Skip to Content

This cache has been archived.

Arvid Kippers: Wel het voornemen gehad om het cachen weer op te pikken maar kom daar momenteel niet aan toe door persoonlijke omstandigheden en keuzes. Jammer genoeg nog steeds tot de conclusie komend dat cachen er nog ff niet in gaat zitten.

Ik wens iedereen veel cacheplezier en wie weet dat ik het weer eens ga oppikken. Ik hoop het wel.

More
<

d' Olde Zwarver

A cache by Arvid Kippers Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/10/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Het gaat om een micro dus zelf een pen mee nemen om te loggen!
Het kan druk zijn op de lokatie dus wees voorzichtig met loggen.d' Olde Zwarver

Die naam heeft de molen in Kampen niet voor niets. Wat in 1952 in Kampen gebeurde was uniek. Omdat de toenmalige eigenaar van de molen van Heel's Gecondenseerde Melk Maatschappij zijn fabriek uit wilde breiden, moest de molen gesloopt worden. Er volgde enorm verzet uit de bevolking. Het aantal molens was in Nederland op dat moment al dramatisch gedaald. Deze molen was de laatste in Kampen! Geschrokken door de reacties bood de fabriek aan de molen over te dragen aan de gemeente Kampen. Men vond een nieuwe plek voor de molen aan het Herkenhoofd. Dit lag betrekkelijk dicht bij de oorspronkelijke plek en daarom kwam het idee op om de molen in zijn geheel te verplaatsen. Dat was nog niet eerder voorgekomen. En zo gebeurde het dat op 7 april 1952 de molen onder grote belangstelling van zowel binnen- als buitenland op een dieplader met 48 wielen werd verplaatst naar de huidige plek. Aan deze spectaculaire verhuizing dankt de molen zijn naam.
Verhuizing Olde Zwarver

Het verhaal van d 'Olde Zwarver begint in 1842. Zijn voorganger brandde in dat jaar af en er werd met spoed een andere molen gebouwd. Schriftelijke bronnen zijn hierover overigens niet te vinden. In 1865 werd de molen verkocht aan Kornelis Reijnders. Voor de molens braken moeilijke tijden aan. Ten eerste de opkomst van de stoomfabriek die niet afhankelijk was van de wind. Ten tweede de toename van de bebouwing die de molens vaak letterlijk de wind uit de zeilen nam. In 1913 plaatste men dan ook een gasmotor in d'Olde Zwarver, waarna de molen uiteindelijk tot 1949 in bedrijf zou blijven. Toen werd hij door de toenmalige molenaar Van der Vegt verkocht aan de firma Kanis en Gunnik. Deze laatste verkocht de molen kort daarna aan de melkfabriek en in 1952 werd de molen eigendom van de gemeente Kampen. Na de verhuizing naar het Herkenhoofd werd de molen in 1952 gerestaureerd.

De tot nu toe laatste restauratie was van 1999 tot 2001. Tijdens deze restauratie deed Paul Groen uitgebreid onderzoek naar de molen. Zijn bevindingen hebben een nieuw licht geworpen op de herkomst van d 'Olde Zwarver. Op een van de katarmen van het bovenwiel vond hij de inscriptie "6 9 1834 geschroot". Het bovenwiel schroten (schaven) gebeurde wanneer een of meerdere vangdelen (remblokken) moesten worden vervangen. Aangezien vangdelen tientallen jaren meegaan rees het vermoeden dat de molen al veel ouder is dan 1842. Gezien de constructie lijkt het niet waarschijnlijk dat de delen later apart bij elkaar gevoegd zijn. De raampjes met een verticale roe duiden op een herkomst uit de provincie Groningen. Zou het kunnen zijn dat d 'Olde Zwarver voordat hij in Kampen kwam, in Groningen heeft gestaan? Dat men in 1842 niets heeft losgelaten over de ouderdom van de molen heeft misschien te maken met het verkrijgen van een lening. Immers een nieuwe molen was toen meer waard dan een oude. Het blijft gissen maar misschien heeft onze Oude Zwerver al veel meer gezworven dan wij ooit hebben vermoed.Belangstellenden kunnen de molen bezoeken.
De molen is iedere zaterdag geopend van 9.00 uur tot 12.00 uur.
Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.