Skip to Content

<

Jaalan Myllykoski - Mill rapids of Jaala

A cache by Tumppu & Xmuna Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/20/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helpohko peruskätkö Jaalan Myllykosken äärellä. Auton saa parkkiin kätkön välittömään läheisyyteen. Kätkön lähellä hyvät makkaranpaistomahdollisuudet, jos vaan läheisestä liiteristä löytyy polttopuita. Purkkiin mahtuu hyvin geokolikot ja kohtuukokoiset kulkijat. Kesäaikaan kalastajat saattavat hieman haitata herkimpiä kätköilijöitä. Alueelta saattaa löytyä myös mukava salarakas!

---

Easy traditional cache near rapids that used to power a mill until 1926. Some remnants of the mill can still be seen. Car parking available next to cache. It's possible to make a campfire inside the nearby hut if you find logs in the shed. Container is big enough for geocoins and reasonably sized travel bugs. In the summertime fishermen may distract more nervous geocachers.

---

Jaalan Myllykoski on noin 3,75 m korkea ja noin 100 metriä pitkä. Nykyisellään koski on valjastamaton ja suosittu vapaa-ajan kalastusalue, mutta nimensä se on saanut siinä aiemmin sijainneen myllyn mukaan. Kivisen myllypadon jäänteet näkyvät edelleen kosken niskalla ja kauniin näköalapaikan tarjoaa myös alavirrassa edelleen sijaitseva vanha 3-kaarinen kivisilta.

Myllystä ei ole ikävä kyllä tiedossa mitään perustamisasiakirjoja, mutta ainakin vuoden 1830 jakokarttaan se on merkitty. 1900-luvun vaihteessa koskessa on ollut puinen pato, joka rakennettiin uudestaan kivestä vuonna 1906.

Vuonna 1898 koskeen tehtiin myös puinen tukkiruuhi, mutta se hävitettiin huonokuntoisena jo 1904. Itse mylly lopetti toimintansa vuonna 1926, minkä jälkeen se purettiin ja vähitellen patorakennelmat rapautuivat. Mylläri Juhan David Sommarberg asui perheineen kosken partaalla 1950-luvulle asti ja vasta hänen kuoltuaan asuinrakennukset myytiin ja siirrettiin muualle.

(Lähde: Verlan seudun opas - (visit link)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

647 Logged Visits

Found it 636     Didn't find it 3     Write note 5     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 32 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.