Skip to Content

This cache has been archived.

carmal: denne lukkes

More
<

den brandgoe svenstrup

A cache by carmal Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/18/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

endu en af de brandgoe

1960 Sprøjtehuset

Udtog af de gamle protokoller, bl.a. smukt skrevet af afdøde smedemester Johan Jacobsen, Stevning.

"Efter at der i sognet i mange år havde stået ret sløjt til med brandslukningsmateriel og organiseringen af et effektiv brandværn, der i tilfælde at ildløs let kunne blive en katastrofe, og man blev klar over, at det kunne ikke blive ved i længden på den måde, var der en kreds af mænd, der i august 1946 blev enige om at stifte et frivilligt brandværn her i sognet, og på et møde i Svenstrup forsamlingshus blev det frivillige brandværn stiftet under navnet: "Svenstrup frivillige brandværn"

(Stiftende generalforsamling var fredag, den 31. august 1946, red.)

Ledelsen kom til at bestå af vognmand Jørgen Hansen som kaptajn, savværksarbejder Chr. Madsen som næstkommanderende, vært Rasmus Thomsen som sprøjtefører, fabrikant Svend P. Jensen som stigefører, fabriksarbejder Andreas Rose som sekretær og murer Jes Christensen som redskabsmester.

Nu var grundstenen lagt, men man blev hurtig klar over at med den tætte bebyggelse i Stevning og den ret store afstand fra Svenstrup, måtte der gøres noget for at få et brandværn organiseret her, - og ledelsen fik arrangeret et møde i Stevning for og se, om der var interesse for et værn i Stevning. Mødet blev afholdt den 23. september 1946 hos gæstgiver Hans Hansen, Stevning, og boghandler Andresen var indbudt til at gøre rede for et værn i Stevning.

Der var mødt en del beboere fra Stevning, der frivilligt ville påtage sig at føre et brandværn til sikring at liv og ejendom overfor deres medborgere i tilfælde af ildløs. Der blev så oprettet en afdeling i Stevning, men under Svenstrup afdeling, altså med fælles kaptajn over det hele, men dog med egen ledelse i Stevning.

Arbejder Peter Valentin blev valgt som chef, bagermester Andreas Larsen som sprøjtefører, gårdejer Peter Hansen som stigefører og smedemester Johan Jacobsen som redskabsmester. Så vidt Johan Jacobsen.

- - 0 - -

For at få det hele på benene, blev der samlet ind i begge byer da man jo skulle bruge penge til materiel osv. det skal bemærkes, at ALLE beboere bidrog efter bedste evne.

I Stevning beløb det sig til kr. 743,00 og i Svenstrup beløb det sig til kr. 2405,00. Altså alt i alt godt 3000 kr. til at starte med.

Man overtog Svenstrup kommunes slukningsmateriel, som var et par dårlige håndsprøjter og elendige slanger, så der blev jo nok at se til!

Første sprøjteøvelse blev afholdt ved branddammen hos J. Good i Himmark Der var mødt 26 mand Alle slanger blev afprøvet. 4 slanger viste sig ubrugelige, mens resten kun til nød kunne bruges.

I 1947 overtoges noget tysk brandslukningsmateriel, og man begyndte at snakke om sommer- og vinterfester. De gamle sprøjtehuse blev fikset op med el-installationer mm.

De første motorsprøjter dukkede op begge steder i 1948.

Den 14. februar i 1949 blev værnene delt op i to selvstændige brandværn ved general forsamlingen i Stevning kro. Sommer- og vinterfester skulle dog holdes skiftevis i Svenstrup og Stevning. Skæringsdagen blev sat til den 1. April 1949.

Stevnings nye bestyrelse blev: kaptajn Johan Jacobsen, næstkommanderende Chresten Hansen, sprøjtefører Andreas Larsen, stigefører Peter Hansen, kasserer og sekretær Chr. Mathiesen og redskabsmester Peter Valentin,

og i Svenstrup valgtes: kaptajn Jørgen Hansen, næstkommanderende Chr. Madsen, sprøjtefører Rasmus Thomsen, stigefører Svend Jensen, kasserer og sekretær Andreas Rose og redskabs-mester Jes Christensen.

- - 0 - -

Årene gik, værnene blev mere og mere moderniserede for at opfylde tidens krav, ind imellem havde man meget stort besvær med at fremskaffe materiel og ikke mindst motorkøretøjer. Der blev afholdt fester og lottospil, hvis overskud gik til gamle politiuniformer og anden personlig udrustning. Man indsendte ansøgninger til kommunen i Svenstrup, til brandforsikringer og fonde om tilskud til materiel.

Man fik da også motorkøretøjer begge steder. Til at begynde med gamle ombyggede lastbiler. - og i dag har man forholdsvis moderne materiel med røgdykkerudstyr mv. - sidst tilkomne er personsøgere, så nu hører man ingen sirene, når der er brand. - og endelig har man fået nye hjelme til alle!

De to brandværn har ikke blot til opgave at slukke brande, -og for Svenstrups vedkommende endvidere med et redningsbådshold til indsats ved søredning. - værnene er også blevet en del af de to landsbyers "kulturliv", der deltages således i byernes festligheder med optog, fester og andre arrangementer, - og ikke mindst som brandvagter!

- - 0 - -

"Kongerækken" af kaptajner:

I Stevning: Johan Jacobsen, Nis Mathiesen (stadig aktiv brandmand gennem 50 år!) Helge Mathiesen, John Stavski og - igen - Helge Mathiesen.

I Svenstrup: Jørgen Hansen, Jørgen Bruncke, Jens Hjulmann og Hans Egon Bendorff. (se også her..)

- - 0 - -

Hvad vi fremtiden bringe ??

Alle ved jo, at den billigste form for brandslukning er de frivillige brandværn. Og hvis værnene selv sørger for at holde sig "up to date", vil fremtiden være sikret. Dette viser også den store interesse blandt de yngre, som melder sig i rækkerne trods, de efterhånden store uddannelseskrav.

Additional Hints (Decrypt)

anab

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

76 Logged Visits

Found it 53     Didn't find it 15     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.