Skip to Content

<

Taal tegen de muur

A cache by Herihor's Seven Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 2/14/2009
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Los de puzzel op en bepaal zelf de "waypoints" voor deze wandeling langs de Leidse muurgedichten. NB: Puzzel en eindlocatie gewijzigd op 6-3-2009


Leiden heeft een speciale band met talen. Niet alleen kun je aan de Universiteit op dit moment meer dan 80 talen (be)studeren, van moderne talen als Chinees en Engels tot exotische of oude talen als Lingala en Sumerisch, je kunt ook door de stad banjeren en je vergapen aan de gedichten die overal en nergens op de muren geschilderd zijn. Ook deze gedichten zijn weer geschreven in allerlei talen. Tijd om een en ander eens te combineren tot een multi. Maar niet zomaar een. Je gaat met onderstaande gegevens zelf je route bepalen. Het is handig om bij het aangegeven beginpunt (Hindi) te beginnen vanwege de parkeerplek (met gratis vervoer naar de binnenstad) aldaar, maar het hoeft niet. De onderstaande volgorde is ook niet de volgorde waarin je de waypoints moet aflopen. Bepaal zelf een handige route en loop dan langs alle punten. Zorg wel dat je niet te ver van bovenstaande coördinaten eindigt.

Hieronder vind je 11 geluidsfragmenten. Om het makkelijk te houden hoor je in elke taal het zinnetje "talen studeren doe je in Leiden", of iets vergelijkbaars. Bij het beginpunt staat de taal aangegeven. Bepaal voor de andere 10 punten met welke taal je van doen hebt en zoek het bijbehorende gedicht op www.muurgedichten.nl. Er zijn talen waarvoor er meer dan één gedicht te vinden is. Daarvoor is het geboortejaar van de dichter, tussen haakjes achter het fragment, leidend. Van taal 6 kun je alleen een klassieke variant in Leiden studeren. Die is dus in het fragment te horen. Voor fragment 11 staat de klassieke variant op de muur, maar hoor je de moderne. Als je de 10 punten gevonden hebt moet de checksum van de nummers van de gedichten (zónder punt 1) 228 zijn. Dan kun je gaan lopen, of fietsen. Je doet eerst een grote ronde en met de verzamelde gegevens maak je nog een klein rondje om uiteindelijk de locatie van de cache te bepalen.

Voer de opdrachten bij de waypoints uit om de coördinaten van WP1 van het kleine rondje te bepalen (NB: je hoeft nergens naar binnen).

1. fragment   Hindi - nr. 48
2. fragment (1924)   A
3. fragment (1892)   B
4. fragment (1902)   C
5. fragment     D
6. fragment   E
7. fragment (1926)   F
8. fragment (1844)   G
9. fragment  (1644)   H
10. fragment   I
11. fragment   J

Je kunt nu de grote ronde gaan doen.

Fragment 2: Het gedicht is niet te zien aan de straatkant. Het staat op de achterkant van een huis, dus alleen als je het steegje in loopt kun je het zien. In dit steegje werd ook een beroemde schilder geboren. Het derde cijfer uit zijn geboortejaar is A.

Fragment 3: Een tempel naast de Pieterskerk. Het aantal letters in de naam van de persoon die erbij hoort (spelling zoals op het bord) is B.

Fragment 4: Onder het gedicht staat een aantal grijze paaltjes. Dit aantal = C. Als het tellen je hier onmogelijk gemaakt wordt, kijk dan naar het informatiebordje (links naast het hek, aan de straatkant) over de historie van dit gebouw. Daar hoort een dubbele naam bij. Het aantal letters van de tweede naam is gelijk aan het aantal grijze paaltjes.

Fragment 5: Op de muur zit een doosje met een gele sticker. Trek van het cijfer op die sticker 2 af om D te vinden.

Fragment 6: Welke kleur vinden ze in het café aan de andere kant van het plein mooi?

1. Blauw. E=2
2. Groen. E=4
3. Wit. E=6
4. Roze. E=8

Fragment 7: Tel de aparte cijfers van het nummer van de Kraaierbrug op om F te krijgen.

Fragment 8: Hier heel dichtbij oefent een koor. De letterwaarde van de laatste letter van de componist waarnaar het koor genoemd is levert je G op.

Fragment 9: Rechts naast het gedicht staat een bekend gebouw. Op het informatiebord kun je lezen wanneer het instituut dat dit gebouw gebruikt gesticht is. Blijf de individuele cijfers van dit jaartal optellen tót je één cijfer overhoudt (Dus: 2009=11=2). Dat cijfer is H.

Fragment 10: Aan de kant van de straat waaraan dit gedicht volgens de site ligt staat een hek. Tel de eerste 3 cijfers van het faxnummer (zonder netnummer) van de maker van het hek op om I te krijgen.

Fragment 11: Tegenover het gedicht zit een aantal zwarte ijzeren muursteunen. Dat aantal is J.


Met de verzamelde gegevens kun je het kleine rondje beginnen. Dat rondje start op:

WP1: N 52° AB.CDE E 004° FG.HIJ
Op een blauw bordje vind je hier twee jaartallen.
Het verschil tussen het laatste en het eerste cijfer van het eerste jaartal is K.
Het verschil tussen de laatste 2 cijfers van het eerste jaartal is L.

WP2: N 52° AB.CKD E 004° FG.HLH
Je vindt op de muur weer wat jaartallen.
Het vierde cijfer is M.
Het achtste cijfer is N.
Het aantal cijfers in de jaartallen is P.
En het zevende cijfer is Q.

WP3: N 52° AB.MAN E 004° FG.PQQ
Kijk in oostelijke richting. Met hoeveel punten eindigt de tekst die je daar ziet?
Het aantal punten is R.
Achter je (als je naar de tekst kijkt) is de ingang van een gebouw. Voor die ingang is een trap naar beneden. Wat is het nummer van dit gebouw? Tel de cijfers van dit nummer op en trek daar R van af, dat geeft je S. Het eerste cijfer van het nummer is T.

De cache ligt op:

N 52° AB.SPR
E 004° FG.QST

Tips:
-Fragment 10 is écht wel te koppelen aan een gedicht. Denk eens wat verder na over die taal.
-Als je de gedichten hebt gevonden, plan je route dan niet met de kaart van Leiden die je op www.muurgedichten.nl vindt. De gedichtnummers zijn niet altijd even nauwkeurig geplaatst. Aan de adressen heb je meer.
-Het kán doordeweeks vrij druk zijn op de cachelocatie, in het weekend is het er meestal heel rustig. Op andere tijdstippen moet je een beetje geluk hebben.
-Je kunt de route het beste overdag lopen.

Additional Hints (Decrypt)

Pnpur: Avrg bc qr zhhe, znne va qr zhhe. Yvaxf, baqre.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

276 Logged Visits

Found it 251     Didn't find it 1     Write note 12     Temporarily Disable Listing 5     Enable Listing 5     Publish Listing 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 16 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.