Skip to Content

This cache has been archived.

Orus: Viendo los registros lleva 5 meses desaparecido.

Procedo a su archivo

Orus
Geocaching.com
Volunteer cache reviewer

More
<

MONUMENTO VICTIMAS 11 MARZO

A cache by BALAGUER Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/02/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


MONUMENTO HOMENAJE VICTIMAS 11 DE MARZO











"Hace falta mucha fantasía para soportar la realidad". Dice Esaú Acosta, uno de los cinco arquitectos del monumento del 11-M, que después dos años y medio de trabajo, se le ha quedado grabada esa frase. Es una de miles. Uno de aquellos mensajes escritos en varios idiomas en forma de suspiros que volaron como volutas los días después del 11-M. En Atocha, en El Pozo, en Santa Eugenia o en la calle Téllez. Frases que partían de sentimientos innumerables en un artículo y que definieron el vacío que invadió el país aquel segundo jueves de marzo de 2004.
Esas 191 personas que se llevaron la sinrazón por delante, esas frases, esos vacíos impuestos a la fuerza tendrán su lugar de homenaje en Atocha para siempre.
Una estructura de 11 metros se alza en una rotonda cerca de la estación de Atocha. Tiene dos capas, una, la exterior, está compuesta por bloques de vidrio macizo transparente, de 15 centímetros de espesor. Sus piezas irregulares, simulando las olas del mar, de ocho kilos de peso, se han ido colocando una a una, como lágrimas, en una iniciativa sin equivalente en España. Se sabe también que la otra capa, la interior, es una membrana de ETFE -una variante del teflón- donde están impresas esas frases, esos vacíos. Esta lámina está sujeta por presión de aire.
Se conoce también que la primera de las estructuras tendrá un peso de 140 toneladas y la otra de 50 kilos. Y aunque se sepa, muchos desconocen todavía que el verdadero monumento no está fuera, sino dentro de la estación de Atocha, en su vestíbulo principal. Es una sala de casi 500 m2 frente a los tornos de la entrada al metro, con las paredes revestidas de un velo azul -representando un cielo, tal vez-, donde la luz es la protagonista.





"You need imagination to bear reality." Esau said Acosta, one of five architects of the monument's 11-F, which after two years and working environment, it is recorded that phrase. It is one of thousands. One of those messages written in different languages in the form of sighs were flown as volutes days after the 11-M. At Atocha, El Pozo and Santa Eugenia Calle Téllez. Sentences were based on feelings in many an article and defining a vacuum that invaded the country that second Thursday of March 2004.
Those 191 people who took unreason ahead by those phrases, those gaps will force taxes to their place of honor in Atocha forever.
A structure of 11 meters was erected at a roundabout near Atocha station. It has two layers, one, the exterior is composed of massive blocks of transparent glass, 15 centimeters thick. Irregular parts, simulating the waves, eight kilos of weight, have been placed one by one, like tears in an initiative with no equivalent in Spain. We also know that the other layer, the interior is an ETFE membrane-a variant of Teflon-where these phrases are printed, these voids. This film is supported by air pressure.
It is also known that the first of the structures will weigh 140 tons and another 50 kilos. And although it is known, many are still unaware that the real monument is not outside but inside the Atocha station, in its main hall. It is a room of about 500 m2 against the flaps of the entrance to the subway, the walls covered with a veil of blue representing the sky, perhaps, where the light is the protagonist.











Desde allí abajo, a dos metros de la estructura, se podrán leer mirando hacia arriba los mensajes que se escribieron en varias lenguas, con varios motivos. Lo totalmente desconocido hasta ahora, sin embargo, será desvelado allí, por cada uno, por sus silencios, sus pensamientos, todo lo que surja en medio del silencio de una sala presurizada completamente, donde si acaso se pueda oír el vacío en un instante atrapado para siempre en el recuerdo.
Dicen los arquitectos del estudio FAM (Formidable Aroma a Manzana): Esaú Acosta, Raquel Buj, Miguel Jaenicke, Mauro Gil-Fournier y Pedro Colón de Carvajal, jóvenes de 28 años, que el 16 de noviembre de 2004 se enteraron de que el Ayuntamiento de Madrid había elegido su proyecto para el monumento del 11-M por la llamada de un amigo, que en la sala se experimenta un "vacío azulado". De repente, sintieron un "orgullo tremendo y una enorme responsabilidad".
Empezaron de inmediato a desarrollar el plan de ejecución de la obra, que financió al 50% el Ayuntamiento de Madrid y el Ministerio de Fomento. Escudriñaron gracias al CSIC los más de 30.000 mensajes que se escribieron los días después de los ataques. "Eran lo más puro", recuerdan. Los seleccionaron. Trazaron líneas y más líneas en un proceso donde también perfilaron su instinto de arquitecto. Hicieron tests en laboratorios especializados y matizaron aspectos del proyecto original según iban encontrando inconvenientes, como con el vidrio. El elegido al principio tuvo que ser sustituido por uno más resistente, el borosilicato. Y más tarde vendría la construcción, pieza a pieza, un delicado proceso en el que colaboraron empresas de varios países, hasta de China.
La sala será lo que cada uno sienta y perciba cuando esté allí, cuando sienta el vacío"; ese vacío desconocido, o no tanto.





From there down to two meters of the structure can be read by looking up the messages that were written in several languages, with several reasons. I totally unknown to date, however, will be unveiled there, each, by their silence, their thoughts, everything that comes in the midst of the silence of a fully pressurized chamber, where if you can hear the trapped vacuum in a flash forever in the memory.
Say the architects of the study FAM (Formidable apple flavor): Esau Acosta, Raquel Buj, Miguel Jaenicke, Mauro Gil-Fournier and Pedro Colón de Carvajal, 28 years young, that the November 16, 2004 learned that the City Madrid had chosen their project for the monument's 11-F for the call from a friend who is experienced in the room a bluish vacuum. Suddenly felt a tremendous pride and an enormous responsibility. "
They began immediately to develop the implementation plan of the work, which financed 50% of the Madrid City Council and the Ministry of Public Works. CSIC scrutinized by the more than 30,000 messages were written days after the attacks. "They were the most pure," she recalls. Those selected. Drawn lines and more lines in a process which also outlined its instinct architect. Tests made in specialized laboratories and nuanced aspects of the original project as iban encounter difficulties, as with the glass. Chosen at the beginning had to be replaced by a tougher, the borosilicate. And then came the building piece by piece, a delicate process in which companies collaborate in several countries, even China.
The room will be what everyone feels and is perceived when there, when you feel the vacuum ", which was unknown empty or not.





CACHE:
Este es un carrete de fotografía magnetico, llevar algo para poder firmar.
This is a reel of magnetic picture, bring some order to sign.

Additional Hints (Decrypt)

IRE SBGB FCBVYRE.
YBBX FCBVYRE.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

372 Logged Visits

Found it 321     Didn't find it 32     Write note 6     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 6     

View Logbook | View the Image Gallery of 29 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.