Skip to Content

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Volunteer Geocache Reviewer

More
<

Triviant

A cache by Nijen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/30/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Triviant

De vragen in deze Triviant cache gaan allemaal over het dorpje Akkrum in Friesland. Over zes bezienswaardigheden in Akkrum worden de Triviant vragen gesteld. Sommige antwoorden kun je zelf vinden. De andere los je op door het te vragen aan de lokale bevolking.

Begin met de punten in het dorp, deze kun je het beste wandelend afleggen. Er is op de aangegeven parkeerplaatsen (P1 en P2) voldoende parkeerruimte. Eindig met het orange kaartje, en je bent dan op de weg richting cache!

Akkrum

Omstreeks 600 na Chr. ontstond langs de zuidelijke oever van de Boarne een dorp Akkrum genaamd. Rond 1500 brandde het dorp af en werd daarna weer opgebouwd. De op een terp gebouwde kerk dateert van 1759. Vier prachtige gebrandschilderde ramen zijn een bezoek aan de kerk zeker waard.In 1835 werd een doopsgezinde kerk gebouwd. In het Fries een Formanje, die in tegenstelling tot veel andere doopsgezinde kerken direct aan de weg staat.
Turfschippers, slagers, boeren en boerenarbeiders woonden in het dorp. Exportslagerijen, schaatsenmakers en olieslagerijen brachten het dorp een redelijke welvaart.
In 1900 werd Coopersburg gesticht door een naar Amerika geëmigreerde Akkrumer, iedereen kent het beeldbepalende gebouw. De stichter, Folkert Harmens Kuiper (Cooper) en zijn echtgenote zijn in het Mausoleum, dat in het park aan de waterkant staat, bijgezet. Een ander opvallend gebouw is Welgelegen, met het bekende theekoepeltje. Welgelegen werd gesticht door Suster van der Vegt in 1924.

Hoe Akkrum aan zijn naam kwam

Buurman, kom eens gauw en waarschuw de buren ook, jonge, jonge, dat gaat in een tempo!
Even later staan ze bij elkaar en zien twee reuzen, die bij hun nederzetting aan het graven zijn. Manke Meine en Kromme Knilles maken een brede sloot.
De beide reuzen maakten een vaart van de hoge zandgronden in het zuiden naar de lage landen in het noorden. Met grote scheppen waren zij ijverig in de weer dat het een lust was. Iedere schepvol was een kubieke meter grond.
Stil eens, zei één van de boeren die naar de reuzen keek. Ze hebben ruzie.
Kromme Knilles keek achterom en bekeek zijn werk. Nou, er zat nogal een flinke bocht in de vaart en daarom riep hij tegen Meine: Ach, krom! Meine zei boos: Jij maakt er een rommeltje van en ik wil niet langer met jouw samenwerken De boeren die duidelijk Akkrom hadden gehoord, zeiden tegen elkaar: Dat is een mooie naam voor onze nederzetting. Kijk nu eens! zei een andere boer, Meine en Knilles gaan elk een kant uit, nou dan zijn ze ook echt boos! Meine ploeterde rechtdoor, het Westen in en werkte zo recht als een kaars. De Meinesloot is het werk van zijn handen. Knilles hield Noordelijk aan en werkte zich te barsten tot aan Raerd, dat toen aan de Middelsee lag. Van boosheid had hij nooit weer achterom gekeken en dat was maar goed ook, zijn werk zat boordevol met bochten. Kijk maar naar de Kromme Knilles. Wie had kunnen denken dat er uit die nederzetting, waar de ruzie begon, zo´n prachtig dorp zou ontstaan. Een voortreffelijke plek voor de watersporter en de natuurliefhebber.

Let op
Het kan zijn dat de kleuren bij het printen niet zichtbaar zijn. Dit is op te lossen door bij de opties (bij MSIE bijv.) aan te geven dat achtergrondkleuren en afbeeldingen afdrukken aangevinkt staat.

De Waypoints

  N53o03.052 / E005o49.637   N53o02.990 / E005o49.834   N53o02.993 / E005o50.113
  N53o03.272 / E005o51.232   N53o03.103 / E005o49.880   N53o03.164 / E005o50.561
P1 N53o02.962 / E005o49.610 P2 N53o02.985 / E005o50.476    

De Triviantkaartjes

         
In de gevelsteen op het huis bij dit aardrijkskundig kunstwerk staat een jaartal.
Welk jaartal is dit?

 

 

  4     1888
  5     1903
  6     1907
  7     1892
  In het jaar 2000 werden er in heel Friesland allerlei culturele activiteiten gehouden; genaamd Simmer 2000.
Op deze plek is in het kader van Simmer 2000 een record gevestigd wat in het Guiness Book of Records is opgenomen. Het gaat hier om de/het grootste?

  7     Zangkoor
  8
     Kruidkoek gebakken
  9     Aantal mensen aan ontbijt
  0     Schemerlamp

  Welk dier kun je hier op ca. 100 meter op kompaskoers 115 graden aantreffen?

 

 

  6     Hond
  4     Paard of pony
  9     Ooievaar
  2     Schaap

 

         
In dit mausoleum ligt de stichter van Coopersburg samen met zijn vrouw begraven. Er bevindt zich een gevelsteen met daarin de naam van de beeldhouwer. Welk jaartal staat er bij vermeld?

  3     1904
  7     1905
  5     1906
  9     1907
  Op deze plek wordt jaarlijks een internationaal kampioenschap gehouden. Om welke sport gaat het hier?

 

  0     Slingeraap
  5     Fierljeppe
  4     Mastklimmen
  3     Roeien
  Op 260 graden zie je een kunstwerk staan. Wie staat/staan hier op?

 

  0     F.H. Kuipers
  1     Akkrumer Reuzen
  4     Suster v.d. Vegt
  6     Foppe de Haan

Naar de eindcache:

Als je alle antwoorden gevonden hebt kun je het eindcoördinaat maken waar zich de cache bevind. De cache bevind zich vlakbij het orange waypoint het is dus verstandig om deze vraag als laatste te beantwoorden.
Loop vanaf het orange waypoint via N 53° 03.280 E 005° 50.494 richting de eindlocatie

Het coördinaat van de cache:

N

53.

03,

     

E

005.

50,

     

De cache ligt in een open gebied waar het met mooi weer druk kan zijn. Dus open de cache met enige omzichtigheid. Bij vragen of problemen kan je bellen/mailen met: 0639562123 of maanling_@hotmail.com

 

 

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Va urg ubrxwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.