ville få alvorlige problemer, hvis vandet ikke blev pumpet væk.
Afvanding sidst i 30'erneFør i tiden blev Pøl brugt som fællesgræsning for egnens heste og kreaturer. Ifølge gamle protokoller har der været flere tilløb til at afvande området, men først i slutningen af trediverne kom der gang i sagerne. Sidste gang havet for alvor oversvømmede Pøl var i 1941, hvor den nye pumpestation blev sat under vand. Det er derfor den i dag er i to etager. Motorerne til pumperne måtte hæves, så det ikke kunne gentage sig. Da diget, grøfter og kanaler var færdige, blev området fræset, så markerne kunne dyrkes eller lægges ud med græs.
KystsikringI dag er der ikke mange kreaturer tilbage på Pøl, nogle marker dyrkes, andre ligger som brak eller bliver brugt til heste. Digelagets opgave er at sørge for, at kanaler og grøfter slås og renses op årligt samt sørge for at pumpestationen er helt i orden. Diget og kystsikringen er også lagets ansvar. Den daglige pasning af pumperne, der yder 42 m3 i minuttet, udføres af folk fra kommunen.
”Sidste gang vi havde rigtige alvorlige skader på diget og kystsikringen var i nytåret 1978-79. Da kom der skader for 1,3 mill. kr. og dette kunne laget ikke betale selv, så enden blev, at laget betalte 1/3, amtet 1/3 og staten 1/3”, fortæller lagets formand Svend Michelsen. For ikke at komme i den situation igen, blev der lavet en ny partsfordeling. Nu var der jo kommet en hel masse sommerhuse som er afhængige af, at området bliver afvandet, og at havet bliver på den rigtige side af diget. Fordelingen af lagets indtægter er nu sådan, at sommerhusene mest betaler kystsikringen, og landbruget mest afvandingen. Efter denne nye partsdeling har laget en rimelig økonomi og har år efter år udbygget kystsikringen.
Renovering af diget
Diget, der er 3,2 km langt, skal have en højde på 3,5 m over havet. Da der i årenes løb har været en del slid på diget, har laget påbegyndt en renovering af diget til 3,7 m over havet. Lagets bestyrelse består af 5 medlemmer, 2 fra landbruget og 3 fra sommerhusområdet. Tilsyn med laget og føring af regnskabet udføres af amtet.

Kilde: (visit link)

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

81 Logged Visits

Found it 67     Didn't find it 1     Write note 1     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.