Skip to Content

This cache has been archived.

funtail: Blijkbaar gestolen.

More
<

Kop van´t Ende

A cache by funtail Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/03/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Parkeren kunt u op N 52.27.573, E 005.48.985.

Kop van´t Ende

Op deze plek vierde de visserji al in de 14e eeuw hoogtij. Het havenhoofd „Kop van´t Ende“ vormde met de twee strekdammen, van elk 1700 meter, de toegang tot de haven van Elburg. Het lichtpunt op het havenhoofd was van grote betekenis. De lantaarn wordt elke avond, in weer en wind, door de havenmeester met petroleum gevuld en ontstoken. Wanneer de schippers het licht van het havenhoofd en het licht op de Vischpoort in Elburg, in een rechte lijn hadden, voeren ze in de goede koers richting de haven.
De drooglegging van Flevoland verandert het vissersleven van de Elburger bevolking volledig. Op dinsdag 10 juli 1956 wordt de nieuwe polderdijk dwars door de twee strekdammen aangelegd. Hiermee komt er een eind aan de eeuwenoude visserij van Elburg.
Om de rijke cultuurhistorie te behouden, is het havenhoofd gerestaureerd naar het tijdsbeeld van 1910. De stenen pier is een restant van de onderbouw van het gaslicht uit 1947. Om de strekdammen heen is toen een grote plas gegraven, zodat deze weer natte voeten hebben. Het oorspronkelijke waterpeil van de Zuiderzee is zichtbaar gemaakt met een geoxideerde metalen lijn langs de strekdam. Een stukje geschiedenis is voor de toekomst bewaard.
Het havenhoofd biedt een prachtig uitzicht op het Greppelveld; een vochtig weidegebied waar bijzondere vogels broeden en foerageren. Langs hat Greppelveld ligt een fietsroute die zowel naar het oude als het nieuwe land leidt.

Cache kunt u vinden op bovenstaand coordinaat.

Parkeren kunt u op N 52.27.573, E 005.48.985.
Het laatste stuk is niet te doen met rolstoelen.

Waarschuwing bij natheid! Het is geen plezier uitteglijden...

Help Nederland schoon houden „Cache In Trash Out“.
Als u aan het Geocachen bent neem dan het zwerfaval wat u op uw tocht tegenkomt even mee.

Happy caching

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.