Skip to Content

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan en/of het niet vindbaar kunnen zijn gedurende lange(re) tijd.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je wilt de cache alsnog weer nieuw leven inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

Delfzijl e.o. 1A1 – Borgsweer

A cache by borzl & Furcas Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/01/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Datum laatste wijziging: 01/05/2010. Datum laatste cache controle: 30/03/2013.


De cache-serie Delfzijl e.o. 1 is de eerste door borzl & Furcas samen uitgezette fietstocht in Delfzijl en omgeving. Deze fietstocht is onderverdeeld in een aantal caches. De 5 caches uit de 1A-serie vormen een fietstocht van circa 15 kilometer en de 6 caches uit de 1B-serie eveneens. Vanaf de opgegeven parkeerplaats (zie: GC1VDQA ) kunnen beide fietstochten worden aangevangen en natuurlijk kunnen beide series ook worden gecombineerd tot één fietstocht van circa 30 kilometer.

De coördinaten voor de bonuscache kunnen worden achterhaald door de tijdens 1A en 1B gevonden codes te combineren met de formule die in de beschrijving van de bonuscache aanwezig is. Neem a.u.b. in overweging dat de caches zowel in stedelijke als landelijke omgevingen zijn geplaatst. Wanneer Muggles verdachte personen of het licht van zaklantaarns op onverwachte lokaties zien is de politie (te) snel gebeld. Helaas moet de cache dan worden verwijderd. Neem wel zelf een pen mee, deze zit niet in alle caches van de serie.

Werkwijze:
Parkeer je auto op de aangeven parkeerplaats en vanaf hier fiets je richting de cache. Als je de cache gevonden hebt, vergeet de bonus aanwijzing niet te noteren.
Vervolg je pad dan naar de volgende cache, ze volgen elkaar netjes op.

Bij problemen stuur een E-mailtje via het profiel.


Wilgenroosje

Borgsweer en Lalleweer:

Borgsweer is een wierdedorp met een rechthoekige structuur, dat omstreeks het begin van de jaartelling kan zijn ontstaan. Borgsweer komt voor in 1432 voor het eerst in de bronnen voor en in de late middeleeuwen wordt het Borgisweer of Borchweer genoemd. Een weer is een kleine wierde en borg wordt verklaard als een mansnaam. Er heeft geen borg op of bij de wierde gestaan. Het dorp bestaat uit de bebouwde wierde met een kerk en twee streken bebouwing aan de NO-zijde, richting Termuntenzijl. Zuidelijk ligt de kleine agrarische buurtschap Lalleweer die bestaat uit enkele groete boerderijen.

De oude kerk uit 1635, die waarschijnlijk ook al een voorgangster heeft gehad, is in 1881 vervangen door het huidige godshuis, De toren verrees al in 1859.

Aaan de noordelijke dorpsentree staat op Borgsweer 12 een grote Oldambster boerderij uit 1842. Het voorhuis heeft twee zaadzolders en een deftige, omlijste entree met onder meer ionische pilasters. Op de wierde staat een tweede Oldambster boerderij van iets jongere leeftijd met een grote te bezoeken tuin. In de buitenbuurten, de Scheperbuurt en de zuidelijker gelegen streek die ook Borgsweer heet, staat vnl. ten zuiden van de straten eenvoudige bebouwing van arbeiders- en burgerwoningen uit de periode rond 1900.

Het had niet veel gescheeld, of Borgsweer had nu niet meer bestaan. Halverwege de 20de eeuw moesten de dorpen Weiwerd, Heveskes en Oterdum verdwijnen vanwege de uitbreidingsplannen die de gemeente Delfzijl voor ogen had voor wat betreft de industrie. Uiteindelijk zou ook Borgsweer moeten verdwijnen, maar de groei van Delfzijl viel tegen en dat betekende de redding van Borgsweer

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.