Skip to content

Helge Röd Traditional Geocache

This cache has been archived.

Team Vildmark: Vi har lagt ut In memory of Helge - F8 http://coord.info/GC2RKJR och arkiverar den här cachen.
/CJ+A Team Vildmark

More
Hidden : 03/14/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helge Röd

Det här är en av 4 cachar i vår serie Helge som kretsar kring jaktflottiljen F8 vid Barkarby. Serien bjuder inte på några fantastiska naturupplevelser utan tar er till platser som på sina håll kan vara både skräpiga och bullriga. Men vi hoppas att ni ska uppskatta dessa övergivna platser som bjuder på ett smakprov av svensk militärhistoria!

Inom ramen för 1936 års försvarsbeslut tillkom Sveriges första jaktflottilj - F8 vid Barkarby. Uppsättningen av flottiljen påbörjades den 1 juli 1938. Den 1 oktober överfördes den första jaktdivisionen J 8 Gloster "Gladiator" till F8. Så småningom blev F 8 landets största luftvärnsrobotförband med Bistrol "Bloodhound" - roboten från England. Flottiljen var också den första i landet som hade helikoptrar. Ett beslut i riksdagen 1971 resulterade i indragning av jaktförbandet som sedan lades ned 1974. F8 var under 1940- och 1950-talen Sveriges största flygflottilj, med som mest 126 flygplan av 11 olika typer och med 300 förare som flög där periodvis.

För att lättare särskilja de olika flottiljerna och bl.a. förenkla vid radioanrop så är 8:e bokstaven i alfabetet H och därav Helge. På varje flygflottilj finns sedan ett antal divisioner där flygtjänst bedrivs och varje division har en egen färg för identifiering.

Från början var 3:e divisionen röd men 1941 beslöt man att hela Sverige skulle ha en enhetlighet där 1:a var röd, 2:a blå och 3:e har gul färg och sålunda är Helge Röd 1:a divisionen på F8.


Bild på Röda divisionen

Själva cachen är gömd i en lämplig låda vid en av de luftvärnsställningar som skulle skydda flygfältet.

===========================================================

This cache is part of a series with a military theme, placed around the former regiment of Barkarby. The cache is placed in what used to be a base for antiaircraft guns. Good luck!

Additional Hints (No hints available.)