Skip to Content

<

Vanha ruumistie 10. - Kaukomäki

A cache by PirHa adobted by Enppu&Iloma Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/30/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Vanha ruumistie –kätkösarja johdattaa sinut Varsinais-Suomen Laitilan Vaimaron kylästä Satakunnan Eurajoen Irjanteen keskiaikaiselle kirkonpaikalle vanhaa ruumistietä myöten.

Kulje Matti Iisakinpojan ruumissaaton matkassa keskiaikaista ruumistietä pitkin Laitilan Vaimarosta Eurajoen Irjanteelle. Seuraa reittiä kätköltä kätkölle järjestyksessä ja lue tarkoin tarina, sillä se antaa sinulle vihjeet piilopaikoista. Muita vihjeitä ei anneta.

Vanha ratsutie on kulkenut harjujakson laella. Tielinjaukset ovat muuttuneet keskiajalta, eivätkä kaikki vanhaan tielinjaan kuuluneet tiet ole enää käytettävissä kuin jalankulkuun, vaikka vielä näkyvissä olisivatkin. Olemme yrittäneet konstruoida autolla ajettavan reitin, joka on mahdollisimman lähellä keskiaikaista reittiä ja noudattelee mahdollisimman paljon keskiaikaista tielinjaa. Yhdestä kohtaa reitti kulkee lähempää Eurajoen kirkonkylää kuin alkuperäinen reitti, koska alkuperäinen tielinja ei ole enää käytettävissä. Voit taittaa matkaa keskiaikaiseen tapaan kävellen tai hevosella tai jos laiskottaa, jollain nykyaikaisemmalla kulkupelillä. Matkaa kertyy noin 56 kilometriä, jos käyt kaikilla 12 kätköllä. Reitin kätköt ovat peruskätköjä, lukuun ottamatta Eurajoen keskustan tuntumassa olevaa helppoa laskumultia, joka johdattaa sinut suunnitellulle reitille kahden pisteen kautta ja Irjanteella olevaa päätepistettä, jonka koordinaatit saat poimittua reitin varrelta.

Eurajoen Irjanteella sijaitsee Satakunnan vanhin puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1731. Kirkko sijaitsee keskiaikaisella kirkonpaikalla ja on jo ainakin kolmas puukirkko paikalla. Paikalla on ilmeisesti ollut kirkko ainakin 1200-luvulta asti. Aikoinaan kirkko oli omistettu Pyhälle Pietarille, joka katolisessa teologiassa on yksi tärkeimmistä pyhimyksistä. Senpä takia ihmiset keskiajalla halusivat tulla haudatuiksi ja haudata omaisensa juuri tälle paikalle. Vainajia tuotiin tänne haudattaviksi suhteellisen kaukaakin.

Vanha ruumistie on reitti, jota pitkin ruumissaatot toivat vainajia Irjanteelle aina Varsinais-Suomesta saakka. Nykyään reitti kulkee kolmen kunnan kautta: Laitilasta Rauman (sis. entiset Lapin ja Kodisjoen kunnat) kautta Eurajoelle. Vainajia on saatettu Irjanteelle tuoda etelämpääkin, mutta reitti oli historiateosten avulla konstruoitavissa Vaimarosta saakka. Keskiaikainen tielinja jatkuu Irjanteelta edelleen Nakkilan kautta Ulvilaan, mutta tämän kätkösarjan päätepiste on Irjanteella, josta vainajat saivat viimeisen leposijansa.

Matti ja hänen omaisensa ovat keksittyjä henkilöitä. Tarinan paikat ja pääosa muista henkilöistä ovat todellisia, samoin tiedot 1600-luvun alun tavoista. Pieniä oikaisuja olemme tehneet talonpaikkojen, henkilöiden ja ajankohtien suhteen, koska kaikesta ei ole tarkkaa tietoa saatavilla. Tiedot on poimittu eteläisen Satakunnan historiaa valottavista kirjoista. _________________________________________________

Kaukomäki on euralaisten mielestä vieläkin kaukaisempaa seutua kuin Sydänmaa. Kaukainen kaskimaa. Mutta kylläpä täälläkin asutaan, vaikka Sydänmaan ja Kaukomäen välinen taival on raskas ja suolta saattaa kuulla susien ulvontaa.

Ruumissaatto on pysähtynyt lepäämään. Punarinta laulelee pienen kuusen oksalla. Keskipäivän aurinko siivilöityy kuusen oksien lomasta ja saattoväkeä ramaisee. He tuntevat olonsa kuitenkin hieman levottomaksi, koska ensimmäinen yö paluumatkalla pitäisi yöpyä pahamaineisessa Triipun majatalossa.

Triipusta kerrotaan kamalia juttuja: kuinka matkalaisia siellä murhataan, ruumiit poljetaan suohon ja hevoset ryöstetään. Siellä pitäisi heidän kuitenkin yöpyä, kun ovat saaneet Matin Irjanteen multiin. Heitä hieman arveluttaa, miten oikein olla, ettei kiivasluonteinen Triipu heihin suutu. Liisa arvelee, että Jumalan rangaistus tulee vielä kohtaamaan näin ilkeitä ihmisiä. Ja oikeassahan Liisa onkin. Jumala ei kuitenkaan pidä kiirettä rangaistuksensa kanssa. Triipun suku sammuu, kun sen kolme viimeistä poikaa kuolee rikollisina - yksi tapettuna, toinen punaisten joukossa teloitettuna pelkän rikollisuutensa, ei punaisuuden takia ja kolmas vankeudessa - noin 300 vuotta myöhemmin. Triipun komea, vuonna 2009 keltaiseksi maalattu talo toki säilyy Kaukomäen tien varrella vieläkin pidempään, omistajat vain vaihtuvat.

Mutta tokkopa Triipu heille uskaltaa pahaa tehdä, arvelee Juho. Hehän ovat kirkkotiellä ja tärkeällä matkalla, kirkkorauhan piirissä. Jos tekee pahaa kirkkorauhan piirissä olevalle, saa kaksinkertaisen rangaistuksen. Tietysti vain, jos jää kiinni ja käräjät ehtivät käsitellä asian ennen syyllisen kuolemaa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

362 Logged Visits

Found it 344     Didn't find it 7     Write note 4     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.