Skip to Content

<

Ojamo

A cache by Luttu Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/08/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ojamon kaivosalueen historia ulottuu aina 1800-luvun lopulle. Koelouhintojen jälkeen työt avolouhoksessa aloitettiin 1925. Suurin osa kalkkiesiintymästä oli irtomaan peitossa, joten maanpoisto oli merkittävä työvaihe. Melko pian siirryttiin avolouhoksesta tunneleihin. Työmenetelmät kehittyivät vuosien ja vuosikymmenten kuluessa, ja kaivos työllisti useita satoja ihmisiä. Vuosina 1941-1944 kaivoksessa oli myös venäläisiä sotavankeja töissä, ja työsiirtolanakin kaivos toimi vuosina 1947-1952. Kaivos suljettiin 1965 taloudellisista syistä, ja pian tämän jälkeen pohjavesi täytti kaivoksen. Kaikkiaan kaivoksesta louhittiin n.10Mt kiveä, josta 90% oli kalkkikiveä.

Ojamon kaivostunnelit levittäytyvät laajalle alueelle, jopa Lohjanjärven alle. Tunnelien päätasot ovat 20m, 29m, 38m, 58m, 88m, 138m, 188m ja 238m tasot. Syvyydet on mitattu Lohjanjärven keskikorkeuden tasosta (ns. nollataso), jonka pintaa myös Ojamon avolouhos melko tarkkaan noudattaa. Nämä em. louhintatasot ovat yhteydessä toisiinsa lukuisien hallien, puhkaisujen, ilmastointi- ja hissikuilujen kautta. Kuitenkin vain ns. hissikuilu, jonka maanpäällinen täytetty osa näkyy pinnallakin, yhdistää kaikki em. tasot.

Vedellä täyttynyt kaivos on nykyisin aktiivisesti sukeltajien käytössä. Kaivosolosuhteet luovat hyvän ympäristön mm. luolasukeltamiselle. Sukeltaminen Ojamolla on luvanvaraista toimintaa ja siihen on lupa alueella toimivilla Innofocuksella, Meriturvalla sekä Ojamon Kaivossukeltajilla.

Aidan sisäpuolelle ei saa mennä!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

911 Logged Visits

Found it 879     Didn't find it 9     Write note 15     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 28 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.