Skip to Content

This cache has been archived.

vanderlee: In verband met problemen met de gemeente wordt deze helaas voorgoed verwijderd.

More
<

"Plan de Hoef" Hoogerheide

A cache by vanderlee Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 7/2/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Plan De Hoef

 

Natuur en wonen


Het Plan De Hoef bevindt zich op een helling aan de rand van Brabantse zandgronden. Dit is herkenbaar aan de grote hoogteverschillen, om die reden wordt de omgeving ook wel de Brabantse Wal genoemd. De helling in De Hoef vormt het dal van de Kooisloot, gelegen in de noordzijde van het Plangebied. Het dal heeft vanaf de Duinstraat (zuidzijde) tot de Kooisloot (noordzijde een hoogteverschil van ruim 8 meter. Het zogenoemde beekdallandschap in De Hoef behoort tot de bijzonderheden van de Brabantse Wal en komt in beperkte mate voor in de regio.
De landschapsopbouw is vooral in het noordelijk deel van het gebied nog oorspronkelijk en herkenbaar. Aan de noordzijde van het gebied is door de verspreide ligging van de bossen en een aantal markante houtwallen sprake van een zeer gevarieerde ruimtelijke landschapsopbouw met afwisselende doorkijken.
Wonen in de nabijheid van de natuur is in Plan De Hoef mogelijk gemaakt door de realisatie van een Ecozone. Van het totale plangebied, van 28 hectare, wordt ruim 10 hectare teruggegeven aan de natuur. In het oosten en noorden van het plangebied is een groot gedeelte van de landbouwgronden teruggeven aan de natuur. Hier zijn poelen, natte en droge grasvegetaties tot ontwikkeling gekomen. Daarnaast zijn de aanwezige bossen en houtwallen voor de toekomst beschermd en krijgt de natuur een impuls.
 

                                                                                          Ecozone_DeHoef.jpg

 

Water is belangrijk!


Voor de kwaliteit verbetering van de natuur is water erg belangrijk. Immers planten en dieren zijn net zo afhankelijk van water als de mens. In de Ecozone worden twee aparte waterstromen benut om de natuur te stimuleren. Een grondwaterstroom, het zo gehete kwelwater, wordt vanuit het oosten van de Ecozone door het bosgebied en de vennen geleid naar het westen. De regenwaterstroom zal vanuit het zuiden naar het noorden worden gebracht. Beide waterstromen komen uit in een retentie / infiltratiegebied nabij de Kooisloot.
Het retentiegebied, met een oppervlak van 1,5 hectare, en de benodigde sloten om de waterstromen te begeleiden zijn gerealiseerd, en de natuur zal vrij spel worden gegeven om zich te ontwikkelen. In de retentie en de voormalige akkerbouwgebieden zal zich een grasvegetatie ontwikkelen. De grasvegetatie wordt onderhouden door runderen in het kader van ecologisch begrazingsbeheer.

Aanwezige soorten


De begroeiing bij de Hoef bestaat uit oorspronkelijke bosvegetatie van het type zomereiken-berkenbos en wintereiken-beukenbos. Bijna alle bossen bestaan al meer dan 100 jaar. Op restanten van de aanwezige stuifduinen komt droog loofbos voor met oude grove dennen. Verder komt veel vuilboom, hulst, taxus en Amerikaanse vogelkers voor. Plaatselijk komt lelietje-van-dalen, salomonszegel, hemelsleutel, eikvaren, zandzegge, kamperfoelie, stekelvaren of dalkruid voor.
De Hoef is voor vogels zeer waardevol. Van alle onderzochte terreinen op de Brabantse Wal is de Hoef samen met het Kooibos een van de soortenrijkste vogelgebieden en bevat de meest bijzondere soorten. Soorten zoals braamsluiper, Grote bonte specht, Gekraagde roodstaart, Matkop, Staartmees, Kuifmees, Zwartkop, Groenling, Steenuil en Zwarte roodstaart zijn een aantal van aanwezige vogels in het gebied.
In het gebied zijn ook de diersoorten en amfibieën goed vertegenwoordigd zoals, bunzing, hermelijn, haas , konijn, bruine kikker en diverse soorten salamanders. Naar verwachting zullen de aantal soorten alleen nog maar toenemen.
 

Waarom Lakenvelders?
 

Lakenvelders.jpg

Voor het onderhoud van de grasvegetatie worden runderen gebruikt, de zogeheten Lakenvelders. De Lakenvelder is een zeer oud Nederlands runderras. In de middeleeuwen werden ze reeds op schilderijen vastgelegd, wat later ook in boeken en andere geschriften. Omdat ze vroeger voornamelijk in het bezit waren van de adel kregen ze de benaming kasteel- of parkrund.
In jaren dertig van deze eeuw ging de economie in de Nederlandse rundveehouderij een grotere rol spelen en kon de Lakenvelder qua melkproductie niet meer zo goed mee. De nog aanwezige Lakenvelders werden in 1976 geïnventariseerd. Er bleken er nog slechts 500 te zijn, waarvan een honderdtal met de juiste kleuraftekening. Sindsdien wordt er druk gewerkt aan de herintroductie van Lakenvelders in het Nederlandse Landschap. Het rund blijkt uitermate geschikt voor begrazing in natuurgebieden. De gemeente Woensdrecht heeft het gebied beschikbaar gesteld aan een lokale agrariër om de Lakenvelders te laten begrazen en zodoende medewerking verlenen en het behoud en herstel van het ras.

 

 

Toegankelijkheid beperkt


Om de natuur en de runderen voldoende rust te geven is het gebied van de Ecozone niet vrij toegankelijk gemaakt. Alleen het bosgebied is bereikbaar voor wandelaars. Fietsen, mountainbikes, gemotoriseerde voertuigen en ruiters zijn niet toegestaan in het gebied. Honden dienen in het bosgebied en in de nabijheid van het begrazingsgebied aan de lijn te blijven. U mag de runderen niet verontrusten en niet voederen. Bij betreding van het gebied de nodige voorzichtigheid betrachten, benader de dieren niet en kom niet tussen koe en kalf en laat de hekken te allen tijde gesloten.

  TFT:  GroteZwarteGarnaal73  

  TST:  de Slakken

  TTT:  Mar-ine

 

Additional Hints (Decrypt)

Ghffra tebbg ra xyrva baqre qr tebaq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

73 Logged Visits

Found it 67     Write note 2     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.