Skip to Content

This cache has been archived.

Nemec: Eind goed, al goed.

More
<

Breendonk 4 september 1914

A cache by Nemec Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 8/12/2009
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Opgave licht aangepast 12 mei 2013

Korte zoektocht in de buurt van het Fort van Breendonk die je best te voet of per fiets doet. Voor de cache ben je niet in het fort nodig.
Wees alert voor het verkeer. De drukke A12 is nabij. Gebruik de wegen, voet- en fietspaden en begeef u niet op de autosnelweg! De volgorde van WP1 en 2 is niet belangrijk.

Toegankelijk van één WP: 1 mei tot 2 nov: 9 tot 17h
Anders van 9 tot 16h.
Dat het Fort van Breendonk een lugubere rol speelde tijdens de tweede wereldoorlog is alom geweten. Veel minder bekend is wat er voor en tijdens WO I gebeurde. Breendonk maakte deel uit van een tweede fortengordel rond Antwerpen. Door de steeds beter wordende artillerie lag de eerste fortengordel te dicht bij de strategisch zeer belangrijke Antwerpse haven. (Zie bijgevoegde kaart) Deze tweede gordel werd afgewerkt in 1914 maar viel op 20 oktober in handen van het Duitse leger. Het diende tijdens WO I verder als munitiedepot.

We schrijven 4 september 1914.

De Eerste Wereldoorlog is in volle ontwikkeling. België is al voor een groot stuk bezet door de Duitse legers. Onder commando van generaal Hans von Beseler zal later vanaf 28 september het fort belegerd en ook ingenomen worden. Konng Albert is op 8 oktober reeds vertrokken en heeft zich dan achter de Ijzer teruggetrokken.

de Belgische troepen hebben zich verschanst in en achter de Antwerpse fortengordel die op dat ogenblik als onneembaar beschouw werd. De betonnen constructies moeten de manschappen beschermen tegen de zwaarste 27cm artilleriegranaten van dat tijdperk. Duitsland beschikte echter bij het begin van de oorlog al over 30,5 cm en 42 cm mortieren die de betonnen muren wel konden doorboren. Ondanks dat feit voelde de Belgische Generale Staf zich veilig en zelfs het opperbevel onder leiding van Koning Albert I bevond zich in het fort van Breendonk. Samen met het fort van Liezele, zo'n 4 km verder Noord-Westwaarts vormt Breendonk de frontlinie van het Belgische leger.

Enkele dagen voorheen op 20 augustus was het Duitse leger genaderd tot op de as Grimbergen-Wolvertem-Merchtem. Het Franse leger verdedigde zich aan de Marne en in Noord-Frankrijk.

Het Duits oppercommando vermoedt dat de Engelsen op 4 september ontscheept zijn en dat ze de bres tussen het Franse en het Belgische leger willen dichten. Dit om de opmars van de bezetter te stoppen. Daarom beslissen zij om een massale aanval te doen naar het noorden. Een eerste groep trekt richting Dendermonde om te beletten dat de Belgen contact maken met de Engelsen. Een tweede aanvalsgolf tracht via Londerzeel naar de forten te trekken om de verslagen Belgische regimenten te verhinderen zich terug te trekken in en achter de fortengordels rond Antwerpen. Een derde front wil naar Kapelle-op-den-Bos en Tisselt doorstoten om de kanaalbruggen op te blazen.

Het verloopt echter niet zoals gepland. Er zijn geen Engelsen en ook geen Belgen die hen tegemoet gaan. In Kapelle-op-den-Bos vallen enkele verkenners in handen van Belgische militairen die de spoorwegberm Mechelen-Dendermonde bezetten. Deze twee tegenvallers zetten kwaad bloed en als vergelding worden Dendermonde en Kapelle-op-den-Bos platgebrand. Een derde optater krijgt hun centrale linie die bij gebrek aan degelijk kaartmateriaal te dicht bij de forten komen. In Breendonk hadden de Belgen uit voorzorg een deel van het oude dorp platgelegd om zo een open schutsveld te hebben. Dat blijkt een goede maatregel te zijn want de Duitse regimenten worden teruggedreven en lijden zeer zware verliezen. Diezelfde avond besluit de Belgische Generale Staf om ook in Liezele het schutsveld met de grond gelijk te maken. De meeste bewoners kregen zelfs niet de tijd hun spullen te redden.

In de periode augustus-september 1914 vallen er aan Belgische zijde 9000 doden. Het kerkhof van Willebroek, niet ver van het Fort gelegen, heeft nog een erepark voor de gesneuvelden van WOI. Dat er ook aan Duitse zijde slachtoffers vielen is zeker, maar in het begin van de oorlog werden de lijken overgebracht naar Duitsland. Hier en daar herinneren monumentjes aan wat er gebeurde.

Tot zover de historische context. Nu volgt uw opdracht.
Eén van die memorials is te vinden in een straal van 500 meter rond het Fort van Breendonk. (gebruik als middelpunt de listingcoördinaten.) Weet dat de hevigste strijd geleverd werd op de lijn tussen de forten van Breendonk en Liezele. Zoek het monument dat opgericht werd voor een reserveofficier die op 4 september de "heldendood" stierf. Over zijn manschappen wordt niets noemenswaardig vermeld behalve een vage hulde op de keerzijde.
Noteer de geboortedag A en -maand B
Rechtover dit monument staat er een jaartal in de gevel: CDEF

Zoek als tweede punt de herdenkingssteen van een zekere "Rimigius", ook binnen een straal van 500 meter. Hij sneuvelde op dezelfde dag maar moet het met heel wat minder praal stellen tussen zijn lotgenoten.
Noteer zijn geboortedatum als I-J-KLMN
Noteer zijn regimentnummer als O

De cache kan u vinden op:
N: 51° 0F.EIB
E: 4° 2N.O(I+J+K)A

Met dank aan Louis De Bondt die hierover een prachtig boek schreef.1914 - 1918 in Londerzeel en Noordwest-Brabant

Additional Hints (Decrypt)

orghyn

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

109 Logged Visits

Found it 88     Didn't find it 9     Write note 6     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 13 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.